Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
HAMME

Kozackie wertepy - Ukraina

2008-07-09, 21:21

Witam ponownie
Wyprawa Kozackie wertepy dobiegła końca. Już wszyscy jesteśmy w domu i mogę w skrócie opowiedzieć Wam jak było.

Na wstępie jednak chciałbym bardzo podziękować wszystkim dzięki którym tę ekspedycję mogliśmy dokończyć.

Dziękuję :
- Mojej Żonie, która spakowała nam wszystko co niezbędne z dużym nadmiarem i w chwili grozy dzielnie kompletowała części.
- Tomkowi który jako pilot walczył z prawami natury
- Grzesiowi i Kamilowi którzy stanęli na wysokości zadania i 500km od domu naprawili skrzynię w warunkach polowych w ciągu 6 godzin.
- Robertowi który dowodził centrum informacyjnym i dzielnie szukał oleju w całym kraju
- Oraz Danielowi za części, Organizatorom, którzy przekazywali niezbędne informacje.
- i oczywiście całej grupie, Izie,Przemkowi Włodkowi, Bartkowi, Arkowi , Pawłowi, Krzyśkowi i Miśkowi, która zbudował atmosferę jaka dała nam siłę i chęć walki do powrotu.

Bez Was ekspedycja zakończyła by się porażką drugiego dnia.

