Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

Re: LPG sekw.pali się check engine ???

2008-03-04, 22:42

po pierwsze podjedź do gaziarzy i powiedz im ze spaliłeś już 2 sondę więc nich coś zrobią, a potem wymień sondę nie są to kosmiczne kwoty można już kupić nawet za 100 pln :P
a zawsze będzie lepiej chodził, ponieważ skład mieszanki zawsze będzie dobrany optymalnie do danego obciążenia silnika i warunków.
ale są tacy co jeżdżą bez sondy i się nie łamią, ale nigdy nie wiesz czy się check nie zapala z innego powodu :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Waldi369

2008-03-04, 22:48

jedyny błąd jaki wyswietlił comp to lambdy więc chyba to będzie to,tymbardzie, że wczoraj jak zrobiłem spaliny na benzynie to horror - ponad 6% a na LPG też troche za dużo ok.2% tyle że zużycie praktyczne niezłe a ja jeżdżę normalnie bez butowstrętu..

chevidan

2008-03-04, 22:59

powinieneś wymienić sondę jeżeli napewno jest uszkodzona.najlepiej podaj błędy które masz,jeżeli je znasz :-D (czuję że rymuję :ja: )jeżeli sonda jest uszkodzona możesz np.jeździć na zbyt ubogiej mieszance w pewnym zakresie obrotów co powoduje wzrost temperatury spalania i wypalanie zaworów,może też powodować pękanie głowic między zaworami.

Waldi369

2008-03-04, 23:04

nr.błędu nie spisywałem gość przy mnie się podłączał igadał co czyta reszta to były jakieś drobiazgi typu -pasy bezp.lewe demontowane itp. u mnie jest raczej problem ze zbyt tłustym składem jak wspomonałem - podjade w czw, sie umówiłem w USservice

[ Dodano: 2008-03-04, 23:11 ]
w ogóle to jeszcze jedna ciekawostka- jak go kupiłem i wracałem do domku gorzów wroclaw to jechał przymulaście jak wóz z węglem do 120 bujał sie dobrą chwile a 140 to był cud po kilku km bujania.Na nast dzionek mój znajomy zauważył patrząc na motor ,że po dodaniu gazu wciąga harmonię gumową na wlocie powietrza - aż tak zatkany był jakis dorzeżbiony filtr - kopułka - po wymianie auto zaczęło fruwać w porównaniu do stanu poprzed. aa i skrzynia przy zmianie troche szarpała a po wymianie filtra pow prawie sie uspokoiła

chevidan

2008-03-04, 23:19

pewnie ktoś go sprzedawał bo myślał że auto słabnie i czeka je remont,a to tylko niedbałość o czynności serwisowe.

niech ktoś ci odczyta te błędy i podaj je tu.
Ostatnio zmieniony 2008-03-04, 23:21 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

Waldi369

2008-03-04, 23:32

on raczej sie nie przejmował mówił że ten filtr sie myje w wiadrze ale jak zadzwoniłem to pow. że od lata nie mył bo zapomniał - w ogóle auto ma nie duży przebieg udokument. 122 tys - w czw bede w srv. to spisze ten błąd

Awatar użytkownika
BliG

2008-03-05, 14:13

Sterownik LPG (w wiekszosci przypadkow*, nie wiem jak ma np. LandiRenzo czy Vialle) nie czyta napiecia sondy podczas normalnej pracy.

*- Stag, KME, BRC - tymi instalacjami sie interesowalem i one na bank nie biora pod uwage wartosci lambda do wyliczania czasu wtrysku.
Nie wiem jak jest w Solaris, trzebaby przegladnac jakas dokumentacje techniczna (jakby ktos mial).
W STAGu mozesz sobie podpiac lambde, ale tylko po to zebys mial podglad w programie do ustawiania instalki. Do zadnych obliczen, nie jest to brane.
Pozdrawiam,
Adrian

Waldi369

2008-03-07, 01:05

..byłem dzis na umów. serv. z tymi sondami,gość jeszcze raz przebadał go compem i potwierdziło sie że sondy bez połaczenia więc go podnieśli i zaczęli to mierzyć ,okazało się że na tzw.górną sondę z grzałką nie dochodzi zaden prąd druga też cos tam nie łączy i ..chłopcy sie poddali i wysłali mnie do gazownika- elektronika,podjechałem i umówiłem sie na po niedz. - błędy jakie wyswietlił comp to chyba 131 i 155 ale to z pamieci mogę sie mylic bo nie zapisałem ale oba dot. lambda z kolei dzwoniłem do firmy w Gorzowie która to montowała i gość twierdzi że sondy powinny byc sprawne dla LPG - i w końcu nie wiem bo jedni gadaja że z LPG nie maja nic wspólnego a inni że niestety tak i muszą być sprawne..

