Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
morfeusz453
Kontakt: Strona WWW

Re: zapina tylko 4x4 napęd low range milczy jak zaklęty

2013-05-20, 21:02

a może coś jest z tym sygnałem podawanym z hamulca ma ktoś pojęcie jak to idzie że niby jakiś czujnik czy cuś , no bo tak jak szifi ok sterownik ok a zapina tylko HI a do zapięcia LOW potrzeba na n i hamulec to moze w tym hamulcu tkwi problem a na hamerykańskim forumie nic w tym względzie nie ma :?: czytaty kto biegle w ichniejszej mowie :-)

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

2013-05-20, 21:07

dwa szifty ten sam objaw
u mnie też tak było dopiero trzeci okazał się OK więc może warto spróbować jeszcze z innym :roll: a patrzyłeś shifta bez zakładania na reduktor? czy kręci odpowiednio tak jak włączasz na desce?? a sterowanie napędami sprawdzałeś z tą dioda? bo w ohv jest (ale na ten temat musisz szukać)..
Masakra , przepatrzyłem juz chyba wszystko i rece opadaja .
piszesz zbyt ogólnikowo :) napisz co już zrobiłeś dokładniej a będzie łatwiej pomóc :)

morfeusz453

2013-05-20, 21:14

no toć piszę że nie kręci nawet przy zdjętym ino na hi ale podłączony na krótko do aku daje do końca i z powrotem

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2013-05-20, 21:27

U mnie dzisiaj podobnie..... K....wa. Tyle że u mnie nie ma nic. Jak przekręcam kluczyk to kontrolki na chwilę sie żarzą, tak żarzą, nie zapalają sie. Na wciśniecie 4x4 brak reakcji. Szift sprawdzony, dla bezpieczeństwa podmieniony na inny, nie kręci, na krótko a i owszem. napięcie na pinach cos 4,6 volta na zapłonie. Sterownik zresetowany, przy wypiętych wtyczkach i włączonym zapłonie dioda mruga 4 razy w odstępach ok sekundowych i gaśnie.... jakieś pomysły co sprawdzić? może jakiś czujnik? ale ten od prędkości chyba nie ma wpływu, wszak na postoju czy w ruchu hi powinno zadziałać...
kuźwa....
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2013-05-20, 21:44

wszystko czytałem i wszystko sprawdziłem. Shift podmieniłem, nie ma opcji żeby trzy shifty miały padnięte tarczki... Sterownik sprawdzony i miga ok. Gdzies nie ma prądu najwidoczniej. nie wiem jak przełącznik z kabiny sprawdzić. może tutaj jest problem... Choć nie wiem jak by to było możliwe. jak shift jest zdjęty i nie kręci to brak prądu najwidoczniej. olej zmieniany niedawno, więc tu nie powinno byc problemu. pobawię sie jeszcze stykami, tylko muszę jakiś kontakter zakupić.
A mogłem mieć kuźwa mechaniczy reduktor to nie.... Amerykańce musieli wymyśleć automat.... a nich ich...
ktoś wie któe bezpieczniki odpowiadają za shifta? W kabinie 15 a pod maską?
Pozdrawiam
Rafal

Awatar użytkownika
QDLATY

2013-05-20, 21:50

a zobacz czy czujnik abs`u nie szwankuje (ten w tylnym moście) odepnij go i wtedy spróbuj załączać napędy

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2013-05-20, 22:17

Hmmm, czujnik ABS? a co on ma do 4x4?
Pozdrawiam
Rafal

Awatar użytkownika
QDLATY

2013-05-20, 22:24

jeżeli będzie sygnał że koła się kręcą to wtedy nie zapnie low

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2013-05-20, 22:26

Aaaa, to do Morfeusza raczej. U mnie dupa. Nima nawet hi :-D
Zakłądam brak prądu gdzieś, bo nic innego mi nie przychodzi do głowy
Pozdrawiam
Rafal

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy

2013-05-20, 23:47

ale kolejności nie pomyliłeś? Najpierw zapinasz 4x4 high a później 4x4 low, right???

