Znalazłem taki opis, ale kto mi to przetłumaczy na zrozumiały polski techniczny?

Shift up/down Wire, Open / Short to Ground
Ale ten opis z tym numerem błędu to jest do VW i audi ,w Fordzie ten błąd to : mechaniczne uszkodzenie jedynki i wstecznego .Czy ktoś z szanownej braci jest mi w stanie podać opis błedu, skrzyni biegów: P1784. Problem dotyczy Forda Windstara.
Znalazłem taki opis, ale kto mi to przetłumaczy na zrozumiały polski techniczny?
Shift up/down Wire, Open / Short to Ground
Ta właśnie sporadycznie nie załączająca się jedynka generuje ten błąd .Dzięki, no i właśnie tu jest problem. Bo, wsteczny jest jak najbardziej w porządku. Jedynka manualna też załącza, niestety nie za każdym razem, ale jednak. Jak ruszę z manualnej 2 i przełączę podczas jazdy na D, to nie zmienia w górę na 3, a jak straci prędkość to też nie schodzi na 1. Podejrzewam jakieś zwarcie lub przerwę na kablach do sterowania. Ale temat ciężki do rozwikłania bez 0,5l%
Do tego wszystkiego założony nowy środek- tarczki, przekładki, uszczelnienia, elektrozawory i niestety totalna lipa. Już nie wiem co jeszcze sprawdzić i gdzie szukać przyczyny. Mimo to proszę o wskazówki i pomysły, bo moje już się wyczerpują, a auto trzeba w końcu uruchomić, bo niszczeje.