Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
piotrek

Wymiana olejów

2008-01-27, 19:56

Proszę bardzo o podpowiedż w sprawie wymiany olejów w mostach, reduktorach itd...Kupiłem niedawno smoka i według numerów serwis określił mi datę produkcji na 21 maja 1996.
Autko ma przebieg według wszystkich znaków na Ziemi i Niebie 132 tys. i nie mam pojęcia kiedy były dokonywane wymiany płynów..
Wedle rozpiski zaczerpniętej z Waszych postów zmiana modelu nastąpiła we wrześniu 1996
i od tego okresu wymiany są przeprowadzane po 150 tyś. a wcześniej po 100 tyś. np. w tylnym moście...Kto potrafi wytłumaczyć zasadność wymiany w aucie z maja a braku konieczności wymiany w aucie z września choć podejrzewam że technologicznie nie zmieniło się nic...Oczywiście pewnie muszę wymienić ze względu na szmat czasu od kiedy ten olej pracuje...
Pozdrawiam Wszystkich Piotrek
P.S.
Proszę Was bardzo napiszcie co należy zmienić w moim aucie co jest ważne dla jego komfortu pracy - zadziałałem już z olejem w silniku , klima sprawdzona , zamawiam świece i przewody, może coś jeszcze ktoś podpowie będę baaardzo wdzięczny bo to mój pierwszy antyk i trochę brakuje mi doświadczenia...

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

Re: Wymiana olejów

2008-01-27, 20:10

wszystkie płyny w nowo nabytym aucie powinny zostać wymienione :!:
:!: :!: :!: nie zapomnij o skrzyni biegów :!: :!: :!:
nigdy nie wiadomo co poprzedni właściciele robili i jak.
jeśli było coś wymieniane przed sama sprzedażą, należ mieć podejrzenie, że poszło po najniższych kosztach :shock:
a co dalej to najlepiej pojechać na zaprzyjaźniona stacje diagnostyczna i niech poszarpią auto i zrobią przegląd, ale porządny. wtedy podejmiesz decyzje co i kiedy będziesz robił :)
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

chevidan

2008-01-27, 20:11

wcześniej częściej oleje trzeba było wymieniać bo same oleje były gorsze.wymień wszystkie oleje i będziesz miał spokój.wszystkie informacje masz w bazie informacji.
Ostatnio zmieniony 2008-01-27, 20:16 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

nemrod

2008-01-27, 20:14

czytaj, czytaj, czytaj...
wszystko jest napisane.

manius

2008-01-27, 20:17

....Wedle rozpiski zaczerpniętej z Waszych postów zmiana modelu nastąpiła we wrześniu 1996 i od tego okresu wymiany są przeprowadzane po 150 tyś. a wcześniej po 100 tyś. np. w tylnym moście...Kto potrafi wytłumaczyć zasadność wymiany w aucie z maja a braku konieczności wymiany w aucie z września choć podejrzewam że technologicznie nie zmieniło się nic...
hehe
dobre pytanie ale musisz je zadac konstruktorom z forda
fakt jest ze mosty do i po 96 sa prawie identyczne
Proszę Was bardzo napiszcie co należy zmienić w moim aucie co jest ważne dla jego komfortu pracy - zadziałałem już z olejem w silniku , klima sprawdzona , zamawiam świece i przewody, może coś jeszcze ktoś podpowie będę baaardzo wdzięczny bo to mój pierwszy antyk i trochę brakuje mi doświadczenia...
swiece + przewody to dobre posuniecie,
ale przede wszystkim wymień wszystkie oleje
(mosty, ASB, reduktor)
plyn hamulcowy, i plyn chlodzacy
nie wiadomo kiedy i co bylo wymienione
takze lepiej teraz zaplacic 200 zl anie 2000 pozniej 8)

piotrek

2008-01-27, 20:20

Dzięki Panowie choć to bolesna kosztowo decyzja to muszę chyba wymienić powoli wszystkie płyny i pewnie pasek.
A czy są jakieś newralgiczne punkty ( specyficzne dla tego modelu ) którym należy przyjrzeć się szczególnie . To moja pierwsza Explozja...
Pozdrawiam serdecznie Piotrek

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-01-27, 20:56

A czy są jakieś newralgiczne punkty ( specyficzne dla tego modelu ) którym należy przyjrzeć się szczególnie
niestety to rozrząd :cry: , była wada fabryczna, wrzuć w wyszukiwarkę rozrząd i poczytaj :grin:
Stworzyłem POTWORA ;P

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-01-27, 21:33

ups :oops:
nie zauważyłem :shock:
to jeździj dalej i sie nie łam :evil:
Stworzyłem POTWORA ;P

explorerowiec

2010-05-09, 16:09

mam pytanie co sadzicie czy ten olej z zdjecia nadaje sie do tylnego mostu?

[ Dodano: 2010-05-12, 01:25 ]
moze byc od biedy czy nie?
Załączniki
Zdjęcie0099.jpg
Zdjęcie0099.jpg (32.27 KiB) Przejrzano 2080 razy

Wróć do „WARSZTAT”