Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
dachmax

Upadł mi window-s

2012-07-20, 20:26

Cześć,potrzebuję rady,dziś nieopacznie użyczyłem mojej kobiecie ,dotąd bezawaryjnego Explorera i mam .Mianowicie otworzyła szybę w drzwiach kierowcy i tak już zostało.Szyba w dole ,podobno coś się zadymiło z okolic kierownicy.Rozebrałem przełącznik szyb,zamieniłem pojedynczy włącznik na inny- nic, dostałem się do przekaźników zamieniając je miejscami i nic.Reasumując ,trzy działają ,jedna nie,przekaźnik załącza ową szybę "w dół",w górę cisza.Poproszę o jakieś sugestie.

Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

Re: Upadł mi window-s

2012-07-20, 20:35

Jedyna sugestia która przychodzi mi do głowy to NIE POŻYCZAJ AUTA ŻONIE :mrgreen:
smartpar.pl

Awatar użytkownika
Klubowicz lekwp
Klubowicz
Model Explorera: Ex I 1993 ,1994

2012-07-20, 21:12

Ty Dawid to uczynna chłopina jesteś. :-D
Ostatnio zmieniony 2012-07-21, 02:24 przez lekwp, łącznie zmieniany 1 raz.
Waldemar

Awatar użytkownika
Dawid

2012-07-20, 22:07

No nie wiem co się koledze tam porobiło więc chociaż podpowiem jak zapobiegać a nie leczyć ;-)
smartpar.pl

PrzemekT

2012-07-21, 00:19

Spróbowałbym w ten sposób:

- zdejmij tapicerkę z drzwi i sprawdź silnik, może silnik się podymił, dym wyszedł spod tapicerki i może wyglądało jakby gdzieś z okolic kierownicy
A sprawdzasz w ten sposób że odłączasz silnik z kostki i po załączeniu przycisku w górę lub w dół na kostce powinno pojawić się napięcie. Wyeliminujesz w ten sposób dopływ prądu po przewodach i przełącznik.
- kolejno sprawdź kabelki przy przełączniku góra-dół, może któryś wypadł.

Jeśli silnik reaguje to możesz go rozsprzęglić i załączyć bez obciążenia, jak działa poprawnie to znaczy że gdzieś masz blokadę mechaniczną na mechaniźmie podnoszenia- opuszczania (Jeśli to mechanizm z linką być może pękła, jeśli mechanizm nożycowy to może gdzieś się coś ukryszyło i blokuje go).

I kolejna podpowiedź jeśli silnik brzęczy a fizycznie się nie porusza to otwórz przekładnię. Pod plastikową zębatką są z reguły plastikowe pastylki których zadaniem jest przenosić moc z silnika na zębatki. Może masz je pokruszone.

Powodzenia
Ostatnio zmieniony 2012-07-21, 00:30 przez PrzemekT, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

2012-07-21, 01:48

PrzemekT, się i może nie znam ale jeżeli silnik pracuje w dół to i tak samo powinien w górę... więc raczej nie tutaj tkwi problem, szukam w głowie opcji ale jak dotąd nie znalazłem :-/

Awatar użytkownika
Klubowicz MirEx68
Klubowicz
Model Explorera: II OHV 96 156KM

2012-07-21, 07:22

ale jeżeli silnik pracuje w dół
z tego co ja wyczytałem - to tylko pojawia się cykanie na przekaźniku, a nie praca silnika. Moim zdaniem styki na przekaźniku już mają dość. A dokładniej podłączenie, możliwe że jeden z przewodów zasilających lekko się przygrzał i nie ma dobrego styku.
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.

dachmax

2012-07-21, 07:23

PrzemekT , tapicerkę również wczoraj zdjąłem,silnika bez dalszego rozbebeszania nie widać a robiło się późno.Spodziewałem się że zobaczę owy silnik po odklejeniu pianki osłonowej,a tam gdzie się go spodziewałem zobaczyłem rodzaj "listwy z kabelkami"i tyle,po tym widoku padł mi zasilacz i poszedłem się podładować do spiżarni na półkę ze szkocką.

dachmax

2012-07-21, 07:30

Podpowiedzcie , jaki przełącznik kupić aby pasował do mojego , zmienię i tak ponieważ wcześniej (rok temu) już go czyściłem i styki od feralnej szyby były trochę wysłużone.
oczywiście szukałem do Sport trac-a , lecz marny trud.

PrzemekT

2012-07-23, 22:08

dachmax,
Silnika nie zobaczysz tak łatwo po zdjęciu tapicerki. Ale żeby go dobrze obejrzeć trzeba go wyjąć.

Poniżej masz link jak wyciągnąć silnik krok po kroku. Jeśli będziesz miał problemy z angielskim daj znać. Co prawda jest to Explorer z pierwszej generacji ale nie sądzę żeby w temacie drzwi mocno pozmieniali.
W skrócie: po zdjęciu tapicerki i osłony "nelonowej" powinno widać śruby mocujące silnik. Jedna śruba jest ukryta co by serwis mógł zarobić :) Po zrobieniu w odpowiednim miejscu dziury wiertłem 13mm odsłania się ukryta śruba i tym sposobem wyciagamy silnik który możemy dokładnie i na spokojnie posprawdzać.

Nie mówię że w twoim przypadku to będzie silnik, bo ciężko doradzać jeśli samemu nie można czegoś sprawdzić ale jeśli podejrzewasz go to nie zaszkodzi tam zerknąć.

http://www.explorerforum.com/forums/sho ... p?t=233353
Ostatnio zmieniony 2012-07-23, 22:12 przez PrzemekT, łącznie zmieniany 2 razy.

dachmax

2012-07-24, 07:31

Dzięki za zainteresowanie.Prawdopodobnym sprawcą jest jednak włącznik,a dokładnie przerwa na płytce ,gubi gdzieś minusa.Zamówiłem na alledrogo włącznik od II może podejdzie.

Wróć do „WARSZTAT”