Na początek instrukcja od upgrade'u - wykonałem wszystkie kroki łącznie z nawiertem płyty:
Jest też dodatkowy mod - tego nie robiłem:
Składamy w całość
Najpierw rzut oka na wszystkie łożyska, przekładki, uszczelniacze.
Wsuwamy do skrzyni i osadzamy kosz reverse brake - to ten z hamulcem jednokierunkowym
Zakładamy łożysko nr 10
W między czasie wstawiamy zębatkę od P od tyłu skrzyni i wsuwamy długi wałek, przed zębatką P wstawiamy przekładkę/ślizg - zębami w stronę skrzyni, miedzianą stroną w kierunku zębatki P
Wsuwamy w kosz wcześniej przygotowany element z łożyskiem 10
I całość zabezpieczamy segerem
w tym momencie cały kosz i koło od P oraz wałek już nam się nie wysuną.
Czas na plastikowy "kapturek"
czubkiem w stronę przodu skrzyni
Następna idzie planetarka - ale trzeba pamiętać o łożysku nr 9 który wchodzi między planetarkę, a wcześniej wsunięte elementy. Planetarkę zabezpieczamy dużym segerem
Na planetarkę nakładamy łożysko nr 8
Wsuwamy pas low/reverse do osadzenia dookoła zamontowanego kosza. Ważne aby osadzić go dobrze na wystających trzpieniach
Wsuwamy piston low/reverse aby trzymał pas hamulca z drugiej strony
Czas na przygotowanie zestawu forward do montażu.
Przed montażem sprawdziłem jeszcze szczelinomierzem luz tarczek z przekładkami czy mieści się w wyznaczonych parametrach.
Zmontowany w całość element
Osadzamy łożysko
Po drugiej stronie przekładkę
Wsuwamy bieżnię planetarki
i zamykamy całość
Tak przygotowany zestaw (uwaga - ciężki) osadzamy w skrzyni
Czas na wstawienie mocowania "napinaczy" od pasa środkowego.
Osadzamy go na trzpieniu - najpierw element z literką A, a na nim mocujemy właściwy napinacz który będzie popychał pas.
Dobre podejście do obydwu elementów jest od strony kanałów płyty sterującej
Wsuwamy pas hamujący i osadzamy na pierwszym napinaczu
Przy okazji wymieniłem też śruby kontrujące regulatory pasa hamującego
Wstawiamy drugi napinacz pasa - po drugiej stronie, to na niego będzie napierać śruba, którą regulujemy pas.
Wkręcamy śrubę lekko naciągając pas aby nam nie spadł w trakcie dalszych prac ze skrzynią.
Następny element to ulubiona kierownica - czyli center support. Wchodzi dość ciasno więc trzeba wsuwać go delikatnie, trzeba też zwrócić uwagę, żeby ustawić dobrze kanały olejowe. Pomiędzy kierownicę, a wcześniej zamontowane kosze wchodzi tradycyjnie łożysko (nr 4)
Ustawione koło zapinamy segerem
oraz przykręcamy od strony kanałów płyty śrubą
Montujemy na kierownicy czujnik prędkości (TSS - turbine shaft speed). Kabel przeprowadzamy kanałem od strony płyty sterującej.
Na kierownicy ląduje łożysko nr 3, a na to wałek/sprzęgło z drugim łożyskiem jednokierunkowym (overdrive).
i pozostałe elementy (planetarka, etc)
całość zamykamy koszem overdrive z tarczkami
I ponownie montaż napinaczy pasa hamującego. Podobnie jak poprzednio najwygodniej od strony płyty sterującej
Osadzamy pas na napinaczu
I jak poprzednio - wstawiamy drugi napinacz i wstępnie naciągamy śrubę regulującą
Czas przygotować dzwon z pompą do ostatecznego montażu. Śruby podokręcane odpowiednim momentem (22-28Nm)
i osadzone uszczelki
Na pompę idzie jeszcze od strony skrzyni plastikowa przekładka - warto o niej nie zapomnieć
Wsuwamy drugi wałek...
i osadzamy dzwon z pompą.
Śruby od dzwona mają oringi - są w zestawie naprawczym na wymianę.
Dokręcamy śruby jak w kołach - gwiaździście momentem 36-52 Nm.
Następnie można osadzić tłoki serwa środkowy i overdrive
A tu widok na śruby regulacyjne i nakrętki kontrujące. Obydwa pasy zostały dokręcone wg manuala siła 14 Nm, a następnie odpuszczone o DWA pełne obroty. W tej pozycji dokręcamy nakrętki kontrujące.
Wstawiamy okablowanie - w zestawie są również oringi od tego
Osadzamy wtyczkę i zabezpieczamy segerem
I wpinamy wtyczkę od czujnika prędkości
Czas wrócić do tyłu skrzyni - na przejściówkę pomiędzy skrzynię a reduktor osadzamy ząb hamulca P - razem ze sprężyną, dzięki której po wypięciu P ząb schodzi z zębatki. Przygotowany element łączymy ze skrzynią. Osadza się tam trzpień na który nasuwamy obudowę oraz trzeba trafić w otwór na prowadnicę od wybieraka biegów.
Przy okazji jak już czyścimy wszystko, to tabliczkę też
Czas na osadzenie płyty sterującej. Ważne aby dobrze ustawić uszczelkę.
Przykręcamy płytę z odpowiednim momentem i co ważne w odpowiedniej kolejności śrub. Wpinamy wtyczki od elektrozaworów. Instalujemy też uszczelkę i pokrywę od tłoka, który wcześniej wstawiliśmy.
Osadzamy filtr - trzeba pamiętać o oringach na kanałach.
Zamykamy pudło

namaczając wcześniej uszczelkę i dokręcając śruby momentem 13-15 Nm
Zostało mi kilka uszczelek z zestawu. Najbardziej stresuje mnie ta duża bo wygląda jak od któregoś pistona, ale przejrzałem wszystkie stare (zebrałem wszystkie elementy stare w kuwetkę) i średnicą nie pasuje do niczego, więc albo nie wymieniłem

albo była ponad stan zestawu.
Dziś prawdopodobnie montaż... i chwila prawdy - pojedzie czy nie.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...