Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Robert

Kłopoty z odpaleniem - immobiliser?

2008-02-21, 17:58

Wita Wszystkich jestem posiadaczem Explo od kilku dni i już mam problem ,do tej pory było ok ale dziś on nie odpalił i świeci mu się kontrolka check gauge i jeszcze jedna której niema w instrukcji a wygląda jak tłumnik z gorącem u góry. To jest explo 98 4l prosze o porady, explo jest ze szwecji i dzwoniłem do gościa a on mówi że to niemożliwe i żeby sprawdzic immobilajzer. Z góry dzięki za podpowiedzi!!!!
Ostatnio zmieniony 2008-02-21, 22:15 przez Robert, łącznie zmieniany 1 raz.

chevidan

Re: Kłopoty z odpaleniem - immobiliser?

2008-02-21, 18:21

witamy na forum,chociaż to nie jest dział powitań.
check gauge-to kontrolka informująca że należy sprawdzić wskaźniki na desce rozdzielczej.może nie być ciśnienia oleju,słabe ładowanie,zła temperatura płynu lub mało paliwa(rezerwa).możliwe że przyczyną tego że nie możesz odpalić jest brak paliwa.
kontrolka jak napisałeś z "parującym tłumikiem"to dokładnie to czyli przegrzany katalizator.
te kontrolki jednak się świecą jeżeli silnik nie jest uruchomiony.
czy rozrusznik kręci czy nic się nie dzieje kiedy próbujesz odpalić?

jeżeli nie kręci rozrusznik to sprawdź czy dźwignia zmiany biegów jest w pozycji "N"lub"P"
jak kręci to zamknij o twórz auto pilotem i próbuj ponownie.
Ostatnio zmieniony 2008-02-21, 18:24 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

Robert

2008-02-21, 18:30

Dzięki za tak szybką odpowiec !! paliwka jest ponad połowa zbiornika, rozrusznik kręci ok. Wygląda na to jakby alarm lób immbobilaizer odcinał paliwko bo wcale nie czuc go jak dłógo kręce,nadmieniam że explo było do tej pory cały czas serwisowane i ma 205tyś przelotu ,a ja w tej chwili jestem w finlandii i problem z poradą i naprawą

chevidan

2008-02-21, 18:37

sprawdź czy ma iskrę i czy podaje paliwo do silnika.po przekręceniu kluczyka(zapaleniu kontrolek)powinno byś przez chwilę słychać pompę paliwa.potem pomyślimy co dalej.

Robert

2008-02-21, 18:48

a czy może to byc problem związany z alarmem lób immobilaizerem bo jak zamknę go to cały czas świeci czerwona kontrolka kluczyka przekreślona!! :cry:

chevidan

2008-02-21, 18:59

kontolka ta powinna mrugać jak auto jest zamknięte a po otwarciu auta pilotem powinna zgasnąć.

Robert

2008-02-21, 19:29

jak zamknę to całyczas świeci ,ajak otwoże to mróga ,ajak włoże kluczyk to daje sygnał dzwiękowy

Awatar użytkownika
geos1
Model Explorera: Chevrolet Trailblazer 4.2

2008-02-21, 20:56

witam
A moze odlacz na jakis czas klemy akumulatora; potem podlącz (tylko pamietaj ze potrzebny jest kod zeby odkodowac potem radio!!!!); moze zresetuje sie cos;

Ponadto, jak zamkniesz samochod pilotem - to poczekaj 20 min; potem otworz z pilota;
U mnie 15 min trzeba odczekac jezeli immo odciol doplyw paliwa... zeby sie przeresetowal;
geos1
A.P.

