Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: [fotomanual] SOHC odbudowa silnika i wymiana rozrządu

2013-07-03, 10:38

Kurde, wyrwanie pompy z silnikiem na ramie to prawie niemożliwe :( fuck.... wymiękam po prostu... ale też mi się wydaje, że coś z podawaniem oleju będzie na rzeczy, tylko jak to diagnozować...
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

frankotech

2013-07-03, 14:40

Witam,

Czujnik ciśnienia oleju jest dość nisko i może oszukiwać - ciśnienie jest ale tylko do tego miejsc lub tej wysokości.

Coś mi się wydaje, że uszkodzenie rozrządu nastąpiło właśnie z tego powodu i problem nie został usunięty, może smok jest zapchany i nie zasysa oleju - choć pewnie już to sprawdzałeś, odpowietrzenie, odma zapchana i pompa nie może przepchać oleju...

Próbowałbym kręcić samym rozrusznikiem bez pokrywy zaworów aby zobaczyć czy olej tam dociera.

Czy ten napinacz po wykręceniu ma jakieś ślady oleju czy suchy?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2013-07-03, 14:52 przez frankotech, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2013-07-03, 15:25

Smok jest ok, nawet dawalem tutaj zdjecia po czyszczeniu z resztek slizgu. Odma tez drozna, zostaje zaworek pcv od odpowietrzenia silnika. Jak sprawdzic czy dziala poprawnie ? Rurka od zaworka idzie do czarnego pudelka na silniku czy tam tez moglo sie cos przytkac ?

o do tego idzie :)

Obrazek

A wracajac do pompy czy zapowietrzona sama sie odpowietrzy ?
Ostatnio zmieniony 2013-07-03, 16:52 przez Rad-T, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mastan

2013-07-03, 17:26

Samochód będzie ci służyć do końca życia,jak będziesz nim bardzo szybko jeździł.

Awatar użytkownika
QDLATY

2013-07-03, 19:40

z tego co wiem to suchej pompy się nie wkłada tylko zalaną olejem żeby miała tzwn "ssanie"
może to być pęcherz powietrza i pracuje wtedy na sucho nie zaciągając oleju :-/

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2013-07-03, 20:05

pompę zalałem przed montażem, a potem jeszcze w trakcie zamykania miski wlałem olej do smoka.

Mastan czytałem ten wątek, ale akurat tematu z rurką nie do końca rozumiem. Mógłbym Cię prosić o ciut wyjaśnienia ? :)

Zanim otworzę dół, zrobię próbę z rozrusznikiem, tylko muszę sąsiada zaciągnąć żeby patrzył albo kręcił. Ogólnie nastroje kiepawe, bo ciągle nie wiadomo o co chodzi :( a za mało mam wiedzy, że od ręki znaleźć rozwiązanie.

Sprawdziłem też zaworek PCV, jest drożny w obie strony... a nie powinien przypadkiem w jedną ?

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2013-07-04, 08:56

Coś mi się wydaje, że uszkodzenie rozrządu nastąpiło właśnie z tego powodu i problem nie został usunięty, może smok jest zapchany i nie zasysa oleju - choć pewnie już to sprawdzałeś, odpowietrzenie, odma zapchana i pompa nie może przepchać oleju...
Uszkodzeniu uległ mały ślizg od łańcuszka wałka napinającego :) a zatem teoretycznie tam ciśnienie oleju było, bo jest on poniżej linii czujnika ciśnienia oleju. Raczej poleciał ze starości bo miał na karku 320 tys. przebiegu.

Wczoraj jeszcze wykręciłem napinacz przedni i za dużo oleju z niego nie wyszło, natomiast tylni miał dużo oleju i nawet po kilku dniach leżenia na półce po wciśnięciu wyciekało go sporo.

Jak będę go kręcił rozrusznikiem - skąd powinien pojawiać się olej i w jakich mniej więcej ilościach ? ma zalać klawiaturę, czy po prostu sączyć się ? Na czas kręcenia zamknąć przednią pokrywę rozrządu ?
Ostatnio zmieniony 2013-07-04, 09:09 przez Rad-T, łącznie zmieniany 1 raz.

frankotech

2013-07-04, 11:15

Witam,

Przy kręceniu samym rozrusznikiem raczej będzie się sączył, pozamykałbym wszystko.
Klawiaturę również. Oglądanie na początku przez korek wlewu oleju.
Jeżeli nie będzie możliwości zaobserwowania to zdjąć pokrywę klawiatury i i wtedy oglądać.
Aby sprawdzić czy pompa tłoczy olej to sprawdzić poziom bagnetem na bezruchu a potem w trakcie kręcenia po kilkunastu sekundach - albo wykręcić czujnik ciśnienia oleju i sprawdzić czy tamtędy poleci.

Obejrzyj dobrze i wyczyść miejsce wkręcenia napinacza

Jeżeli masz możliwość podłączenia manometru zamiast czujnika ciśnienia oleju było by super.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2013-07-04, 11:20

Obejrzyj dobrze i wyczyść miejsce wkręcenia napinacza

Jeżeli masz możliwość podłączenia manometru zamiast czujnika ciśnienia oleju było by super.

