Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
chopper

Re: dopuszczalne obciążenie haka holowniczego

2008-01-28, 08:47

Mam jeszcze jeden problem - może ktoś mi doradzi - w stacji diagnostycznej wpisali mi na hak 1800 kg wydaje mi się że to trochę mało - w porzednim fordzie mavericku miałem 2700 kg, a samochód przecież ewidentnie mniejszy - nie wiem co jest grane? . Powiedzieli mi że jeżeli chce jakąś zmianę to muszę przedstawić im homologację?

chevidan

2008-01-28, 09:34

1800 kg to standard i tak zawsze wpisują.jeżeli jednak masz niemieckie lub amerykańskie dokumenty a w nich podany max ciężar przyczepy to powinni taki wpisać.w polsce zawsze jest z tym problem.kolega ciąga przyczepy jeepem i załatwiał właśnie żeby mu więcej kg wpisali.muszę się dopytać jak to zrobił.

Mikado

2008-01-28, 10:00

tylko w jakim celu chcesz wpisać więcej niż 1800kg? wyjdziesz wtedy ponad 3500kg masy całkowitej i zdaje mi się wejdziesz w tacho...
czy to przemyślałeś :?:

Awatar użytkownika
BliG
Kontakt: Strona WWW

2008-01-28, 10:33

Mikado, biorac DMC EXII 2513kg, to juz tonowa przyczepa wykracza poza DMC 3.5t :-( wiec do takiego skladu juz trzeba miec kategorie B+E.
I to mnie wlasnie boli, ze nie bedzie mozna podpiac campingu do EXa :-?
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-01-28, 10:39

albo 50pln w dokumentach :)
zdaje mi się wejdziesz w tacho...
w tacho wchodzisz jak dopuszczalna masa całkowita pojazdu (a nie zestawu pojad +przyczepa) przekroczy 3,5t. i to jeszcze nie zawsze :) :-P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2008-01-28, 10:46

przejrzałem swój dowód rejestracyjny i ja mam
maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem: 1850kg
maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca: 680kg
maksymalna masa całkowita: 2459kg
dopuszczalna masa całkowita pojazdu: 2459 kg
dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów: 4309kg
masa własna: 1899kg

czyli jakby tak załadować go na maxa to 4309 to jest ponad dopuszczalne 3,5 tony na kategorię B i owszem kwalifikuje się to na tacho (ale chyba wyłącznie jeśli auto jest używane w celach zarobkowych). Nie znaczy, że nie mogę jeździć tym autem na kategorii B. Wciąż zostaje do zagospodarowania jakieś 1600kg. Wydaje mi się, że mała przyczepka kempingowa się zmieści w tych granicach.
A jak nie to czas prawko robić ;)

[ Dodano: 2008-01-28, 10:51 ]
w tacho wchodzisz jak dopuszczalna masa całkowita pojazdu (a nie zestawu pojad +przyczepa) przekroczy 3,5t. i to jeszcze nie zawsze :) :-P
z tym tacho to sam nie wiem jak jest. Jednego roku było dość głośno o sprawie gdzie inspekcja drogowa zatrzymała gościa jadącego autkiem dostawczym z podpiętą przyczepą.
Zespół pojazdów przekroczył dopuszczalne limity i koleś dostał sumie 10 000 mandatu za brak tacho właśnie, jazdę bez uprawnień (jeździł na kat B), brak winiety i coś tam jeszcze

Ja czasem jeżdżę Mercedesem Vito z ok. 1,5 tony towaru na pace i drugie tyle na przyczepie... jak na razie udaje mi się przemknąć bezboleśnie prze kilka krajów europejskich, ale pewnie przyjdzie kryska na Matyska ;) tfu.. tfu..
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-01-28, 10:54

czyli jakby tak załadować go na maxa to 4309 to jest ponad dopuszczalne 3,5 tony na kategorię B i owszem kwalifikuje się to na tacho (ale chyba wyłącznie jeśli auto jest używane w celach zarobkowych). Nie znaczy, że nie mogę jeździć tym autem na kategorii B. Wciąż zostaje do zagospodarowania jakieś 1600kg
po pierwsze tacho dotyczy TYLKO masy całkowitej pojazdu :!:
a po drugie do przyczepy liczysz tak :
3500 - masa całkowita pojazdu (2459)=1051 kg
czyli możesz bez kategorii E ciągnąć przyczepę tylko 1051 kg i to też masa całkowita

przykład
bus masa własna 1500 masa całkowita 2750
przyczepa masa własna 150 całkowita 800
i tym zestaem nawet jak jedziesz na pusta musisz mieć B+E lub C i nie musisz mieć tacho
ale jak jedziesz na C to winieta :)
Ostatnio zmieniony 2008-01-28, 10:56 przez fotomysz, łącznie zmieniany 2 razy.
Stworzyłem POTWORA ;P

manius

2008-01-28, 11:16

no

niezla zadyma w tych przepisach,
czytalem/slyszalem ze tacho w Polsce obowiazuje juz jesli pojazd ciagnie przyczepe zarobkowo :eek:
ale dokladnie nie wiem (niech inni sie wypowiedza)
(tu w rzeszy tacho obowiazuje tylko w pojazdach o masie calkowitej przekraczajacej 3,5t,
przyczepy i inne ustrojstwa sie w to nie wlicza)

co do prawa jazdy to bym sie mie zgodzil z fotomysz
faktem jest ze kazdy posiadajacy kat.B moze ciagnac przyczepe do 750kg
powyzej 750kg musi miec juz BE
ale zestaw ten nie moze przekraczac 3,5t bo wtedy musi miec juz C
i jesli przyczepa ma powyzej 750kg to juz CE

