Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Waldi369

Czy Mercon od Dexrona różni sie optycznie czy zapachowo

2008-04-22, 17:48

nie wiem jeszcze co mam w ASB a wyglada ok. tyle,że wyczytałem w http://arrc.epnet.com/autoasp/framerq.asp - że nie należy stosować Dexronów do Explo..?

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

Re: Czy Mercon od Dexrona różni sie optycznie czy zapachowo

2008-04-22, 22:42

nie pamiętam ale ty chyba masz skrzynię 4 biegowa więc możesz lać merkon ale o odpowiedniej specyfikacji, chyba że masz założoną skrzynię 5 biegów to zostaje tylko mercon V ale było już o tym jest nawet w bazie danych oleje i płyny :P

[ Dodano: 2008-04-22, 22:43 ]
a różnicy organoleptycznej nie ma :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Waldi369

2008-04-23, 01:56

mam oryg. 4 ale ciekawe jest to zalecanie jankesów odradzajace stosow. Dexronów..?

Awatar użytkownika
Boni

2008-04-23, 09:24

Te odróżnianie mercona od dextrona to raczej jakieś pitu pitu, to jakby ktoś napisał powiedzmy że olej silnikowy 10W50 SAE SJ od Mobila skaszani ci silnik, bo do tego musisz lać 10W50 SJ od Shella. Na każdym oleju masz (a przynajmniej powinna być) specyfikację - jak w miarę dobry producent deklaruje że olej spełnia danego Dexrona, Mercona, a jeszcze jakieś specyfikacje Allisona, ZFa i Borga-Warnera, no to mu można nieco wierzyć; no chyba że rozlewają dany olej dla GM, to na pewno nie znajdziesz tam "Mercon", albo dla Forda, to nie znajdziesz napisu "Dexron" ;) a olej ten sam...

Waldi369

2008-04-24, 01:49

najlepiej olać ten olej - ale tyle słyszę o problemach z ASB w Explo,że zaczynam sie troche bać a jeżdżę tylko automatami od wielu lat i nigdy nie miałem z nimi probl.a w Explo niby jest ok. ale trochę szarpie miedzy 1 a 2 - juz nawet dostosowałem sposób przyspieszania aby ograniczyć ten efekt bo w d dostaje cały napęd

Awatar użytkownika
Boni

2008-04-24, 08:04

Weź poprawkę, że słyszysz o problemach w Explo, bo słuchasz o problemach w Explo ;) psychologiczny efekt fokusa, jakbyś zwracał uwagę na powiedzmy Subaru to byś usłyszał o problemach z automatami w Subaru, itp.
Co do szarpania między biegami w twoim, to chyba nie warte zachodu, bo o ile wiem można zdechnąć a nie zdiagnozuje się na pewno, nawet w zwykłej A4LD, jak w naszym, jest trudno dojść czemu szarpie 1-2 czy 2-3, w obecnym Scorpio któreś przejście lekko szarpie mi od lat, ale już tak sie przyzwyczaiłem, że nie wiem czy 1-2 czy 2-3, nie ma co się za bardzo przejmować ;)

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2008-04-24, 21:08

w obecnym Scorpio któreś przejście lekko szarpie mi od lat, ale już tak sie przyzwyczaiłem, że nie wiem czy 1-2 czy 2-3, nie ma co się za bardzo przejmować ;)
dokładnie ja w swoim plaskaczu 3 lata i 150 tys km czekam aż padnie skrzynia bo szarpie między 1 i 2 i dziadyga nie chce zdechnąć :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Wróć do „WARSZTAT”