Hola Hola.... Pany... na cewkę od reduktora (elektromagnesu) nie powinno iść przypadkiem napięcie w okolicy 5 - 6 V ?
Pamiętam walkę ze swoim "brązowym kabelkiem" jak mi ABS padał... i jakieś takie napięcia szły właśnie na kabelku idącym na cewkę elektromagnesu... chyba, że po drodze jakiś przekaźnik jest...
Ja bym z tym 12 V bezpośrednio z aku uważał !
Dowiedz się czy poprzedni właściciel nie motał czegoś ze wspomnianym "brązowym kabelkiem" za radiem

jeżeli nie motał to opcja 2
Opcja 2 :
Wszystko co opisałeś jak dla mnie wskazuje na problem z shiftmotorkiem
któryś z wąsików się zagiął i robi zwarcie (albo obróciła Ci się płytka) - co siłą rzeczy wywala błąd (mrugają kontrolki) jak również rozładowywuje akumulator.
Jeszcze raz... sądziłem że shift odpowiada tylko za dołączanie LOW ... 4WD AUTO załącza cewka ...hmmm .
Dodam ponownie że nie mam przeróbki " mitycznego brązowego kabelka " ponieważ mam 2WD - 4WD AUTO - 4 WD LOW .
Na 100% LOW zapina ....słychać ,czuć i jest na pewno w czasie jazdy ( albo na 4 kiedy nie migają , albo LOW tylko na tył kiedy migają)
Co do znikania przodu: sprawdziłem że nie ma na to wpływu eksploatacja , sposób jazdy , nawierzchnia ( dziury , etc) , pogoda ( ciepło, sucho,mróz, deszcz) , aku nie rozładowuje .
Napędy żyją własnym życiem ... są kiedy chcą i znikają kiedy chcą , raz są przez godzinę i znikną na 2 tygodnie , innym razem nie ma 2 tygodnie i wrócą na chwilę , jeszcze innym są , gasisz auto ...odpalasz po chwili i nie ma , jeszcze innym nie ma ...stawiasz auto na noc i rano są ...nie ma zasady .
Dodam że mam na stałe podłączony elm bluetooth wiec nawet w czasie jazdy mogę sprawdzić błędy forscanem ...one zachowują się identycznie jak znikający przód ...są za chwile ich nie ma ( przekaźnik 4x4 , obwód stacyjki i szyba lewa - dodam że wszystko działa , nie ma tylko całkowitego opuszczania szyby po naciśnięciu przycisku ....trzeba go trzymać , oczywiście ze zniknięciem błędów wszystko wraca do normy)
Jak wcześniej pisałem ...przekaźnik szary za radiem podmieniałem i nic , gem też i nic, wtyki przy shift rozpinałem już z 1000razy, bezpieczniki , ogólnie przejrzane ( gdzie możliwe kable...bez sprawdzania , raczej naocznie ) .