jeśli sterownik jest ok... jak mówisz... mam nadzieję, że mówisz o tym co to z tyłu jest, po lewej stronie... żeby do niego doj,sć musisz tylny boczek za tylną kanapą zdjać... to jest moduł 4x4 - tam jest czerwony przycisk i lampka, dioda - przycisk jest do resetu modułu 4x4 - przyciskasz ten przycisk i lampka powinna zamrugać cztery bądź pięć razy - znaczy git... jeśli się nie zamruga bądź będzie mrugać stale to coś jest nie tak z modułem - możesz mieć 4x4 high bo zapinane jest elektormagnesem a możesz nie mieć low bo to już shift motorek mechanicznie musi zrobić - skasuj moduł i zacznij od nowa - jedynka nie jest skomplikowania - jak to nie pomoże to na hamerykańskim poślepię... popytam - w mojej jedynce kiedyś miałem kłopoty z tym modułem i co rusz musiałem go kasować, dawno, dawno temu - nie wiem co było bo przeszło bez mojej ingerencji...

to jest wina elektryki - tu trzeba iść po nitce do kłębka - zaczynasz od bezpieczników, PRZEKAŹNIKA!, po przyciśnięciu przycisku 4x4 high a póxniej 4x4 low musisz słyszeć tykanie przekaźników - możesz też wyciągnąć włączniki 4x4 low i 4x4 high i sprawdzić czy kostki nasunięte są jak należy - wiązka później idzie po tunelu pod siedzenie kierowcy a stamtąd przez podłogę do kostki łączącej na reduktorze... żaróweczka albo miernik i sprawdzaj czy jest prąd po przyciśnięciu przycisku zapinającego - to nie jest ten sam kabel jak mowisz - jedno może działać, drugie nie musi...

spokojnie........ tylko spokój nas uratuje
Załączniki
Left_hatch_info.JPG
Left_hatch_info.JPG (32.12 KiB) Przejrzano 4044 razy
Ostatnio zmieniony 2013-05-21, 00:36 przez Jankes, łącznie zmieniany 2 razy.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
madakelus

2013-05-21, 07:52

ja sie wtrące troche takim nazbyt oczywistym patentem ale często sie zapomina... z tego co tu śledze na forum przeróżne wątki jak również w swoim Exie zauważyłem to to że Exy mają duży problem z utlenianiem się styków... Ja już do znajomych zaczynam się śmiać że połowe elektyki exa naprawia się kontaktsprayem :) naprawde spróbujcie porządnie potraktować styki takim sprayem... Nie bede wymienial ile u siebie razy już tak "naprawiłem" coś ale shiftmotorek się do nich zalicza.
Pozdrawiam

morfeusz453

2013-05-21, 10:36

kontakt s już był a co do czujnika abs to abs działa a gdyby był uwalony to hyba by nie działał ,a może się mylę :?:

morfeusz453

2013-05-21, 10:48

Jankes wiem że to nie ten sam kabel stwierdzam tylko że elektrycznie szift jest ok ale powiem wam wszystkim że to wstyd iż nasze auta mają taką bolączkę a nikt nie wie gdzie jest przyczyna ,bo to nie jest odosobniony przypadek ze HI jest a LOW brak gdzieś jest słaby punkt a my nie wiemy gdzie . Dziś jak czas pozwoli pruję wiązkę w czarnym niektórzy wiedzą w którym :mrgreen: i zobaczymy jak to wszystko idzie i do czego mnie doprowadzi :mrgreen:

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

2013-05-21, 10:59

zobaczymy jak to wszystko idzie i do czego mnie doprowadzi
cudów nie zobaczysz :) wiązka idzie z bagażnika od modułu do fotela kierowcy (podłogą) dalej rozwidlenie pod podłogę do reduktora i reszta do ściany grodziowej gdzie jest taka mega okrągła wtyczka ;D no ale próbuj może jednak coś wypatrzysz ;)

Wróć do „SILNIK I UKŁAD NAPĘDOWY”