Witam,
Pytanie 1:
Zachęcony podpowiedziami na innym wątku kupiłem sobie interfejs diagnostyczny i podłączyłem do mojego EX2.
Powodem była świecąca się kontrolka silnika (żółta).
Interfejs odczytał następujące dwa błędy (korzystałem z EasyObdII 2.2)
P0171 -- Fuel Trim too Lean (Bank 1)
P0174 -- Fuel Trim too Lean (Bank 2)
Może mnie ktoś oświecić co to za błąd? Zapis błędu skasowałem i nie pojawił się ponownie, ale czy to był jednostkowy incydent okaże się dopiero po jakimś czasie. Mam LPG w sekwencji, ale problem pojawił się podczas manewrów na benzynie na dość zimnym silniku po mroźnej nocy.
Pytanie 2:
W trakcie jazdy po jakimś czasie zaczyna mi mrugać kontrolka overdrive. Samochód nadal "redukuje" bieg po wciśnięciu cycka na końcu gałki zmiany biegów i wraca ponownie do stanu wyjściowego po ponownym wciśnięciu. Kontrolka jednak nie gaśnie. Miał tak ktoś?
Pytanie 3:
Po włączeniu świateł pozycyjnych albo mijania przestają mi świecić niektóre kontrolki na desce rozdzielczej. Mam pewne podejrzenie, że poprzedni właściciel powymieniał żaróweczki na diody, a te nie świecą poniżej pewnego poziomu napięcia (oryginalnie może przygsały?). Rozbiorę niedługo całą deskę żeby na to spojrzeć, ale jestem ciekaw czy nie jest to może znany problem.
Pytanie 4:
Być może związane z problemem z overdrivem. Czasami skrzynia (?) szarpie przy załączaniu drugiego biegu. A czasami zmienia super płynnie. Przy szarpnięciu słychać stuknięcie gdzieś pod spodem samochodu, tak jakby się załączał reduktor.
Przypuszczam, że większość powyższych usterek ustąpi po konserwacji wszystkich styków w kostkach i zabezpieczeniu ich przed solanką z dróg. Wcześniej jeździłem wiele lat Citroenami (hydropneumatyki miałem dwa) i tam pierwsze kroki zawsze trzeba było skierować do kostek. Pewnie w EX2 jest podobnie.
[/u]