Robert

2008-02-21, 21:12

A można tak dla sprawdzenia odlączyc immoialarm ,bo to jest mój pierwszy terenowiec a chorowałem na explo pare lat ,ale wiecie kasa nie pozwalała na takiego potwora do tej pory miałem scorupe 2l automat i w temacie explo jestem zielony :-( tylkop tyle wiem co przeczytam od was a odwiedzałem was już z miesiąc

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2008-02-21, 22:12

Dziwne zachowanie skoro do tej pory bylo OK. Check gauges zazwyczaj świeci jak nie zauważysz, ze kończy się paliwko... przypomina ci choć sama lampka check gauges jest też trudna do zauważenia. Jeżeli to immobiliser szwankuje to nic nie zrobisz bez elektronika - komputer jest zaprogramowany z immo i z kluczykami. Jeśli immo nie rozpozna twego kluczyka to odcina paliwko i nie zapali choćby nie wiem co. Nawet jak rozłączysz aku to komp i tak może się nie zresetować w tej chwili. Najlepiej jakbyś dorwał kogoś z OBD II co by się podpiął pod kompa i zczytał kody i ewentualnie wykasował je. Co innego jakby po prostu nie chciał odpalic i nic by się nie świeciło. Wtedy można po nitce do kłębka a tak jesteśmy dalej w lesie.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Shogun

2008-02-21, 22:17

Daniel napisał co w pierwszej kolejności powinieneś zrobić ,nie panikuj,nie wiemy na ile znasz to auto i czy jak zaczniesz odczepiać blokady z alarmu coś nie porozłanczasz .Skoro wczoraj chodził ,a masz i paliwo i poziom wszystkich płynów w normie to prawdopodobnie blokuje ci zabezpieczenie od alarmu ,iskrę na świecach wiesz jak sprawdzić myślę a paliwo na słuch czy pompa się włacza lub najszybciej zwykłym ciśnieniomierzem do opon podepnij się na listwę paliwową wtrysków jest tam specjalny punkt pomiarowy ,powinno być ok 3 Atm do 3,6 Atm .Jak bedzie iskra i paliwo to musi palić,nic ci przecierz nie przeskoczyło w rozrządzie bo byś słyszał w aucie.Albo kombinuj jak odblokować ten autoalarm ,żeby chociaż nie wył sygnał bo nic ni da się w hałłasie zrobić.Pisz co masz a czego nie po tych próbach.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2008-02-21, 22:18

Może być też, że kluczyk rozkodował ci się i immo go nie rozpoznaje... masz inny kluczyk żeby sprawdzić?
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Robert

2008-02-21, 23:05

Kluczyki są ok bo mam 2 a z elektroniką to jestem na bakier ,oczywiście jutro sprawdzę paliwo i iskrę,ale jest problem bo ja jestem teraz w Finlandii i wracam do domu na wielkanoc a ex jest też tu i problem gdzie sie udac!!!! Jedyna pomoc to wy starzy wyjadacze :!:

[ Dodano: 2008-02-21, 23:09 ]
Aczy może to byc związane z tym ,że wczoraj pokonałem nim 600km w8h czasami ostro dając

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-02-21, 23:19

nic ci przecierz nie przeskoczyło w rozrządzie bo byś słyszał w aucie.
No ja nic nie słyszałem tylko zgasł i d..pa. :(
Robert, ale nie przejmuj się po kolei sprawdzaj i pisz jakie masz wyniki, a my w miarę możliwości pomożemy :)
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2008-02-21, 23:20

Kluczyki są ok bo mam 2 a z elektroniką to jestem na bakier ,oczywiście jutro sprawdzę paliwo i iskrę,ale jest problem bo ja jestem teraz w Finlandii i wracam do domu na wielkanoc a ex jest też tu i problem gdzie sie udac!!!! Jedyna pomoc to wy starzy wyjadacze :!:

[ Dodano: 2008-02-21, 23:09 ]
Aczy może to byc związane z tym ,że wczoraj pokonałem nim 600km w8h czasami ostro dając
ostro dając nic ci nie popsuło... wygląda na to, że jeśli nie padła ci pompa paliwowa (powinieneś słyszeć ciche buczenie jak przekręcisz kluczyk w stacyjce do pierwszej pozycji) to elektronika siadła - tylko dlaczego akurat teraz? poprzedni właściciel coś ukrywa?
Ostatnio zmieniony 2008-02-21, 23:21 przez Jankes, łącznie zmieniany 1 raz.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Wróć do „WARSZTAT”