Teraz do rzeczy.
Było fantastycznie. Tereny Ukrainy po których się przemieszczaliśmy to bezkresne połoniny po których jeździliśmy. Dni mijały w bajkowej scenerii gdzie przemieszczaliśmy się z jednego szczytu na drugi. Wielokrotnie bez wyznaczonych dróg. Krajobraz jak w bieszczadach tylko przestrzenie przeogromne. Teren pozbawiony jakiekolwiek cywilizacji.
Po przejechaniu granicy ma się wrażenie jakbyśmy cofnęli się w czasie. Użycie słowa "droga" to niewątpliwie jest nadużycie. Asfalt jest tam luksusem który można spotkać tylko na głównych drogach i to też nie zawsze.
Jeździliśmy we mgle w nocy po graniach gdzie margines błędu był około 2 m. Osunięcie się groziło katastrofą. Aktualnie jest susza więc terenów podmokłych nie było. Prawie 0 błota. Fakt że nie odwiedziliśmy słynnej doliny legionów, no ale może następnym razem.
Co się działo ?
Po odprawie ruszamy na granicę. W aucie organizatora następuje wyciek i nasz opiekun Bartek przesiada się do auta jednego z samotnych uczestników.
Po pierwszym zjeździe wzdłuż strumienia było kilka awarii. Parę powyginanych felg, wydechów. Po wizycie u mechanika wróciło wszystko do normy.
Koledzy Krokodyle zaczęli robić ogórki małosolne, pozostali testowali trunki ukraińskie.
Kolejnego dnia jeden patrol tak się zakopał, że stracił oba koła. W międzyczasie urwał mu się bagażnik, a z wtryskiwaczy leciała ropa. Kolega zakończył rajd, a ZIŁ zwiózł auto na dół.
Okazało się że teren posiada tak dużo zjazdów i podjazdów, że nie mogliśmy utrzymać temperatury skrzyni poniżej 90C. Przed wyjazdem dołożona była kolejna chłodnia do ASB (czyli już są 3) + dwa wentylatory i niestety. 100 stopni pojawiało się często. Konsekwencja była do przewidzenia. Kiedy zjechaliśmy na stację okazało się, że tracimy olej ze skrzyni. Posiadaliśmy tylko 1l zapasu bo wcześniejsze dwa straciliśmy kiedy pękł wąż od chłodnicy ASB. Diagnoza była szybka, puścił simmering między skrzynią a silnikiem. Szybka naprawa niemożliwa. Teraz wydarzenia zaczęły płynąć bardzo szybko. Daniel wysyła uszczelki do Żony przesyłką konduktorską, olej zamówiony na 9 rano, Grzesiek pakuje wszystkie narzędzia do auta i razem z Kamilem rano wyjeżdżają w stronę granicy. Okazuje się że olej nie dojechał. Serwis bez oleju w ciemno rusza w naszą stronę. My jesteśmy jeszcze po ukraińskiej stronie 150km przed granicą gdzie skończył się napęd. Organizator załatwia bus który holuje nas do granicy. Robert zaczyna dzwonić po wszystkich serwisach na trasie Łódź - Ustrzyki dolne w poszukiwaniu oleju. 12 Robert znajduje olej w Rzeszowie. Grzesiek otrzymuje namiar na serwis gdzie ma odebrać olej. Godzina 15 my walczymy na granicy, kolejka na 6 godzin. Dogadujemy się z przemytnikiem, że jak on załatwi nam szybki przejazd po ich stronie to my załatwimy po naszej. Blef przynosi efekt. On przedstawia nas jako rodzinę która bierze udział w super rajdzie w którym wygrywamy i natychmiast musimy naprawić auto aby wrócić na tor. Po polskiej stronie celnicy pomagają nam z szybką odprawą. 17 jesteśmy w Polsce na opuszczonej stacji. Prawie w tym samym czasie dojeżdża lotny serwis explo. Natychmiast bierzemy się do roboty. Grzesio z Kamilem wyjmują skrzynię. Ja z Tomkiem montujemy kolejny wentylator na masce, który według moich wcześniejszych obliczeń powinien znacząco zwiększyć cyrkulację powietrza w komorze silnika tym samym poprawić proces wymiany ciepła. Godzina 23 skrzynia naprawiona, ostatnie dociągnięcia śrub, zalewamy olejem, testy. Nie ma wstecznego. Dolewamy olej ponad normę wsteczny się czasami pojawia. Grzesio z Kamilem startują w stronę Łodzi. My zostajemy i próbujemy ustabilizować skrzynię. 2 w nocy wsteczny już jest. Ruszamy na granicę. Zgodnie z obietnicą celnicy pomagają nam wejść poza kolejką. 4 godzina jesteśmy ponownie na Ukrainie. Mamy jeszcze przed sobą ponad 300km aby dogonić grupę. O godzinie 11 spotykamy naszą ekipę. Jesteśmy 72 godziny bez snu ale musimy kontynuować rajd bo i tak mamy już opóźnienie. Wieczorem jako pierwsi idziemy do namiotu spać. Teraz już wiedzieliśmy że nic nie będzie w stanie nas powstrzymać.
Następnego dnia kolega w pajero traci mocowanie od drążka skrętnego. Jesteśmy w górach , jeżeli nie naprawimy tego na miejscu pozostaje super laweta ZIŁ. Do akcji wkracza sprzęt króry nie spodziewałem się że się przyda, ale zabrałem: przetwornica na 220 3KW i wiertarka. Po dwóch godzinach pajero odzyskuje sprawność. Przez cały czas ekipa Krokodyli dba o wysoki wskaźnik poczucia humoru. Ruszamy dalej. W międzyczasie jesteśmy na granicy ukraińsko-rumuńskiej gdzie jeździmy po pasie granicznym. Wkrótce ze względów formalnych musimy opuścić ten teren.
Powoli zbliżamy się do ostatniego punktu wycieczki czyli opuszczonej stacji radarowej z czasów ZSRR.
Tutaj mamy ostatni nocleg. Rano ruszamy w stronę granicy. Oczywiście nie obyło się bez przygód. Na granicy Polak chce w Nas strzelać bo przejechaliśmy barierkę. Ukraińcy robią pełną rewizję Anglików, którzy też byli na tym rajdzie w innej grupie. My rozwiązaliśmy sprawę paczką kabanosów które zadziałały jak przepustka dyplomatyczna.
Jesteśmy w kraju. Wszyscy spokojnie wracają do domu.

I tak to właśnie było. Uwierzcie mi że tego się nie da opisać załączam poniżej 1500 zdjęć z wyprawy może to da Wam choć mały pogląd na to jak było.

