Ciąg dalszy macania....
rozrusznik zamontowany, kręcone na zdjętej pokrywie prawej (strona kierowcy) - oleju brak. Zdjąłem napinacz, nie dostawał oleju, wyjąłem świeżo wsadzony patyczek z kanału olejowego - był ledwie smyrnięty olejem.
Test drugi - odkręcony filtr oleju i zakręcony silnik - olej od razu siknął z podstawki pod filtr oleju. Czyli pompa podaje.
I teraz co dalej ?

wygląda na zatkany kanał olejowy od tej jednej głowicy. Jak go próbować oczyścić ? gdzie podać ciśnienie żeby próbować wydmuchać to co tam być może zalega ?
W sobotę chce jeszcze porobić testy ciśnienia - mam adapter pod filtr oleju - więc tu będzie pierwszy punkt pomiaru, potem pomierze na czujniku ciśnienia. Myślałem też o tym, żeby rozwiercić stare napinacze od strony zewnętrznej i przygotować je pod gwint manometru - w ten sposób mógłbym zmierzyć ciśnienie w kanałach od napinaczy. Jakieś sugestie, pomysły ? Jestem w kompletnej kropce.
Czy może być jeszcze tak, że pompa ma dupną wydajność i nie ma "siły" przepchnąć oleju przez kanały ? Jak chodzi olej w tych silnikach - na jakie elementy po kolei trafia i jak są rozmieszczone kanały i wejścia w głowicach ?
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...