Dziś wymieniłem czujnik położenia wału korbowego. Takie ustrojstwo ze szpikulcem. Reset kompa i układanie na PB przez pół godziny. Niestety (kur....jego mać!!!!) żadnej poprawy. Silnik lekko się trzęsie, szarpie w jeździe, z rury wydechowej śmierdzi benzyna a spaliny wyraźnie wylatują nierównomiernie.
Jestem załamany.
I wiem że jest fachowiec od diagnozy w Legionowie ale na razie nie mam jak tam pojechać. Już mi brakuje pomysłów.
Sugerując się sugestiami znajomego mechanika chcę jeszcze wymienić ten czujnik temperatury który siedzi w rurze dolotu powietrza. Ma ktoś zbędny na sprzedaż albo do wypożyczenia? Z taką nowszą wtyczką z żółtym plastikiem w środku.
Nie mam pojęcia czym diagnozowali. Choć dwa to były laptopki, jeden wyglądał jak ręczny czytnik kodów i palmtop w jednym w markecie a drugi wyglądał tak:
albo podobnie
Załączniki
SOLUS_PRO_FLAT_lg.jpg (48.35 KiB) Przejrzano 2733 razy
Ostatnio zmieniony 2012-08-29, 21:34 przez decania, łącznie zmieniany 2 razy.
Decania a przewody WN i świece to wporządalu u ciebie bo jak nie bardzo z nimi to szarpać będzie zwłaszcza przy stałych prędkościach rzędu 40-60-70 km później się pewno zniesie ale nie zawsze .
ford explorer 98r.
Flowmaster 44 !!!
Swap engine for mustang 2010 r.
Bądź takim ojcem, żeby największą karą dla Twojego dziecka było to, że wrócisz później do domu !!!
Trzy komplety świec, kabli i cewek już przetestowałem. A szarpie już na postoju. To znaczy trzęsie silnikiem a szarpie zwłaszcza po zapięciu trójki , czwórki i wstecznego. I oczywiście masz rację, wina zapłonu. Tylko co tak pierdańczy że sekwencja odpalania cylindrów jest skopana. Do tego zmiennie bo raz jest idealnie bo nie szarpie a innym razem BARDZO szarpie i trzęsie a jeszcze innym bardzo delikatnie to czuć.
Jedno przychodzi mi do głowy,na wolnych obrotach jak nim telepie,zdejmuj pojedynczo kable ze świec,aż trafisz który cylinder nie pali.Wtedy będziesz szukał przyczyny na tym cylindrze.Dolot mieszanki,wtrysk paliwa,zawory,wylot spalin.Powodzenia.
Decania mam dla Ciebie niezawodne rozwiązanie problemu z exem.
Kup sobie Jeep'a
Exploiler I 93r całe szczęście się wyleczyłem
Jeep Grand Cherokee 5,2
Honda Accord 2,7l wersja USA
Masz problem z EX dzwoń śmiało 505 673 189
We wsi gadają że specjalista od ASB
Pier..... mam już dosyć explorerów nie naprawiam.
Zabiłem świerszcza teraz auto zapier................
Exploiler I 93r całe szczęście się wyleczyłem
Jeep Grand Cherokee 5,2
Honda Accord 2,7l wersja USA
Masz problem z EX dzwoń śmiało 505 673 189
We wsi gadają że specjalista od ASB
Pier..... mam już dosyć explorerów nie naprawiam.