Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
fabick

Blaszki trzymające klocki

2008-06-16, 08:27

No i nadszedł czas wymiany klocków ale chyba także i blaszki, które je trzymają (napewno w prawym kole) będę musiał wymienić. I tutaj pytanie. Czytałem na forum, że w niektórych klockach blaszki są w komplecie ale nie we wszystkich. Czy ktoś wie jakie powinienem kupić żeby były a jeśli nie to czy te blaszki są w miarę łatwo dostępne u nas?
Klocek ociera o tarczę cały czas (aż wstyd, że takie fajne auto wydaje takie głupawe dźwięki) i jak się przyjrzeć obu kółkom to kształt tych blaszek wyraźnie się różni co chyba wskazuje na to, że jedna z nich jest be ;)
Aha, i jeszcze jedno. Jaka może być minimalna grubość tarcz żeby nie obawiać się o ich uszkodzenie do następnej wymiany? Moje już nieco zużyte są ale na moje oko jeszcze pożyją jak je przetoczyć.

Awatar użytkownika
Marcin Koło

Re: Blaszki trzymające klocki

2008-06-16, 08:42

ja jak zamawiałem z olkusza klocki i musiałem jeszcze domówić tłoczek ponieważ sie rozsypał przez to że nie wymieniłem w pore klocków blaszki trzymające były. nie kupuj najtańszych klocków ja kupiłem pośrednie w cenie i płaciłem za komplet z wysyłką 165,- ale już nie pamiętam jakiej firmy.
co do tarcz to trzeba je przedtoczyć umiejętnie by nie biły i musi to zrobić ktoś kto ma przyrząd do toczenia tarcz,cierpliwość gdyż tarcze toczy się bardzo powoli ze względu na ich twardość i wprawe bo potem będą biły. Ja swoich nie toczyłem były już wedlug mnie zbyt cienkie wole przy następnej wymianie klocków je też wymienić

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2008-06-16, 08:49

blaszki sa w komplecie np z raybestos - przod i tyl, ale np w bendixach i to tych lepszych titanium costam blaszek nie bylo.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
mika

2008-06-16, 10:13

Raybestos - koszt 160,PLN
http://sklep.istore.pl/cgi-bin/shop.pl? ... ang=pl-pln

Klocki hamulcowe przód PGD652M FORD Explorer Ranger

Koszt w Rockauto
http://www.rockauto.com/catalog/x,carco ... ttype,1736

- od $10.37 do
$35.79 (orginalne Motorcraft) + koszt wysylki ca 30 USD
Ostatnio zmieniony 2008-06-16, 10:19 przez mika, łącznie zmieniany 4 razy.
IF YOU CAN READ THIS TURN ME BACK ONTO MY WHEELS
http://www.explorerforum.com/forums/sho ... stcount=17

EX II - XLT 95 4.0 V6 OHV (LPG) / lift 2" UP /265 75 R16

fabick

2008-06-16, 10:19

A ja właśnie chyba kupię najtańsze i nie ruszam tarcz a przy następnej wymianie zrobie komplecik. Teraz trzeba się skupić kosztowo na silniku ;)

[ Dodano: 2008-06-17, 14:12 ]
Zgłupieję. Właśnie znalazłem instrukcję wymiany klocków i tarcz ze zdjęciami na hamerykańskim forum i tam ani śladu blaszek :/ Koleś zrobił bardzo dokładną dokumentację i napewno nie ma tych blaszek. Czy to znaczy, ze nie we wszystkich są blaszki albo, że nie są konieczne? Czy poza zapobieganiem tarciu klocków o tarcze przy normalnej jeździe one spełniają jeszcze jakąś funkcję?

[ Dodano: 2008-06-17, 22:42 ]
No i po krzyku. Klocuszki założone i już nie ma brzęczenia podczas jazdy :D Trochę się namęczyłem z cofaniem tłoczków (taki sprawdzony kilka razy sposób na 2 ściski stolarskie ;) ) ale poza tym bez kłopotów. Tarcze okazały się całkiem całkiem więc spokojnie do następnej wymiany klocków wystarczą ale zdziwiło mnie jedno. W lewym kole klocki jeszcze miały z 3mm okładzin a w prawym blacha :( Myślałem, że coś z układem nie tak ale ... okazało się, że to były różne komplety :shock: czyli gość wymienił tylko w lewym kole :shock: Nie wiem, może to normalne ale ja osobiście zawsze wymieniałem oba komplety. Ale nic to. Teraz mam spokój i ciszę przy hamowaniu

Wróć do „WARSZTAT”