mój myślałem że tez pierwszy raz będę go wymieniać a na starym łańcuszku widniało made in italy więc ktoś już go wymieniał wczesniej

Ja właśnie wymieniam u siebie rozrząd (przy pomocy kolegi). Silnik wcześniej nie był ruszany i na wszystkich łańcuchach napisane jest ITALY. Oryginalny rozrząd z aso też ma napisy ITALY.
Auto kupiłem z przebiegiem 145tyś km i już wtedy czasem na zimno trochę grzechotał. Wymieniłem napinacze co trochę poprawiło sytuację. Obecnie mam najechane 174 tyś km. Po wyjęciu rozrządu okazało się, że był już w nieciekawym stanie - fragmenty plastiku w misce. Najgorzej jest z tym małym łańcuchem od wałka wyrównawczego i z tym co idzie od wału do wałka w głowicy, są luźne jag gumy od starych majtek.
Aha, jak kupiłem auto to jeździło na oleju 10w30, ja zacząłem lać 5w30 motorcrafta i nie mam żadnych problemów z wyciekami. Silnik suchutki, nie bierze oleju, więc myślę że obawy niektórych osób przed zalaniem rzadszego oleju są nieuzasadnione. Oczywiście jeżeli silnik jest w dobrej kondycji - nie cieknie, nie bierze oleju.