Explo II moze max. ciagnac 2567kg (hak standard Ford albo Brink)
samo explo wazy (max. masa dopuszczalna) 2513kg

czyli masa zestawu auto+przyczepa nie moze przekraczac 5080kg
Ostatnio zmieniony 2008-01-28, 11:21 przez manius, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-01-28, 11:27

Maniuś jeżdziłem do niemiec autem 3.5 t i przyczepa 3 t i jak rozmawiałem z policją, to na B+E mogłem jeźdźić, wasi też się tego nie czepiali.
Auto 3,5 kat B
przyczepa Kat E
faktem jest ze kazdy posiadajacy kat.B moze ciagnac przyczepe do 750kg
powyzej 750kg musi miec juz BE
kiedyś było takie rozrużnienie, tera traktujesz to jako zestaw pojazdów, i mając B możesz jechać zestawem do 3.5t, przy czym przyczepa nie może być cięższa od samochodu, jesli tak to B+E

jeżdżę tymi aytami na codzien i mam z tym obeznanie, w firmie ma 3 busy i 2 przyczepy i kierowcy maja rózne kategorie i jak mnie słuchają to jest ok :)
Stworzyłem POTWORA ;P

Awatar użytkownika
BliG

2008-01-28, 11:28

manius, co do prawa jazdy, to chyba jednak bedziesz sie musial zgodzic z fotomysz ;-)
bo kilka lat temu zmienily sie przepisy i teraz juz zostalo uchylone to, ze przyczepa nie moze byc ciezsza niz 750kg DMC (teraz mowa jest tylko o skladzie nieprzekraczajacym 3.5t DMC, nie ma nic o masie przyczepy).

A wiem to, bo kilka lat temu (4-5), jak kupilismy przyczepe camping o DMC cos kolo 1.2t, to interesowalismy sie z tata nad zrobieniem E, ale wyszlo, ze ograniczenie wlasnie zostalo zniesione i juz nie trzeba robic E w naszym przypadku (ciagnac ja LagunaII, ktora ma DMC ponizej 2t).
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
Hubi

2008-01-28, 11:33

po pierwsze tacho dotyczy TYLKO masy całkowitej pojazdu :!:
Zgodnie z postanowieniami art. 10 umowy AETR, od dnia 24 kwietnia 1995 r. w międzynarodowych przewozach ładunków jak również osób, we wszystkich pojazdach:

* do przewozu ładunków – których dopuszczalna masa całkowita wraz z przyczepą przekracza 3,5 t,
* do przewozu osób – które przeznaczone są do przewozu dziewięciu osób łącznie z kierowcą,

dopuszczonych do ruchu w krajach członkowskich i pojazdach przyjeżdżających spoza państw objętych umową, wprowadzony został obowiązek stosowania tachografu - urządzenia kontrolno-rejestrowego.

żródło: Vademecum Transportowe " Tachografy - urządzenia kontrolne "
Ostatnio zmieniony 2008-01-28, 11:36 przez Hubi, łącznie zmieniany 1 raz.
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

manius

2008-01-28, 11:34

:oops:
zgadza sie teraz przeczytalem (nowe przepisy)
hehe robilem prawko 26 lat temu

# kategoria B:

1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
2. pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
3. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

# kategoria C - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

# kategoria B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą,
# kategoria C1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii C1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego,

Mikado

2008-01-28, 12:09

biorąc pod uwagę (jeśli są ważne) przepisy z 1995 roku, które zacytował Hubi to przyczepka powyżej 1T nakłada na nas obowiązek tacho...
tak czy nie?

ale narobiłem bigosu.... :-D

Awatar użytkownika
BliG

2008-01-28, 14:19

Mikado, zdaje mi sie, ze tylko w przypadku jesli samochod masz zarejestrowany na dzialnosc; do przewozow.

Jesli do uzytku prywatnego to nie musisz miec tacho...
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
Hubi

2008-01-28, 15:37

ja też nie wiem czy te przepisy są wciąż obowiązujące. Zapewne tak - jak każda ustawa z kolejnymi zmianami.

No to z innego źródła: ;)

Obecnie polski i unijne przepisy przewidują zwolnienia z obowiązku instalowania tachografów w:

* pojazdach przeznaczonych do przewozu rzeczy, gdy dozwolona maksymalna masa pojazdu, łącznie z przyczepami i naczepami, nie przekracza 3,5 tony,

* pojazdach przeznaczonych do przewozu osób, które ze względu na typ konstrukcyjny i wyposażenie nadają się do przewozu nie więcej niż dziewięciu osób łącznie z kierowcą i są do tego przeznaczone,

* pojazdach używanych do niehandlowych przewozów towarów w celach prywatnych,

* pojazdach, których maksymalna dopuszczalna prędkość nie przekracza 30 km/h,

* pojazdach przeznaczonych do przewozu osób wykonywanego w ramach usług regularnych, których droga przebiegu przekracza 50 km,

* wyspecjalizowanych pojazdach pomocy technicznej,

* pojazdach służących do nauki prowadzenia pojazdu, mającej na celu uzyskanie prawa jazdy,

* pojazdach używanych jako sklepy

Z tego co wiem jest właśnie tak, że tacho nie obowiązuje osób prywatnych, ale ręki uciąć sobie nie dam ;)

Wróć do „WARSZTAT”