Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Chaotyczny

Skrzynia manualna

2012-10-25, 19:57

:cry: Witam wszystkich

Od około roku jestem posiadaczem Explorera II generacji 3 drzwiowy z manualną skrzynią biegów z napędem na tył.
Niestety trafiła mi się dosyć zużyta sztuka ... w miarę możliwości finansowych regeneruję moją maszynę :-)
no ale ostatnio doszła awaria na którą nie jestem przygotowany ( nie wiem w przybliżeniu jakie koszty mnie czekają oprócz tego że za zdjęcie/założenie i sprawdzenie problemu zapłacę 600 zł ) może ktoś miał podobny problem :?: i mi coś podpowie...

Objawy są takie :

Podczas ruszania bądź cofania ze skrzyni dobiega okropny hałas i ciężko wtedy ruszyć czy cofać.... rusza o wiele wolniej okropnie hałasując .
Nie dzieje się tak przy każdym ruszaniu ale częstotliwość występowania ostatnio zwiększa się.

Dodatkowo po wymianie przez mechanika krzyżaka na wale ze skrzyni zaczął wyciekać olej :-(

Poza tym biegi wchodzą bez problemu przyspiesza normalnie ...

Pozdrawiam

No i wszystko do wymiany ... czyli kpl. sprzęgła + wysprzęglik .....

Poniżej adres na całe kpl. jakby ktoś szukał :-)

http://stores.ebay.com/Megatuninginc/FO ... 4[url]http://[/url]
Ostatnio zmieniony 2012-11-01, 08:53 przez Chaotyczny, łącznie zmieniany 9 razy.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: Skrzynia manualna

2012-10-25, 20:38

sprzęgło ? docisk, etc ? skoro nie zawsze to tak bym obstawiał.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Moderator Kojot
Moderator

Re: Skrzynia manualna

2012-10-25, 20:53

napewno skrzynka w dół wtedy zdjagnozujesz stan sprzęgła wymień też odrazu tylni uszczelniacz silnika i łożysko oporowe jeżeli to nie sprzęgło to trzeba otwierać skrzynke i wtedy można mówić o jakichś kosztach bo bez tego to zwykłe wróżenie ;-)

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”