Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
sylwia

Re: Problem z gazem str.5

2007-09-25, 14:38

Dlatego głośno się zastanawiam :shock:

Jasiek, Twoja pomoc zawsze mile widziana (XP dziękuje z góry) :-)
Ostatnio zmieniony 2007-09-25, 17:14 przez sylwia, łącznie zmieniany 1 raz.

nemrod

2007-09-25, 17:07

(tankuję na stacji z vervą, ale nie wiem jaki mają gaz), to jaki orientacyjny koszt wymiany??
Litości!!!!

Radek Może cos powiedzieć o jakości tych paliw.
...Ja wsumie również.
Odkąd tankuje na małej nikomu nieznanej stacji na Bartyckiej robie 600 -620 km na baku.
a na Orlenie 500-540.
....czego oni dolewają na tej bartyckiej niewiem ale wszyscy odemnie już tam tankują :D
Jasiek, Twoja pomoc zawsze mile widziana (XP dziękuje z góry hihi)
Jash, widze że się wyrabiasz.... :x ;D

Awatar użytkownika
sylwia

2007-09-25, 17:13

Nemrod, ale nadal nie wiem co z tym gazem :-(
A to paliwo dobrze znosi fiat, ale o jakości gazu się nie mogę wypowiadać, bo Explo będzie naszym pierwszym autem na gaz.
Mój chłop jest raczej za prinsem, a ja myślę...
Może ktoś zdecyduje za nas? :lol:

chevidan

2007-09-25, 17:16

moim skromnym zdaniem brc.dobre instalacje,bardzo powszechne,łatwo naprawić gdzie kolwiek-prawie.

przemos30
Kontakt: Strona WWW

.

2007-09-25, 18:00

Ja mam założoną instalacje PRINSA ale kupiłem Expo razem z nią. Zrobiłem pare tysiaków i bez żadnych problemów. Nie wiem tylko czy to normalne ale pali od 20L gazu w zwyż. Ogólnie całe życie jeżdze na gazie i jest to najczystrze paliwo o najwyższym oktanie. Silnik który jeżdzi na gazie jest czyściutki i nie trzeba się martwić że przy sprawdzaniu poziomu oleju jak się pobrudzimy olejem że się nie domyjemy. Ale powiem teraz o minusie GAZU w samochodzie. Po jakiś 200000km na bank walnie uszczelka pod głowicą i układ wydechowy też trzeba częściej wymieniać bo go rdza zjada. Ale to są tylko dwa minusy reszta to plusy. Dodam jeszcze tylko że ja mam zbiornik na gaz o pojemności 90L a wchodzi 75L.

Awatar użytkownika
Boni

Re: .

2007-09-25, 19:41

Ogólnie całe życie jeżdze na gazie i jest to najczystrze paliwo o najwyższym oktanie
Jedna uwaga tylko - etanol lub metanol jest jeszcze lepszy i czystszy, ale nie wiedzieć czemu tylko w Skandynawii trafiają się dystrybutory etanolu na stacjach paliw... :D

Sylwia, co do dylematu, to powiem tak - nie ważne jaka instalka, nie ważne za ile, ważne kto ją zakłada i reguluje. Bo to co się dzieje na rynku "gazowniczym" to jest pandemonium skrzyżowane z grandą. Więc może nie zaczynajcie od wyboru firmy i instalki, tylko od wywiadu w okolicy, który gaziarz coś wie i coś umie, i ma kolejkę na dwa miesiące, i tam uderzajcie. A i tak nie ma pewności, że będzie ok. A patrzenie "po firmach" kończy się jak u kolegów, część jeździ nawet z najlepszymi sekwencjami ciągle i ciągle do serwisu, część która "kuma" jeździ z notebookami na siedzeniu i samo próbuje dostroić ;) a inni mają II czy nawet I generację, czy blosy, i jeżdżą śmiejąc się w kułak z przepłaconych sekwencji.

nemrod

2007-09-25, 19:50

a inni mają II czy nawet I generację, czy blosy, i jeżdżą śmiejąc się w kułak z przepłaconych sekwencji.
Dobrze gada, ...dać mu wódki!! :D
Więc może nie zaczynajcie od wyboru firmy i instalki, tylko od wywiadu w okolicy, który gaziarz coś wie i coś umie, i ma kolejkę na dwa miesiące, i tam uderzajcie. A i tak nie ma pewności, że będzie ok.
Jeszcze lepiej gada... teraz krzynkę wódki :D
etanol lub metanol jest jeszcze lepszy i czystszy,
Mistrzu a jak ... "opóźnić zapłon" w Explo ( chodzi o zmianę jakiegoś konta) musze doczytać i .... "pedzić" trzeba będzie zacząć. :D