Teraz kiedy już pierwsze emocje opadły mogę powiedzieć :
1 Impreza jest na bardzo bajkowo, krajobrazowym terenie nie spotykanym u Nas
2 Organizator miał kilka wpadek jednak zbieg okoliczności i wysoki poziom kompetencji i zaangażowania naszego przewodnika Bartka niewątpliwie przysłonił te niedociągnięcia.
3 My przejechaliśmy ponad 2000km na Simexach po asfalcie co starło je prawie o 4mm jednak w terenie górskim spisywały się rewelacyjnie. Tam gdzie MT się suwał my mieliśmy pełną przyczepność.
4 Jeżeli ktoś myśli o jeździe po górach w terenie, musi brać pod uwagę zmianę systemu chłodzenia ASB. Aktualnie zastosowane dwie dodatkowe chłodnice z wentylatorami i duży wentylator na masce który działa jak wyciąg spowodował, że naprawdę przy mocnym katowaniu temperatura dochodzi do max 80C. Cała komora silnika jest letnia.
5 Zastosowanie serii osłon pod spód jest niezbędne. Wielokrotnie auto suwało się podwoziem po kamieniach które nie wybaczają błędów.
6 Pewne i dobre przygotowanie auta jest punktem kluczowym. Sprawdzenie rozwiązań na lokalnych rajdach wymagane. Trzeba zdać sobie sprawę, że części do naszych samochodów nie znajdzie się, a zwiezienie auta z gór czasami mało możliwe.
7. Samo przygotowanie kół gdzie dokładnie czyściliśmy felgę przed założeniem opon wraz z zastosowaniem podkładów pod klej dało efekt.
8. Tam jesteście sami bez serwisu i lawety. Koszty uszkodzenia się auta tak jak w naszym przypadku na szczęście nie w górach potrafią przekroczyć wartość całej wyprawy a czasami nawet koszty auta.

Piszę o tym wszystkim abyście skorzystali z mądrej rady "ucz się na cudzych błędach"

Pozdrawiam

Adresy do zdjęć

http://picasaweb.google.pl/taksiezyje/K ... UkrainaIII
http://picasaweb.google.pl/taksiezyje/K ... 4UkrainaII
http://picasaweb.google.pl/taksiezyje/K ... x4UkrainaI

I kilka zdjęć na zachętę
Załączniki
20080629-171948-Canon-Canon DIGITAL IXUS 500.jpg
20080629-171948-Canon-Canon DIGITAL IXUS 500.jpg (150.65 KiB) Przejrzano 7608 razy
20080705-171304-SONY-HDR-SR11E.jpg
20080705-171304-SONY-HDR-SR11E.jpg (134.27 KiB) Przejrzano 7608 razy
20080705-155322-SONY-HDR-SR11E.jpg
20080705-155322-SONY-HDR-SR11E.jpg (84.08 KiB) Przejrzano 7608 razy
20080702-102852-SONY-DSC-W85.jpg
20080702-102852-SONY-DSC-W85.jpg (155.28 KiB) Przejrzano 7608 razy
20080701-093118-SONY-DSC-W85.jpg
20080701-093118-SONY-DSC-W85.jpg (156.67 KiB) Przejrzano 7608 razy
20080630-144734-SONY-DSC-H1.jpg
20080630-144734-SONY-DSC-H1.jpg (191.27 KiB) Przejrzano 7608 razy
20080629-202508-SONY-HDR-SR11E.jpg
20080629-202508-SONY-HDR-SR11E.jpg (83.96 KiB) Przejrzano 7608 razy
Ostatnio zmieniony 2008-07-10, 00:33 przez HAMME, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

Re: Kozackie wertepy - Ukraina

2008-07-09, 22:25

Wojtek-moglbys chlopie ksiazki pisac.Piekna sprawa taka wyprawa.Szkoda,ze dla mnie nieosiagalna.Na szczescie fotki i opis troche to rekompensuja.
smartpar.pl

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2008-07-09, 23:51

mam nadzieję, że organizatorzy TransBialorus 2009 nie planują takiego extrem :->
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

kszesz

2008-07-10, 00:15

Chyba jestem ukraincem, bo mi sie bardziej podoba tam niz tutaj :mrgreen:
Zazdroszczę Wojtek

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2008-07-10, 07:01

Powinszować super przygody. A fotki rewelka
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

nemrod

2008-07-10, 12:45

zdjęcia piekne!

....Wojtek, jakie miałeś opony (rozmiar)?

Awatar użytkownika
Hubi

2008-07-10, 13:32

Wojtek napisz czy było tak ostro przez całą drogę, czy może słabsze auta (jeśli takie były) miały możliwość objechania cięższych odcinków?
Ciekawi mnie czy organizator przewidział możliwość dla takich, którzy by stwierdzili, że nie dadzą rady - choć patrząc na zdjęcie zmielonej opony myślę, że pewnie wszyscy ostro parli do przodu ;)
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

basstian

2008-07-10, 14:07

Chylę czoła .......... super impreza.

gregor-ros1

wyprawa

2008-07-10, 20:55

Jestem pod wrażeniem.Jak już dojdziesz do siebie i obliczysz koszty,to podaj je w przybliżeniu:paliwo,wikt,serwis...
Ross
Tel:695-710-651

