Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
zibi

Re: Wsteczne i lewy kierunek

2008-01-30, 08:49

Cześć, po dokładnych oględzinach stwierdziłem, że "klei sie" przełącznik lewego kierunkowskazu, przy kierownicy. Tzn. mimo powrotu dżwigni w poz. "0" nastepuje zwarcie w przełączniku. Po kilkukrotnym przełączeniu zwarcie puszcza, ale sporadycznie powraca. Szczegóły opisze po rozebraniu tego całego ustrojstwa. Myślę, że nastąpiło wyrobienie elementów mechanicznych (a może i elektrycznych) dźwigni przelącznika kierunkowskazów. Ale dlaczego ma to coś wspólnego ze światłami wstecznymi .... ? Dziwi mnie to ....

chevidan

2008-01-30, 09:48

zibi ,też cały czas się zastanawiam co to może być.sprawdż jeszcze wtyczkę przy skrzyni biegów.nie tą od reduktora tylko koło dźwigni zmiany biegów jest taka czarna skrzynka i wtyczka wpięta do niej.jak się nie mylę tam jest czujnik wstecznego.co prawda jej nie odpinałem ale może coś poruszyłem i nie przewodzi dobrze jakiś styk.zastanawiałem się też czy masz hak holowniczy,może jakieś zwarcie w gnieździe instalacji do przyczepy(tam często bywa że kabelek się urwie,a woda jest tam zawsze).

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2008-01-30, 10:27

zibi to calkiem mozliwe - u siebie juz rozbieralem ta wajche od kierunkow (i wycieraczek jednoczesnie) - blaszki od kierunkow sa na sprezynkach a calosc posmarowana takim kleistym ustrojstwem - u mnie dosc mocno sa juz wyrobione sprezynki i raz na jakis czas zdarza sie ze kierunek (lewy w trakcie mrugania przy skrecie) zaklei sie i swieci na stale powodujac zwarcie - szybkie wylaczenie go i przekrecenie troche kierownicy pomaga...
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

zibi

2008-01-30, 11:05

Dziekuje za podpowiedzi ... :-)

nemrod

2008-01-30, 11:48

grzebanie stykach może nie pomóc ale dobrze jest je przemyć jakimś kontakt sprayem (tylko nie WD40).
Pzdr

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2008-01-30, 17:26

może być do wymiany cały przełącznik - dość często styki od świateł po prostu się wypalają.

pozdrawiam,
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Wróć do „WARSZTAT”