To u mnie do 104 l wchodzi 82 ldo 83-litrowej butli można zatankować 82 litry
Co za marnotrawstwo przestrzeni...To u mnie do 104 l wchodzi 82 ldo 83-litrowej butli można zatankować 82 litry
Sru tu tu tu... Jak zlikwidujesz (zniknie) w zbiorniku poduszka gazowa to wraz ze wzrostem o każdy st.C rośnie ciśnienie o kilka atmosfer. (gaz da się sprężyć, ścisnąć, a ciecz nie.Panowie, czytam wasze posty na tema pojemności brutto waszych zbiorników i tego ile do nich tankujecie... Ja mam zamontowany zbiornik w miejscu koła czyli tzw. toroid w przypadku EXA toroid zewnętrzny 62 litry brutto, po przerobieniu wielozaworu ( czyli zlikwidowaniu stopera ) wchodzi mi 59 litrów a jak w trakcie tankowania pobujam autem to i 61 litrów wcisnę. Nie musicie się bać że coś Wam wybuchnie, jak to niektórzy pisali. Dlaczego tak jest? Pompy na dystrybutorach są ustawione na 9-14 bar ciśnienia roboczego, zbiorniki LPG mają 25-30 bar ciśnienia roboczego a zawór bezpieczeństwa otwiera się przy 20 barach. Żeby gaz się rozprężył do ciśnienia przy którym otworzy się zawór bezpieczeństwa to zbiornik musiałby być nagrzany co najmniej do temperatury 70 stopni co nawet przy mega upałach jest to nie możliwe no chyba, że ktoś parkuje na dachu w pełnym słońcu
![]()
Odnosząc się do tego co napisał kolega KORALB863 że do 60 litrowej butli zatankowali mu 70 litrów to zamiast opuszczać tą stację w pośpiechu, wziąłbym papiery od butli pokazałbym ile ma pojemności i poprosił o zwrot kasy, ponieważ gaz LPG czyli propan-butan jest gazem płynnym i nie ma takiej możliwości żeby doszło do takiej różnicy... No chyba że te 60 litrów to było do odbicia a tym razem zawór nie odbił.
ciekawy jestem co TUV na to... przy ich ścisłym podejściu do tematu przeglądów corocznych...Dla nich minimum to 100 litrów gazu nie zbiornika wiec tam w każdym wielozaworze nie było "stopera"