Awatar użytkownika
wajc83

2008-07-10, 21:40

Hubi z tego co słyszałem to były 3 ekipy i jedna jechała na lajciku :-)
biały Ex I do lansu za raz na 18" kołach :)
Pajorka na sprzedarz

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2008-07-10, 22:11

nemrod,
My przejechaliśmy ponad 2000km na Simexach po asfalcie co starło je prawie o 4mm jednak w terenie górskim spisywały się rewelacyjnie. Tam gdzie MT się suwał my mieliśmy pełną przyczepność.
a rozmiar to ekwiwalent 34" :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Hubi

2008-07-10, 22:25

Hubi z tego co słyszałem to były 3 ekipy i jedna jechała na lajciku :-)
jak czytam takie opisy wypraw, to przerażenie mnie bierze co mogłoby się stać z moim autem gdybym się wybrał na taki wyjazd :o

Radek mówił, że na Transpolonii mieli możliwość wyboru przejazdu, dlatego tak podpytuję z ciekawości jak to jest na innych rajdach tego typu.

kszesz

2008-07-10, 22:36

jak czytam takie opisy wypraw, to przerażenie mnie bierze co mogłoby się stać z moim autem gdybym się wybrał na taki wyjazd :o

.....dlatego tak podpytuję z ciekawości jak to jest na innych rajdach tego typu.
Hubi mnie też kusi taki laicik w Gorgonach (bo tak chyba nazywa sie ta okolica) ;-)
To co bierzemy sie za szykowanie autek i laitowo może się uda ???
Jeszcze paru takich ostrożnych, i można jechać a w razie czego to na hol i do Polszy.

HAMME

2008-07-10, 23:21

To tak
Generalnie z objazdami to jest słabo bo to góry, więc jak jest jakaś droga to jedna.
Co do wielkości kół to 34" 35" dominowały. Trzeba pamiętać że po tych drogach jeżdżą tylko ZIŁy a one mają z 50" i mosty z przesuniętą o 90' gruchą. Było pajero chyba na 32" ale ono było lekkie i wielokrotnie przeskakiwało przeszkody. W potokach jednak już było słabo bo uderza wszystkim. Bardzo istotne było odpowiednie dobranie felg (czyli jak najwęższe 7") aby na niskim ciśnieniu opona nie spadała.

Zasadniczo to nie było odcinków nie do przejechania. Co najwyżej trzeba było pomyśleć, czasami coś przesunąć lub użyć wyciągarki i problem z głowy. Jednak jeżeli by nie była susza to niewątpliwie było by wesoło.

Ostrzegam przed słabym przygotowaniem auta, jak urwie Ci się koło to nic z gór nie z holujesz i jest problem. Prześwit jest na pewno bardzo istotny. Przy naszej wadze i potrzebie zabrania 150l Paliwa i ekwipunku na tydzień to okazuje się, że auto waży 3 tony. Małe opony wpadną jak w masło. O chłodzeniu już pisałem.

Co do kosztów to powiem tylko o kosztach imprezy czyli 1400 wpisowe, 1600 paliwo i 600 jedzenie. Pozostałe koszty mogą wahać się od 0 do liczby nie określonej. Np my za holowanie 150km busem zapłaciliśmy 600 zł. Na pewno na czarną godzinę należy być przygotowanym.

Awatar użytkownika
Hubi

2008-07-11, 07:43

Hubi mnie też kusi taki laicik w Gorgonach (bo tak chyba nazywa sie ta okolica) ;-)
To co bierzemy sie za szykowanie autek i laitowo może się uda ??
W tym roku ostrzyłem zęby na wyjazd do Rumunii, ale sytuacja tak się skomplikowała, że musiałem się wycofać. Teraz z zaciekawieniem czekam na szczegóły wyjazdu na Białoruś, ale jak się okaże, że miałbym drzeć lakier z auta to nigdzie nie jadę :P

Explo terenówką jest, ale w moim przypadku miało być to auto do wyjazdów na wieś, a nie oranie rowów i zrywanie opon z felg w górskich parowach ;)

Wojtek już tyle zrobił ze swoim autem, że jedna ryska więcej nie robi różnicy ;) teraz to już rasowa terenówka ;)

Wojtek może byś się pochwalił w temacie snorkel co tam zmotałeś i jak podłączyłeś?

Wróć do „Wyprawy”