najczęściej jest to kod dawno zapomniany, jednakże bardzo przydatny np. w sytuacji zamknięcia kluczyków a samochodzie.
Numer można pozyskać przez ASO za oczywiście odpowiednią opłatą.
Kod ten jednak znajduje się na module otwierania bezkluczykowego "keyless"
W zależności od modelu znajdują się w różnych m-cach.
EXII często występują w schowku w bagażniku po lewej stronie z miejscu gdzie jest zbiornik płynu do spryskiwacza tylnej szyby i przełącznik nivo.
W innych jest umiejscowiony w kokpicie najczęściej od strony pasażera i jego poduszki inaczej zwanej jaśkiem.
dla przykładu zajmiemy się modułem w EX II sport trac:
jak go zlokalizować najszybciej będzie zdjąć górną osłone nawiewu przedniej szyby o dokładnie tą:

fotka żebyście wiedzieli jak układają się zaczepy. Po zdjęciu w/w osłony przez szybę będzie widać czy moduł tam jest . . . a jest:

Dostanie się do niego jest banalnie proste, pierw opuszczamy schowek, nie trzeba go wykręcać wystaczy wcisnąć do środka ograniczniki:

potem odkręcamy jaśka nasadką numer 8:

UWAGA: oczywiście wszyscy zdrowi ludzie pierw odpinają akumulator, i czekają 30 minut aż rozejdą się ładunki elektryczne z auta, po czym delikatnie odpinają wtyczkę od jaśka i w białych antystatycznych rękawiczkach i w okularach ochronnych odkładają go w bezpieczne miejsce. Boris nie ma na to czasu i zwisa mu to jak jego poduszka:

po tem bierzemy do rączki kluczyk z nasadką nr 7 i odkręcamy moduł keyless:

po czym dowiadujemy się jaki jest numer kodu pozwalający Borisowi i wszystkim jego znajomym z forum explorera otworzyć drzwi kierowcy bez kluczyka
ewentualnie zajumać radio:

Szybko łatwo i przyjemnie... jednak to jest kod nominalny i za pomocą odpowiedniej kombinacji cyferek podajc go można wprowadzić swój własny co Boris już zrobił . . . wara od mojego radia.
PS jakbyście mieli zapotrzebowanie na jakieś manuale proszę o info. rozbierając exy całymi dniami mogę się do czegoś przydać a nie zawsze pamiętam o fotkach