Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
greg

wymiana oleju w ASB Explo'02

2008-03-24, 09:18

Witam, moze ktos wie, ile oleju wymienia sie przy statycznej wymianie w Explo '02 4,6?.Instrukcja mowi o 12 litrach ,ale to chyba dotyczy calkowitej pojemnosci skrzyni,a nie ilosci do wymiany statycznej. Nie wiem czy wystepuje chlodnica oleju, nie sprawdzalem jeszcze :-D . Skrzynia nie posiada bagnetu do sprawdzania i nie moge zobaczyc w jakim stanie jest olej. W czwartek wymieniam filtr i olej i wiem jedynie ze musi byc MERCON V, ale wciaz nie wiem ile go jutro kupic. ;-)
Dzieki z gory za ewentualna podpowiedz. :-)

chevidan

Re: wymiana oleju w ASB Explo'02

2008-03-24, 09:33

napewno jest jakiś punkt kontrolny.prawdopodobnie w misce olejowej w jej górnej części jest śruba do sprawdzania stanu oleju.jak nie masz bagnetu to nie masz też pewnie wlewu oleju do skrzyni.w takim wypadku trzeba zdjąć miskę,wylać stary olej,zmienić filtr,nalać nowego oleju do miski,założyć miskę z olejem,odpalić,sprawdzić poziom oleju i dolewać w razie potrzeby przez śrubę kontrolną-upierdliwe.
Ostatnio zmieniony 2008-03-24, 09:34 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

gregor-ros1

asb

2008-03-24, 09:37

podczas wymiany statycznej możesz wymienić tylko to co jest w misce olejowej. Ilość oleju nie stanowi wówczas 1/4lub1/3 pojemności całej chydrauliki skrzyni
Ross
Tel:695-710-651

greg

Re: asb

2008-03-24, 18:25

podczas wymiany statycznej możesz wymienić tylko to co jest w misce olejowej. Ilość oleju nie stanowi wówczas 1/4lub1/3 pojemności całej chydrauliki skrzyni
a tak bardziej po ludzku? :-D

chevidan

2008-03-24, 18:58

kolega gregor w trakcie pisania postu pewnie zmienił koncepcję i mu coś nie wyszło.
chodzi o to że przy wymianie statycznej,czyli odkręcasz miskę i wylewasz olej-wymienisz go około 3-5litrów bo tylko tyle wyleci ze skrzyni.aby wymienić cały olej musisz przepłukać skrzynię-w twoim wypadku po zlaniu oleju zakładasz miskę z nowym olejem rozłączasz np.wąż od chłodnicy ASB opalasz silnik aby wypłukać resztę starego oleju.następnie uzupełniasz stan oleju.można operację powtórzyć.tak więc będziesz potrzebował przy takiej wymianie 10-15l oleju.

greg

2008-03-24, 21:55

Ok,dzieki. Ostatnio przy wymianie w warsztacie w moim starszym Explo, ,,fachowcy''potrzebowali tylko 4 litry, ale teraz zapobiegawczo zabiore 10 l, ;-) bo nie wiem jak beda to robili tym razem.Pozdro!

Wróć do „WARSZTAT”