Boni nie czepiajmy się jednej literki

, jakie to ma w końcu znaczenie?
twierdzisz autorytatywnie, że na wymianę dynamiczną potrzeba 15 litrów
nie rozśmieszaj mnie, ja twierdzę , że potrzeba 16,3 litra i co Ty na to?
kompletnie bezsensowna dyskusja
gdybyś napisał: robiłem, wymieniałem, płukałem etc. i poszło mi 15 litrów - to bym zrozumiał
bardzo mnie cieszy jak ktoś opisuje co zrobił, podpowiada innym jak to zrobić, żeby było łatwiej lub wogóle możliwe
pozdrowienia

Luzik, mikado, bo nie wiem o co ci idzie (chevidana "bronisz"?

przecież sam się obroni, przede wszystkim niewątpliwą wiedzą i doświadczeniem). Ustalmy że piszę tylko o tym co wiem i co zrobiłem, jak nie jestem pewien, to piszę w trybie warunkowym.
1) Literka literką, ale SPECYFIKACJA nazywa się Dexron, jak laik będzie szukał po sklepach, forum albo guglał, szczególnie po angielsku, to już ta literka mu namiesza, wiem, bo dawno temu mi namieszała... dextron to powszechny błąd, ale po co go powielać.
2) Ponieważ nie kupuje się oleju w opakowaniach 16,3 litra, dlatego piszę w zaokrągleniu do 5l, i kupuję w bańkach 5l, bo po co ma mi 13 czy 7l zostać z 20l bańki, ja usług nie prowadzę. Robiłem w swoich i z kolegami takie i owakie wymiany, z różnymi płukaniami i rozbieraniami, i niestety, na statyczną trzeba se kupić minimum 5, na nieco większe płukanki z rozbiórką 10, na porządną dynamiczną albo z full płukaniem 15. Oczywiście że idzie różnie, na statyczną raczej cała piątka, na full płukanie można i 20 zużyć, jak ktoś se 10 razy przepłucze wyjęty konwerter litrem, ale to są bezsensowne rozważania, ja tylko podpowiadam ile moim zdaniem trzeba MINIMUM mieć pod ręką, żeby zacząć daną robotę (BTW pouczające - w sobotę koledzy po nocy szukali ATFu po całej Łodzi, bo włożyli suchą używkę do Scorpio, a w nerwach zapomnieli, że 5l to na wymianę, ale suchej skrzyni do jazdy to 5l nie zaleją

).
chevidan, Comma AQM=DexII to akurat nie jest taka zupełnie dolna półka olei i bardzo tania nie była

jakoś jest w podobnej cenie do tego QS DexIII co powiadacie (a co do samego QS - nie wiem jak teraz, ale 10 lat temu to były naprawdę super produkty).
A przyszło mi też co innego do głowy - jeśli masz 95, w 95-96 Ford konstrukcyjnie przestawił A4LDe na DexIII (wymienili tarczki sprzęgieł na inny materiał, takie jak są w nowszych) i może dlatego twoja już nie chodziła dobrze na DexII. To jest znany problem przy remontach, sprzedają ludziom zestawy tarczek od 4R55 czy 5R55 jako zamienniki do A4LD, a potem trzeba lać minimum DexIII/MerconaV, bo inaczej sprzęgła nie łapią i nie jeździ dobrze; potem ludzie nie wiedzą, czy źle coś zrobiono przy remoncie, czy co za cholera, a to tylko ignorancja i burdel w częściach zamiennych u dostawców.