Witam,
jako ze mam dwa Explo: II '98(V6) XLT i III '02 (V8) LIMITED, mam juz male porownanie obydwu autek. Nie zauwazylem,by spalanie jakos szczegolnie sie roznilo, trasa (autostrada)-120/h-ok.12 litrow, 130/h-13litrow i tak dalej. Ostatnio trzymalem 160/h i spalil mi 16l (ten V8).
Co do ,,wredoty'' III, to rzeczywiscie cos w tym jest,aczkolwiek chyba nie z winy samego autka tylko niwiedzy i lekkomyslnosci ludzi. Miesiac po zakupie wymienilem, bedac w Polsce, olej i filterek w skrzyni. Pan ,,fakowiec'' stwierdzil, ze nie leje sie do niej Mercon V, tak jak mowi manual, tylko olej, ktory oni wlasnie maja. Skrzynia padla po 1000km, na szczescie niedaleko miejsca mojego obecnego zamieszkiwania. Tutaj, juz w serwisie, kiedy zobaczyli co jest napisane na firmowej naklejce z Polski (nazwa oleju), zlapali sie za glowe!
4 tygodnie w serwisie i portfel ubozszy o 2400€

Zabic go czy podpalic warsztat? Jakos nie mam sily by walczyc z nim w sadzie. I odradzam wszystkim warsztat na drodze z Warszawy do Lublina, juz pod samym Lublinem, nazwisko wlascieciela PLOCHEC.!!!!!!!
A wracajac do porownan:
II jest dla mnie bardziej godna zaufania, ostatnio zrobilem nia ponad 3000km, pokonujac Pireneje (a byla to moja najgorsza w zyciu podroz-przeprawa przez Pireneje) i nic! Wszystko ok, chodzi jak wczesniej, bez zadnych problemow!
III jest lepiej ,,wypasiona'', latwiej powiedziec czego nie ma, niz co posiada

Wygoda podrozowania na wysokim poziomie.
Wlasnie jestem na etapie sprzedawania II, aczkolwiek zastanawiam sie nad sprzedaniem III i pozostawieniem jednak II.
Uff, ale sie napisalem !:-)
W razie jakichkolwiek pytan, sluze pomoca.
Pzdr.
Greg