Pozdrawiam
Wczoraj oczyściłem dobrze, nawet wymieniłem patyczek na nowy, bo miałem zapasowy :) wszystko wygląda na "normalne".
Manometr też się znajdzie, a jakich wartości wskazań powinienem się spodziewać, tzn jakie byłyby prawidłowe ?

frankotech

2013-07-04, 11:39

Pewnie będzie niskie, najlepiej sprawdzić na obrotach ok. 2000 ale w tym przypadku lepiej tego nie robić.
Manometr z niskimi wskazaniami od 0 do 2,5 bar aby wychwycić stan.
Ważniejsze będzie jak się zachowa manometr czy ciśnienie będzie stałe, podskakiwało w jakim zakresie, czyli najlepiej nagrać filmik :)
O ile dobrze pamiętam to na pracującym silniku powinno być maks 1,5 bar.

Jeżeli udałoby się Tobie zaślepić miejsce napinacza (tylko bardzo krótka śruba) to można sprawdzić czy dochodzi tam olej.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2013-07-04, 11:42

na obrotach będzie ciężko bo wszystko rozmontowane :) więc tylko zostaje kręcenie rozrusznikiem.

Czyli zaślepić od strony łańcucha i wtedy olej powinien pojawić się w kanale doprowadzającym go do napinacza ?

A może ktoś bardziej obeznany w silnikach :P nudzi się w sobotę, albo żona mu zaplanowała sprzątanie i chce się uwolnić, lub ma inne słuszne powody wypadu do kampinosu... to zapraszam :) chętnie zaprezentuję co i jak.

frankotech

2013-07-04, 11:56

Tak zaślepić wszystko. Pobadać ciśnienie.
Olej powinien się pojawić.
Jest jeszcze sposób na "wzmocnienie" pracy pompy oleju "przy rozruszniku" - zamiast czujnika ciśnienia oleju trzeb zmotać rozgałęźnik na manometr i z zaworkiem kulowym na kompresor. Podczas kręcenia jeżeli nie będzie pojawiał się olej to podać stopniowo mu małe ciśnienie max 0,8 bar - może jakiś syf wydmucha.
Zobacz również mocowanie filtra oleju może coś tam jest nie tak, może jakaś poduszka powietrza jest w filtrze.

Do Kampinosu, chętnie może kiedyś tylko daleko....

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2013-07-04, 21:13

Ciąg dalszy macania....

rozrusznik zamontowany, kręcone na zdjętej pokrywie prawej (strona kierowcy) - oleju brak. Zdjąłem napinacz, nie dostawał oleju, wyjąłem świeżo wsadzony patyczek z kanału olejowego - był ledwie smyrnięty olejem.

Test drugi - odkręcony filtr oleju i zakręcony silnik - olej od razu siknął z podstawki pod filtr oleju. Czyli pompa podaje.

I teraz co dalej ? :) wygląda na zatkany kanał olejowy od tej jednej głowicy. Jak go próbować oczyścić ? gdzie podać ciśnienie żeby próbować wydmuchać to co tam być może zalega ?

W sobotę chce jeszcze porobić testy ciśnienia - mam adapter pod filtr oleju - więc tu będzie pierwszy punkt pomiaru, potem pomierze na czujniku ciśnienia. Myślałem też o tym, żeby rozwiercić stare napinacze od strony zewnętrznej i przygotować je pod gwint manometru - w ten sposób mógłbym zmierzyć ciśnienie w kanałach od napinaczy. Jakieś sugestie, pomysły ? Jestem w kompletnej kropce.

Czy może być jeszcze tak, że pompa ma dupną wydajność i nie ma "siły" przepchnąć oleju przez kanały ? Jak chodzi olej w tych silnikach - na jakie elementy po kolei trafia i jak są rozmieszczone kanały i wejścia w głowicach ?

frankotech

2013-07-05, 08:12

Witam,

Czyli ewidentnie coś zapchane.
Chociaż jak czytałem Twój wątek dotyczący pompy paliwa to wszystko jest możliwe.
Sprawdź również filtr oleju może jest z jakąś wadą.
Podawał bym ciśnienie od czujnika ale jeżeli jest adapter pod filtr oleju to również z tego miejsca - tylko w taki sposób aby nie dmuchało do miski olejowej i na początku bez kręcenia, samo przedmuchanie. Później z zamontowanym filtrem i na rozruszniku - jeżeli masz możliwość podania od strony filtra olej pod ciśnieniem to miałbyś ułatwioną sprawę.
Ostatecznie pozostanie drut od migomatu i ręczne szukanie/czyszczenie.

A wygląda druga głowica - tam olej dociera?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2013-07-05, 08:28

A wygląda druga głowica - tam olej dociera?
z drugiej nie ściągałem jeszcze pokrywy - wnioskowałem tylko po ilości oleju z wyciągniętego napinacza - był pełny. Ale dzisiaj pewnie zdejmę i drugą pokrywę, żeby zobaczyć czy tu olej dochodzi.

Filtr oleju zmieniłem na nowy, żeby właśnie wykluczyć ten element. Ciśnienie na podstawce filtra będę mógł podać, bo mam adapter z kilkoma wejściami, więc wystarczy wkręcić krucieć i podać powietrze. Tylko musiałbym jakoś zablokować wyjście na miskę.

Gdzie szukać kanałów olejowych żeby w ostateczności manualnie działać ? Może jakaś fotka/schemat ? :) No i gdzie szukać wypływających ewentualnych farfocli/zapychaczy które mogą tam siedzieć ?

Wróć do „ROZRZĄD SOHC”