Awatar użytkownika
jash

2007-09-25, 19:54

Ja tu BIALIKOWI reklamę będę robić. Nie mam się czego doczepić. Tym bardziej, że Pan Jarosław miał już jeepa 4.0 i do niego sam sobie gaz montował. Wie w czym robi.
To już ostatni raz się na ten temat wypowiadam. Kurcze, jeszcze wyjdzie że f-ma Bialik to ja. Jarząbek!
Jash
Jash

Awatar użytkownika
sylwia

2007-09-25, 20:02

Dobra, to teraz mam jeszcze parę dni na decyzję (potem zbankrutuję :shock: ).

A do Jarosław będę musiała się przyzwyczaić, bo jakoś tak nie teges :mrgreen:

Awatar użytkownika
Boni

2007-09-25, 20:09

etanol lub metanol jest jeszcze lepszy i czystszy,
Mistrzu a jak ... "opóźnić zapłon" w Explo ( chodzi o zmianę jakiegoś konta) musze doczytać i .... "pedzić" trzeba będzie zacząć. :D
Jak wymyślisz skąd brać tani etanol (powiedzmy góra po 2zł/l), to ja ci wymyślę przetwornik kąta zapłonu z regulacją i wypasem jako przystawkę do EEC, i sobie też, i paru znajomym ;) Mam paru kolegów którzy są w temacie pędzenia, powiedzmy, na wyżynach dla mnie nieosiągalnych :D i autorytatywnie ustalili, że się nie opłaci, chyba że z kartofli albo ziarna, ale to też się nie opłaci ;) i jeszcze ryzyko wpadki... to jednak może LPG na razie zostanie.

nemrod

2007-09-25, 20:31

i autorytatywnie ustalili, że się nie opłaci

narazie tak ale ropy coraz mniej więc paliwo będzie drożało.
Narazie mam po 20/L 98% do celów spożywczych ale coś słyszałem że mają tańszy do celów "przemysłowych.

... zapytam.
i jeszcze ryzyko wpadki
... jaka wpadka?
"na własne potrzeby", "znikoma szkodliwość społeczna" :D

Pzdr

Nemrod

Awatar użytkownika
Boni

2007-09-25, 21:29

i jeszcze ryzyko wpadki
... jaka wpadka?
"na własne potrzeby", "znikoma szkodliwość społeczna" :D
Tak się będziesz tłumaczył w sprawie karnej, jak będzie szło o picie :D w sprawie karnoskarbowej będzie szło o nielegalną produkcję i wprowadzenie do obrotu paliw (akcyza!) i tam już żartów nie ma, paru takich co biodieselka po wsi rozprowadzało poległo... :? A jak doświadczeni koledzy naszkicowali mi potrzebną aparaturę, to zaprawdę, żaden sąd nie uwierzy w znikomą szkodliwość ;) (sama kolumna bodaj 8 cali średnicy, 40 wysokości, 7kW ogrzewanie :shock: )

Awatar użytkownika
mastan

2007-09-25, 23:11

Witam!
Wracając do tematu ,mam założone instalacje firmy DTGas ,w EX1 instalacja II generacji zużycie gazu 13-14 w trasie ,po mieście 18 . W EX2 mam od kilku dni sekwencję(3200zł) ,przy jeżdzie po mieście zużycie ok.19 l . Jak na razie żadnych problemów z instalacjami i krótki termin realizacji .
Ostatnio zmieniony 2007-09-25, 23:20 przez mastan, łącznie zmieniany 1 raz.

nemrod

2007-09-26, 11:44

A jak doświadczeni koledzy naszkicowali mi potrzebną aparaturę, to zaprawdę, żaden sąd nie uwierzy w znikomą szkodliwość (sama kolumna bodaj 8 cali średnicy, 40 wysokości, 7kW ogrzewanie )
reflux trzeba mieć, co począć?

Problemem jest odwadnianie spirytusu ale myślę że i z tym w końcu coś się wymyśli.

a C2H5OH to miły dodatek na zloty będzie :D

Awatar użytkownika
mysioo

2007-09-26, 12:31

Do EX II wtrysk BRC bym wstawiał, ale do EX I tylko i wyłącznie Blosaaaaaa.... :mrgreen:
pozdrawiam Jarek

Wróć do „WARSZTAT”