Hubi przy najbliższej okazji dam ci się przejechać z blosem, może zmienisz zdanie
człowiek nie jest nieomylny, a tak jak pisałem wyżej powtarzam opinię mechanika

Z teoretycznego punktu widzenia widzę to tak, że auto z pewnością powinno jeździć bardziej płynnie, jeśli blos w rzeczywistości niweluje "dziurę", która powstaje choćby przy przyspieszaniu gdzie zwykły mikser nie dostarcza odpowiedniej ilości mieszanki powietrza z gazem, co prowadzi do bardziej "mułowatej" jego pracy. Możliwe, że fachowa regulacja blosa załatwia sprawę.
Hubi, ..."firma BRC zakończyła produkcję jakieś 2 lata temu ze względu na brak możliwości stosowania tego rozwiązania ponieważ ustawy krajów - odbiorców (głównie UE) zaczęły w pojazdach z katalizatorem wymagać elektronicznej regulacji dawki"...
szczerze mówiąc nie czytałem tego "wykładu", który przytoczyłeś wcześniej, ale jeśli tak to zwracam honor
Dobra, to już skoro męczymy temat instalacji, to może ktoś z was otarł się o temat takiego ustrojstwa jak attuator (regulator przepływu w instalacji LPG)? Czy nie jest to coś co zastępuje Blos?
[ Dodano: 2008-07-21, 23:38 ]
wracając do Blos'a...
znalazłem fajny artykuł na
http://wiki.jeep4x4.net
Zdania na temat sensowności takiego przedsięwzięcia (montażu BLOS'a)
źródło :
http://wiki.jeep4x4.net/index.php/BLOS - warto przeczytać (chyba)
a najlepsze są wnioski końcowe -
Czy zakładać BLOSa ? Wydaje się, że większość piewców cudownych właściwości tego urządzenia po prostu miało spartaczone instalacje LPG w swoich samochodach. Można spokojnie założyć, że odrobina zdrowego rozsądku oraz pewna orientacja w temacie zasilania silników samochodowych pozwala na poprawne zestrojenie układu II generacji, bez konieczności kupna (dość kosztownego bądź co bądź) BLOSa - bez znaczących różnic w osiągach oraz zużyciu paliwa. Zakładając, że zużycie LPG spadło o ~1 litr / 100 km można przyjąć, że inwestycja ta zwróci się po około 15 000 - 20 000 przejechanych kilometrów. Odpowiedź na to pytanie powinna być indywidualna dla każdego, kto chciałby taki eksperyment wykonać.
Nie jest dobrze, nie jest źle - jest nieźle
Kawał solidnej, nikomu niepotrzebnej roboty