Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Podnoszenie szyb

2014-09-16, 22:41

Jak w temacie - potrzebna błyskawiczna pomoc.

Po podjechaniu na parking zająłem się sprawdzaniem płynów itp. W autku otworzyliśmy przednie szybki do oporu bo ciepło było. Cały czas kluczyk w stacyjce był na wstecznej pozycji aby muzyczka grała. Po skończonej robocie gdy mieliśmy wracać do domku okazało się że nie można podnieść przednich szyb, nawet tylnych opuścić. Nic nie działa...
Dzięki tradycyjne dla Kojote - telefonicznie podpowiedział gdzie może być problem (przekaźniki nad pedałem gazu).
Niestety, zamiana ich pozycjami we wszelki możliwy sposób nic nie dała.
Wszystkie bezpieczniki na desce od strony drzwi kierowcy sprawdzone ( może ktoś wie który numer od szyb).
Pod maską też przy serwie sprawdzone bezpieczniki i przekaźniki (oprócz tych gigantycznych od napędów itp.)

Kiedyś miałem problem co opisywałem z kabelkiem w puszce przy drzwiach kierowcy, ale wtedy w odpowiedniej pozycji otwarcia drzwi łapało i problem dotyczył tylko szyby w jednych drzwiach.

Ktoś coś wie, przerabiał temat, może podpowiedzieć gdzie problem ?

W tej chwili ostreetchowaliśmy całe drzwi kierowcy i pasażera z przodu, i tak będę musiał śmigać popracować z rańca...

Ostateczna opcja to jutro po robo zdjąć boczki, kawałek przewodu i zapodać prąd na siłowniki aby zamknąć szyby.... Niestety ale z naszym psem nie da się jechać z zamkniętymi oknami...
Ale to już mniejsze zło jak folia.

Piszcie ile wlezie bo sprawa naprawdę bardzo pilna, w czwartek jak się ułoży to wyjazd ważny na kilka dni...

Z góry dziękujemy. :-)
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
Klubowicz MirEx68
Klubowicz
Model Explorera: II OHV 96 156KM

Re: Podnoszenie szyb

2014-09-16, 23:21

Tyle mogę pomóc.
Załączniki
FORD EXPLORER 1996.pdf
(54.21 KiB) Pobrany 263 razy
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.

Klubowicz karolb863
Klubowicz
Model Explorera: był II OHV,jest SOHC

2014-09-16, 23:56

u mnie czasami wariuje przełącznik blokady szyb,ten na drzwiach kierowcy,objawy podobne żadna szyba nie działa z żadnego przycisku,pomaga walnięcie w podłokietnik na drzwiach kierowcy :-D
tel. 606414212

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2014-09-17, 00:02

Dzięki Mirek, tylko ja nie umiem czytać takich schematów i nic nie rozumiem...

Karol - u mnie ten przełącznik blokujący szyby nigdy za mojej kadencji w tym exie nie działał.

Ot tak - działały po zaparkowaniu, opuściliśmy, a na koniec roboty już nie poszły do góry i żadna nie działa w żadną stronę...

No a może ktoś ma jakiś pomysł gdzie łatwo zapodać prąd (+) tak aby je podnieść, może da się sam przełącznik na drzwiach wydłubać i tam zapodać ?
Po robo muszę coś z tym dzisiaj zrobić koniecznie, a teraz jadę z folią...

No to może teraz kogoś to naprowadzi na rozwiązanie problemu, jeżeli dopiszę że sterowanie lusterek też nie działa ???
Ostatnio zmieniony 2014-09-17, 17:12 przez jacek4, łącznie zmieniany 2 razy.
jacek4
kom. +48 515 276 140

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2014-09-17, 22:00

No i w końcu udało się problem rozwiązać. Okazał się banalny i raczej tradycyjny, ale z racji tego że był już robiony to nie spodziewałem się tu szukać. Tym bardziej że powinien ujawnić się podczas jazdy jak autko drga i podskakuje na naszych gładkich ulicach, a nie w totalnym bez ruchu.
Poza tym wczoraj po ciemku z nadwyrężonym kręgosłupem ni byłem tam w stanie dokładnie zajrzeć.

No i do rzeczy - przyczyną był jak zwykle to bywa ten pindolony kabelek we wtyku łączącym drzwi z nadwoziem.

Tymczasowo, też po ciemku poprowadziłem dodatkowym przewodem + do panelu z przełącznikami. Nie mogłem puchy rozłączyć bo nie miałem dyszki z odpowiednią grzechotką. W weekend ogarnę.

Dzięki wszystkim za pomoc w temacie.
:-)
jacek4
kom. +48 515 276 140

Wróć do „ELEKTRYKA, OŚWIETLENIE, ZAPŁON”