Witam serdecznie,
Uprzejmie proszę szanownych Forumowiczów, znających się na mechanice o odpowiedź na poniższe pytania:
1) Co może być przyczyną, że przy skręcaniu czuję dosyć spory opór co pół obrotu kierownicy? Kończący się jakiś krzyżak na przekładni kierowniczej? Maglownica do regeneracji?
2) Co może być przyczyną, że co jakiś czas na desce rozdzielczej mruga mi kontrolka 4x4 High i LOW? Jak przełączę pokrętło na 4x4 High lub LOW to na wyświetlaczu nie zapala się ta kontrolka? Czy takie zachowanie może być winą palącej się kontrolki ABS? Poprzedni właściciel auta powiedział mi, że ABS podaje jakiś sygnał do reduktora i dlatego skoro ABS szwankuje to wychodzą takie kwiatki.
3) Co może być przyczyną takiego cyklicznego (co obrót koła lub trochę mniej) szumu podobnego do szumu łożyska? Łożysko raczej to nie jest bo by na zakrętach dawało inny odgłos. Hałas najbardziej słychać jadąc 40 - 60km/h i zdejmując nogę z gazu. Wraz z malejącą prędkością maleje hałas. Skrzynia biegów może się sypać?
4) Dobrze wyczytałem, że olej w skrzyni biegów sprawdza się na odpalonym silniku i w dodatku auto musi przejechać ok. 5 km zanim dokonamy sprawdzenia?
5) Czy olej do skrzyni wlewamy przez bagnet?
6) Czy wyciek oleju ze skrzyni może być przez nieszczelną rurkę, w którą wkłada się bagnet? Mam wrażenie, że oring jest jakoś podniesiony na połączeniu skrzyni z rurką bagnetową i przez to wycieka olej. Może tak być?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.