Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
n3t0l3k

Uzupełnienie płynu wspomagania -prośba o pomoc

2014-09-14, 15:36

Witam,
od niedawna jestem szczęśliwym (jak na razie) posiadaczem explorera II.
Ostatnio auto odmówiło mi posłuszeństwa więc musiałem odholować je do pobliskiego warsztatu. Niestety było to we Wrocławiu a ja mieszkam w Jeleniej Górze więc mechanik nie był zaufany.
Okazało się, że usterką jest rozrusznik, który został zregenerowany.
Auto odbierała moja dziewczyna z racji tego, że ja sporo pracuje i nie mogłem na drugi dzień jechać do Wrocławia. Jak przyjechała okazało się, że auto owszem odpala ale u mechaników był jakiś wyciek (a raczej wytrysk w górę). Widać to na ostatnim dołączonym zdjęci. Wygłuszenie maski oraz elementy wokół pompy wspomagania są całe brudne. Widać to na zdjęciach.

I tu moje pytanie do Was drodzy forumowicze. Na dołączonych zdjęciach widać zbiorniczek. Wydaje mi się, że jest on od płynu wspomagania ale wolałbym się upewnić. Po sprawdzeniu poziomu tego płynu okazuje się, że jest go dużo za mało dlatego chciałbym się upewnić, że jest on od wspomagania i jaki ewentualnie płyn polecacie aby dolać. Dodam dodatkowo, że przy rozgrzanym silniku wyje pompa wspomagania(przynajmniej tak mi się wydaje), a jak skręcam kierownicą to wyje jeszcze głośniej.

Za pomoc z góry bardzo dziękuję.

Jeżeli ktoś zna dobrego mechanika w Jeleniej Górze, który zna się na takich autach to też proszę o podpowiedź :)

Pozdrawiam Wszystkich.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Re: Uzupełnienie płynu wspomagania -prośba o pomoc

2014-09-14, 15:49

Wywaliło płyn od pompy wspomagania. Przyczyną tego jest to że kręcili kołami przy wyłączonym silniku. To normalne że płyn wywala jak nie odpalimy i kręcimy kołami. Uzupełnij płyn zwykłym ATF.
Po uzupełnieniu odpowietrz układ kilka razy skręcając koła w obie strony do oporu.

Uzupełnij w profilu o rodzaj silnika (OHV czy SOHC) albo chociaż rocznik. To pomoże w pomaganiu.
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

n3t0l3k

2014-09-14, 15:53

Dziękuję bardzo za pomoc. Dane uzupełnię najszybciej jak będę mógł. :)

Awatar użytkownika
Klubowicz MirEx68
Klubowicz
Model Explorera: II OHV 96 156KM

2014-09-14, 17:09

I widać że okablowanie do tempomatu też do wymiany.
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

2014-09-14, 23:12

No właśnie - natychmiast odłącz wtyczkę tempomatu od czujnika przy pompie hamulcowej, a następnie poczytaj o tempomacie i o akcji serwisowej.

To co Mirek napisał wyżej to bardzo pilne, to mieć lub nie mieć EXA... :!: :!: :!:
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
Klubowicz Wielka Stopa
Klubowicz

2014-09-15, 08:46

Jacek spokojnie,ja tak jeździłem przez 7 lat zanim się dowiedziałem o akcji,może i kolega będzie miał tyle szczęścia :-P :mrgreen:
Używajcie polskich znaków! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE. wielka stopa

n3t0l3k

2014-09-15, 09:47

Za chwilę zejdę na dół do auta i wypnę wtyczkę. Dziękuję Wam bardzo za tę radę. Mogło się to źle dla mnie skończyć... Zobaczymy co ASO powie jak do nich podjadę :)

Wróć do „WARSZTAT”