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-03-07, 01:18

na pewno sonda ma znaczenie choćby po to że gazownicy ustawiają mapę gazu do mapy paliwa, a jak sonda nie rabota to mapa paliwa jest niewłaściwa, więc samo przez sie jest chyba jasne :P
a jak już chodzi na lpg to może mu sonda nie potrzebna :?: nie znam się aż tyle :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Waldi369

2008-03-07, 01:23

tak czy inaczej musze kopać aż dojde co jest gr. bo wygląda że to niekoniecznie sondy lecz może coś z połączeniami a jedna z sond wygląda na nową jak stw. mechanik

[ Dodano: 2008-03-07, 01:24 ]
a póki co nie wiem kiedy zrobiłem 2 tys. w 3 tyg. a i tak taniej jak 3 litrową beemką

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2008-03-07, 07:45

a póki co nie wiem kiedy zrobiłem 2 tys. w 3 tyg. a i tak taniej jak 3 litrową beemką
toś ty chłopie musiał ciężką nogę mieć ;)
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
BliG

2008-03-07, 19:52

a jak już chodzi na lpg to może mu sonda nie potrzebna :?: nie znam się aż tyle :P
W instalacjach sekwencyjnych jest potrzebna. Tylko centralka sterowania gazem nie korzysta z tego sygnalu, ale to dlatego ze mieszanke (czas wtrysku benzyny) ustala komputer samochodu (i tutaj jest wykorzystywany sygnal z lambdy), a ten wyliczony czas wtrysku benzyny jest dopiero odczytywany przez komputer sterujacy LPG (wtryskiwaczami gazu) i przeksztalcany na czas wtrysku gazu.

Czyli schemat jest z grubsza taki: sygnal z lambdy -> komputer samochodu -> czas wtrysku benzyny -> komputer sterujacy instalka LPG -> czas wtrysku gazu
Pozdrawiam,
Adrian

Waldi369

2008-03-07, 21:59

otóż to tak mnie uswiadomoli i musze doprowadzić do porz. te lambdy,
tyle tylko że na całe szczęście niema tragedii z apetytem na gaz

[ Dodano: 2008-03-12, 01:00 ]
.. no i juz CHECK nie swieci - poprzedni fachowcy co przy tym polegli wysłali mnie do madrzejszego a ten po pół godz. gmerania compem i po kablach w ukł. sond wyczaił jeden bezpiecznik i złącze na kostce uwalone i jest ok. a teraz sprawdzimy w praniu jak wygląda apetyt po tych porządkach..nota bene ten gość jest naprawdę dobry,robi cała elektronikę +LPG - jakby ktoś szukał szpeca we Wrocławiu to polecam

Awatar użytkownika
rozencwajgowa

temat check

2008-06-11, 22:08

u mnie sie pali jak jade na gazie-czasami gasnie ale zawsze na gazie sie palilo...pozdro
Rosen von Doopen Shpitz

Awatar użytkownika
wojtasss82

Podepnę się pod temat: problem Check po montażu LPG

2010-08-30, 22:05

Założyłem parę dni temu w expo instalację stag 300 plus, po odbiorze świeci się stale kontrolka check, gazownik mówi żeby trochę pojeździć i poźniej zajechać to coś będą działać. Tymczasem wybrałem się trochę pojeździć zrobiłem przez dwa dni około 500km i instalacja zaczyna wariować (spalanie 20l-trasa), bład check na benzynie i na gazie, rozłącza zasilanie gazem podczas gdy w zbiorniku jest jeszcze poł baku gazu lub przełącza na gaz dopiero po 15km jazdy, dodatkowo problem z odpalaniem raz pali za pierwszym raz za 3:(.Coś się boję że gazownicy narobili bałaganu. Jutro wracam do Koszalina i wybieram się do gazowników. Boję się o ten check palący sie również na benzynie, czy mogli mi coś zepsuć?
Pozdrawiam
wojtasss82

Wróć do „INSTALACJE LPG i UKŁAD PALIWOWY”