Witam,
Po lecie, mimo ozonowania dosyć ostro śmierdzi mi z klimy - standardowy, taki dosyć "grzybiczny", mokry smród. Ozonowanie właśnie niestety pomaga tylko na jakiś czas, więc z polecenia znajomego kupiłem niby profesjonalny preparat do dezynfekcji klimatyzacji. Na instrukcji jednak pisze, że preparat należy rozpylić nie jak w większości np. do kratek wentylacyjnych, ale "wprowadzić sondę do kanału odprowadzającego wodę ze skraplacza". Obstawiam, że skraplacz==parownik klimy, ale gdzie to znaleźć w Explorerze II? Gdzie jest w ogóle parownik klimy? Osuszacz to wiadomo, w silniku, ale parownik? Coś podobnego do parownika jest niby pod silnikiem z przodu jak się wjedzie na kanał, ale nie jestem pewien, czy to jest parownik. No ale gdzie jest w takim razie owy przwód/kanał odprowadzający wodę z niego? U znajomego, co go polecił taki przewodzik znajduje się ze strony pasażera pod dywanikami, w Explo tego nie znalazłem...
Tak poza tym - czy to normalne, aby na osuszaczu (to czarne metalowe walcowe coś w komorze silnika po stronie pasażera) zawsze było mokre podczas gdy pracuje klima? Gdy tylko włączę klimę, po kilku sekundach jest całe oszronione i pokryte kroplami wody, a po zgaśnięciu auta jeszcze przez kilka sekund coś tam "syczy"