Kolejny temat. Pewnie jakoś podejdę do tego "po swojemu" ale może ktoś z Was już przerabiał. W moim potworku drzwi kierowcy trochę opadły. Po przyjrzeniu się bliżej wygląda na to, że górne mocowanie drzwi ma luz na tulejkach, które trzymają całość (pewnie pręt, na którym się kręcą się wyrobił). Czy ktoś miał podobny przypadek? Jest jakaś sprawdzona metoda naprawy czy improwizacja? Wkurza mnie to bo trzeba naprawdę solidnie walnąć drzwiami żeby zamknąć a pozostałe zamykają się leciutko.
W USA powszechnie są do kupienia nowe sworznie w zestawie itd za jakieś parę czy paręnascie dolków. U mnie zawias drzwi też jest też na liście "to do" ale jeszcze nie dotykałem, może dlatego, że jeszcze się zamykają bez podnoszenia
wybić pręt (ośkę) na której obraca się zawias,zawieść na wzór tokarzowi i po problemie.ewentualnie przy bardzo wyrobionym zawiasie odkręcić go w całości rozwiercić otwór na ośkę o 1mm i dorobić nadwymiarową ośkę.
można użyć jakiejś twardszej stali to zawias będzie wieczny.
Znalazłem na rockauto zestaw naprawczy (pręt i dwie tulejki) i kosztuje 5$ ale z transportem juz 40. Poszukam moze na ebay'u bo to przeciez mozna nawet listem wysłać. Byłoby bez kombinowania Ale jak nie znajdę to będzie improwizacja
Ja mam wyrąbany otwór, dlatego mi się nie chciało jeszcze tego ruszać, jakby sam sworzeń, to bym może już to zrobił, ale ściągać zawias, rozwiercać, itd itd to mi się jakoś nie bardzo chce
Znalazłem TUTAJ. Zapytałem sprzedawcę jaki koszt transportu (wysyłają pocztą więc pewnie nie będzie kosmos). W komplecie są elementy na 2 drzwi więc jak doślą to mogę odstąpić jeden zestawik za przysłowiowego browarka No chyba, żeby zamówić komplet na 4 drzwi i podzielić się skoro więcej osób ma ten problem. Wygląda to fajnie bo są i tulejki i sworznie więc naprawa to będzie czysta kosmetyka (z dźwiganiem zaje... cieżkich drzwi
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie
SHREK '09 4.0 V6 OHV
Stworzyłem POTWORA
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo więc jest SHREK
Hmmm. No to sprawa wygląda tak. To co wziąłem za komplet na dwoje drzwi to komplet na jedne (czyli 4 tulejki, 2 sworznie i 2 blokady). U mnie padł tylko górny zawias więc potrzebuję połowę z tego. Napiszcie "na ile zawiasów" (pojedynczych) potrzebujecie.