alo
posta będę edytował bo nie wszystko pamiętam i część przepisów zna Magda

1. Mięsa
Mielonka - mięso w sumie jak na kiełbasę, załadowane do słoika i pasteryzowane przez dwa dni po 3-4 godziny
Marynowana słonina - cienka słonina zwinięta w słoiku w zalewie solnej z dodatkiem majeranku całego czosnku, pieprzu w ziarnkach i ostrej papryki ( najlepiej całej inaczej wychodzi za ostre )
słoninę wkładamy do słoika, dodajemy pozostałe dodatki, i zalewamy gotującą solanką ( proporcja wkładu do solanki musi być taka żeby słoik się zawekował ) po wystygnięciu odstawiamy na 6-8 miesięcy minimum. Słonina jest dobra jak zaczyna się smarować jak masło
2. Mięsa solone
jak mamy beczkę ( może być plasticzana ) można zasolić mięso
kupujemy sól kamienną gruboziarnistą i mięso które chcemy zasolić, mięso musi być świeże ale dokładnie wystudzone i odsączone.
układamy je w beczce tak żeby kawałki mięsa były oddzielone od ścianek beczki i od siebie przynajmniej pięcioma centymetrami soli, kawałki muszą być równej grubości. Zakręcamy szczelnie beczkę i odstawiamy w chłodne miejsce.
przyjmuję się, że zasolenie powinno trwać minimum 9 miesięcy a najlepiej rok w zbliżonej temperaturze.
3. sosy
Paprykowy - papryka najlepiej czerwona, myjemy, pozbywamy się pestek i szypułek, mielimy w maszynce na grubym sitku razem z czosnkiem do smaku ( ja na 10 kilo papryki daje 6-8 ząbków )
Do smaku pieprz, sól, cukier, można dodać ostrej papryki. wysmażamy do uzyskania oczekiwanej konsystencji i dajemy do suchych słoików ( samo się zawekuje )
pomidory w kawałkach - ściągamy skórę, kroimy w kostkę i do gara. Dodajemy czosnek, sól, pieprz, cukier do smaku ( cukru daje łyżeczkę płaską na 10 kilo pomidorów )
gotujemy około godziny do odparowania nadmiaru wody i na gorąco do słoików jak sos paprykowy
przecier pomidorowy - tak samo ściągamy skórę, mielimy pomidory w maszynce razem z czosnkiem i przyprawami jak w pomidorach w kawałkach do gara gotujemy do odparowania nadmiaru wody i tak samo do słoików
4.Warzywa
Papryka marynowana w occie - ( robi Magda )
Ogórki kiszone - ( nie pamiętam proporcji zalewy dopisze z domu )
Buraczki w zalewie octowej - ( robi Magda )
5 Owoce
Gruszki w zalewie - (robi Magda )
to na razie tyle
