wczoraj ciąg dalszy składania.
Założyłem nową uszczelkę pokrywy rozrządu i przykręciłem pokrywę. Układ śrubek jak na zdjęciu. Są dłuższe (gwinty z nakrętkami) oraz normalne śruby.
Wałek dostał też nowy zimering. Może on być wstawiony w dość dowolny sposób - może być głębiej w kierunku silnika lub np. równo z pokrywą. Żeby wybrać najlepsze miejsce trzeba obejrzeć wałek koła pasowego i sprawdzić, w którym miejscu jest już zrobiona bruzda przez zimering i tak ustawić nowy uszczelniacz, żeby obejmował wałek w nowym miejscu.
Założyłem nowe uszczelki kolektora wydechowego i przykręciłem kolektory na miejsce.
Czas zająć się dołem silnika, odwróciłem go więc na stojaku.
Przykręcamy pompę oleju. Jeśli zakładana jest nowa należy wypełnić ją olejem i pokręcić zębatką, aż olej zacznie się przelewać. Pompę razem z wałkiem napędzającym wsuwamy na swoje miejsce i przykręcamy na dwie śrubki (10 Nm). Oczywiście uszczelka też zmieniona.
Widok na wałek napędzający pompę.
Po oczyszczeniu powierzchni pod uszczelkę, nakładamy porcję silikonu w oznaczonych miejscach - przy obydwu wałkach oraz na łączeniu pokrywy rozrządu z blokiem silnika.
I nakładamy nową uszczelkę. Uszczelka ma wąsy, które wsuwają się otwory przy osłonie wałka.
Przed założeniem górnej miski olejowej trzeba odkręcić wstawiane tuleje w miejscu wewnętrznych mocowań miski. Duży torks i kręcimy tak, żeby tuleje schowały się w otworach na śrubę. Chodzi o to, aby przy przykręcaniu miski nie napierały na mocowania.
Zakładamy miskę sprawdzając ułożenie uszczelki przy wałkach (gumowa część uszczelki) i dorkęcamy miskę śrubkami dookoła oraz jedną długą śrubą regulującą. Ważne jest położenie miski w stosunku do płaszczyny przedniej silnika - częsciowo do miski przykręcana jest potem skrzynia i nierówne ustawienie może powodować nierównomierne obciążenie miski.
Śruby dookoła miski dokręcamy momentem 10Nm.
Teraz możemy znowu wrócić do tulejek od wewnętrznych śrub miski. Dokręcamy je, aby zetknęły się z powierzchnią silnika - specyfikacja mówi nawet o momencie 10Nm.
I dopiero teraz możemy przystąpić do przykręcania śrub wewnętrznych miski. Śruby dokręcamy momentem około 25-30 Nm w kolejności:
Teraz można przykręcić smoka od pompy. Zakładamy nową uszczelkę i dokręcamy momentem 10Nm.
Ciąg dalszy nastąpi

Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...