Później będziemy popadać w paranoję

Podasz kody błędów to ja Ci napiszę co trzeba zrobić.
Tak jest, panie generale!Najpierw kolego udaj się na komputer i z czytaj błędy które generuje skrzynia.
Później będziemy popadać w paranoję
Podasz kody błędów to ja Ci napiszę co trzeba zrobić.
No więc podsumowanie dnia.Sprawdż olej a później sprawdź regulację pasa - do tego będziesz niestety potrzebował klucz dynamometryczny. Jeśli olej w normie i pas ustawiony według książki to pozostaje zwalić skrzynię i rozbebeszyć niestety. Winny może być elektrozawór ale to w miarę łatwo sprawdzić miernikiem... coś może się przycinać w płycie sterującej ale raczej mało prawdopodobne. Nie panikuj - sprawdź olej, zczytaj kody...
Tak. Podczas sprawdzania silnik na biegu jałowym (około 800 rpm), bieg P, zaciągnięty "nożny".Definitywnie zlej nadmiar i zobacz co się będzie działo... mam nadzieję, że sprawdzają na P i na pracującym silniku... Right?
Tylko się upewniam...........
W sumie nic dziwnego. Lał tak jak się leje do silnika.Z tym nożnym (lol) to lekko przesadziłeś ale faktycznie... poprzedni właściciel sprawdzał chyba poziom oleju przy wyłączonym silniku.
A ile litrów oleju wchodzi w układ? Pytam żeby mniej więcej wiedzieć po ile spuszczać na jeden raz: po szklance, czy po litrze.Spuścić możesz na dwa sposoby... Najlepszy to chyba zdjęcie węża idącego ze skrzyni do chłodnicy oleju bo ściąganie dekla jest raczej kłopotliwe. Chyba, że spuścisz z chłodnicy... spuścisz, sprawdzisz i jak za dużo nadal to znowu z chłodnicy... spuszczanie przy pracującym silniku może być lekko niebezpieczne ze względu na temperaturę oleju.
Dokładnie tak.Jak by sprawdzał olej na zgaszonym aucie to na uruchomionym nie było by stanu.
Dobra, dzięki panowie. Do jutra.Pusta skrzynia weźmie od 9-10 litrów więc spokojnie możesz spuścić litr i sprawdzić.