Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
nemrod

niskie ciśnienie oleju

2008-02-01, 16:25

temat kiedyś wałkowany ale pojawiają się nowe fakty :D

W lato (wyższe temperatury) ciśnienie oleju jest raczej marne (normal) pojawia (pojawiał) się jak się samochód nagrzał.

Teraz w zimę ciśnienie oleju pojawia się odrazu jak tylko zapali.

Dlaczego to to się dzieje?
:shock:
leję mineralny 15W40 Mobila.
Zmienić olej na lato?
... a jak tak to na jaki?

Pzdr

NEmrod

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

Re: niskie ciśnienie oleju

2008-02-01, 17:24

Zazwyczaj na lato leję do swego olej gęściejszy. Zimą, rozumie się lejemy olej rzadzszy bo inaczej przy dużych mrozach można mieć kłopoty z rozruchem. Nie wiem jak z oznaczeniami w Polsce ale chyba tak samo .... ....

Ford zaleca:
lato - 10W30
zima 5W30

mineralny oczywiście.
Ostatnio zmieniony 2008-02-01, 17:26 przez Jankes, łącznie zmieniany 2 razy.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

kszesz

2008-02-01, 20:44

leję mineralny 15W40 Mobila.
Zmienić olej na lato?
... a jak tak to na jaki?
Ja tam pomykam na mineralnym ESSO cały rok (Nemrod to ten sam producent EXXON co Mobila a dużo tańszy) zimą potrzebuje dłuższej chwili żeby się rozgrzać ale ja stawiam w garażu więc jakby mniej mi to przeszkadza.

chevidan

2008-02-01, 21:07

bogdan rodzaj oleju nie ma nic wspólnego ze wskazaniami w twoim aucie.winny jest czujnik ciśnienia lub musiałbyś odkręcić czujnik,cieńkim np.plaskikowym patyczkiem udrożnić króciec w który jest wkręcony czujnik oraz wyjście z bloku.potem aby pozbyć się brudu odpal silnik na kilka sekund(poleci olej więc jakaś miska lub coś).po tym zabiegu powinno być ok.zbiera tam się "muł"po oleju i powoduje złe działanie czujnika.
Ostatnio zmieniony 2008-02-03, 08:10 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „WARSZTAT”