Witam,
biorę się w końcu profilaktycznie za wymianę napinaczy rozrządu w SOHC. Wczoraj zrobiłem napinacz od strony prawego przedniego koła (ten bardzo prosty do wymiany - zdjąć koło, odkręcić, wkręcić

). No i jest problemik. Na oryginalnym napinaczu była malutka miedziana podkładka, pewnie by olej nie puszczał, ale nowy napinacz takiej podkładki nie miał w zestawie, ponadto ma delikatnie inaczej umieszczone otworki w które pewnie wlewa się olej na zimnym silniku. Początkowo przeniosłem oryginalną miedzianą podkładkę na nowy napinacz i tak to wsadziłem - prawdopodobnie podkładka była za gruba, ew. zasłaniała te dziurki na olej, przez co po uruchomieniu silnika, z miejsca w którym siedzi napinacz zaczęło tryskać olejem silnikowym na cały garaż

. No to próba druga - bez żadnej podkładki. Tutaj było niby OK, wszystko fajnie, nie widać wycieku, no to pojechałem kilka kilometrów do momentu, aż poczułem smród palonego oleju, a z maski zaczął buchać dym... Prawdopodobnie olej znowu puszczał, w sumie nie wiem, ale jak najszybciej wróciłem do domu i wykręciłem napinacz. No to kolejna próba - założyłem tym razem bardzo cienką uszczelkę gumową na napinacz, wkręciłem i tym razem niby jest OK, nic nie cieknie, nic się nie pali. Problem jest jednak inny: przy starcie silnika (zimnego) teraz mam bardzo, bardzo głośne cykanie. Nie jest to typowe cykanie umierającego rozrządu (a raczej klekot), ale wysoki "pisk", cykanie, bardzo podobne do dźwięku klejących się zaworów i głośnych popychaczy, coś jak na tym filmiku, tylko jeszcze wyżej:
https://www.youtube.com/watch?v=gubQKrOmcdQ (aha, na pewno to nie jest dźwięk właśnie padającego rozrządu - wiem jak on brzmi, to zupełnie nie to

).
No i teraz pytanie. Co mogło pójść nie tak? Jaki jest prawidłowy montaż napinacza/y rozrządu? Co z tą uszczelką/podkładką, stosować jakąś? Czy może wymagana jest jakaś precyzyjna siła dokręcania, o czym nie wiem? Bo obecnie mam ten okropny głośny dźwięk z okolic prawego nadkola na zimnym silniku i raczej nie jest to w porządku. Ewentualnie może ma ktoś Haynesa albo poradnik serwisowy z informacjami na temat wymiany napinaczy?