dokładnie ten błąd mówi o czujniku prędkości w skrzyni biegów ale to ma sie nijak do objawów ( to też czujnik halla)
A ten znów to co to za czujnik? gdzie go szukać? pogubiłem się już w tych czujnikach halla. ile ich jest?

dokładnie ten błąd mówi o czujniku prędkości w skrzyni biegów ale to ma sie nijak do objawów ( to też czujnik halla)
No to już nie wiemczujnik wału tylko informuje że sie kręci i z jaką prędkością
No właśnie ten program Forscan pokazuję amplitudę i na czujniku od wałka pokazuję, że coś tam się dzieję ale z czujnika od wału jest tylko odczyt podczas zapalania a potem już tylko kreska pozioma. Czy ktoś ma ten program żeby porównać? Jak u niego zachowują się czujniki. Po odłączeniu czujnika wałka nie stwierdziłem różnicy w pracy, ale błąd w programie wyskoczył.A tutaj jak sprawdzać czujniki.
Wstawiam sam link aby nie zawalać miejsca, ale jak nie ma problemu to można wstawić cały.
https://www.youtube.com/watch?v=W_OBB30qbx0
Sprawa wygląda tak: dziś się przyjrzałem i okazało się, że to płyn chłodniczy stoi na bloku gdzie wkręcony jest ten czujnik (czujnik jest cały mokry i płyn prawie go przykrywał), może dlatego nie działał. prawdopodobnie wydobywał się gdzieś spod obudowy termostatu. pewnie się pocieszam ale może dlatego nie działał prawidłowo? na domiar złego popsułem obudowę termostatuawaria czujnika stukowego należy do bardzo bardzo rzadkich ze względu na jego prostą budowe