przygotowuję się powoli do wymiany oleju ASB, skrzynka 5R55E, nie miała żadnego remontu i raczej zbytnio problemów nie sprawia (nie ślizga się, biegi przerzuca płynnie, rzadko było cokolwiek holowane... mam nadzieję

1) olej w ASB wymienię sam, ale w takim wypadku po prostu ściągnę misę od skrzyni i tylko z niej spuszczę olej
2) dynamiczna wymiana oleju w jakimś serwisie - wyleci olej stary z misy oraz z konwertera, czy czegośtam, przy okazji zrobi się przegląd u "profesjonalisty"
No i tu pytanie. Ile jest oleju w konwerterze, tzn. gdy ściągnę misę, dużo zostanie oleju w "systemie", który się nie opróżni? Bardzo zanieczyści ten stary olej nowy gdybym nie opróżniał konwertera? Czy warto bawić się w wymianę dynamiczną oleju, czy raczej skrzynki w Exach nie są aż tak wymagajace?
Dodatkowo - koniecznie wymieniać filtr i uszczelkę? Obstawiam, że gdybym wymienił sam olej, a filtr+uszczelka pozostanie ta sama, raczej nie byłoby to najlepsze rozwiązanie?
I ostatnia sprawa. W większości manuali, nawet na forum (oraz w manualu Forda) jest tylko wymieniona ilość litrów w skrzyni ASB tak ogólnie. Tyle tylko, że chciałbym sam kupić olej (Mercon V) i muszę konkretnie wiedzieć ile go trzeba. Ile należałoby zakupić oleju przy wymianie zwykłej? A ile przy metodzie dynamicznej - dużo wzrasta? Cóż, przyznam szczerze że olej ATF najtańszy nie jest i jak gdzieś czytałem, że przy metodzie dynamicznej trzeba "wylać" czasem kilkanaście litrów dobrego oleju po 30zł/l to trochę słabo mi się to opłaci

przy okazji spytam, by się nie dać naciągnąć: ile płacicie za samą robociznę przy wymianie oleju w ASB, ewentualnie jaka kwota za robociznę + filtr + olej? Mam tylko jeden serwis w promieniu 80km zajmujący się ASB i to trochę taki monopolista, bo to praktycznie jedyna osoba zajmująca się taką robotą, więc pewnie korzystając ze swojej monopolistycznej pozycji na rynku czuję, że będzie chciał ostro pociągnąć po kieszeni...