Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
chevidan

Re: Olej do automatu dla Explorer I

2007-09-26, 21:58

wszystko ok tylko znowu nie ma podanej specyfikacji tylko ogólnie mercon(czyli że do jakiegoś forda się nadaje)trzeba dopytać.

Awatar użytkownika
mika

2007-09-26, 22:02

Daniel a co oznacza mercon DX - IID?
IF YOU CAN READ THIS TURN ME BACK ONTO MY WHEELS
http://www.explorerforum.com/forums/sho ... stcount=17

EX II - XLT 95 4.0 V6 OHV (LPG) / lift 2" UP /265 75 R16

chevidan

2007-09-26, 22:15

dextron IId oznacza że teoretycznie jest to odpowiedni olej jednak nie u wszystkich producentów.jest totalny miszmasz z tymi oznaczeniami producentów.to jest mniej więcej tak-olej jakiejś firmy np.dx IID spełnia normy mercedesa,bmw,audi,ford explo.olej o tych samych oznaczeniach innej firmy nie nadaję się np.do forda lub innego auta.w ofercie innej firmy tylko dextron III się nadaje do tych aut.poprostu musi być napisana specyfikacja.

Awatar użytkownika
Boni

2007-09-26, 22:41

Zarówno ten Gulf i każdy dowolny "Mercon / DX-IID" to są ogólnie równoważniki DexronaII (dopiero jeśli w opisie jest wyższa litera niż D po DXII czy DexronII, czyli coś w stylu "DX-IIE", to są nowsze oleje, takie przejściowe "Dexron dwa i pół", czyli dwójka z modyfikacją pod skrzynie z elektrozaworami, ale takich wynalazków nie polecam, to już lepiej dowolnego DexronaIII lać)
oleju comma nie znam,nie spotkałem się jeszcze z takowym.oleje quakera uważam za dobre,zacząłem je używać w mniej więcej 1990 roku.były trudno dostępne i dosyć drogie.
Też gdzieś na początku 90 miałem trochę doczynienia z Quaker, oni jakoś wtedy wciskali się na polski rynek i sporo było przedstawicieli, towar był przedni, ale ceny mieli pieruńskie ;) A Comma to Anglicy, www.commaoil.pl
aha co do rocznika to mam 95 ale stera buda model do 94 i starą skrzynkę A4LD.do skrzyni A4LDe to już koniecznie musi być olej w/g specyfikacji ponieważ wymagają tego płyta sterująca i zawory elektryczne nie dokońca wiem dla czego ale wiem to fachowca od skrzynek usa.
O ile mi wiadomo, dokładnie to jest tak - do starej A4LD (bez lockup'a, jeden elektrozawór, np. staaare Sierry i Scorpio) idzie Dex2 najlepiej, do A4LDe (dwa elektrozawory, jak Explo1 i Scorpio1) zalecają Dex3, ale Dex2 też podchodzi spoko, czego moje Scorpio z A4LDe, po dwu latach na Dex2 przykładem; do A4LDE (płyta już jak w serii *R**, kupa elektrozaworów, ogólnie - każda skrzynia bez governora, za to z tym dość chorym ;) zaworkiem proporcjonalnym ciśnienia EPC) naprawdę koniecznie Dex3.
Trudno powiedzieć, czemu ci nie podpasił DexII - a nie była robiona kapitalka skrzyni przez kogoś? Bo może, jak pisałem, ktoś włożył sprzęgła od serii 4R**, one są w zasadzie lepsze, tak guru twierdzą, ale wtedy już na DexII nie pojeździ.

chevidan

2007-09-26, 23:07

kapitalka była robiona przez poprzedniego właściciela u niby fachowców do skrzynek.zapłacił 4 tysie za naprawę,skrzynkę zajechał przyczepą campingową.wiem że wymieniali tarcze,jeden kosz i sprzęgło.

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

2007-09-27, 03:11

Ze tak sie dolacze - wprawdzie ciutke nie na temat ale:

wlasnie przed chwila wymienilem olej w reduktorze i wlalem atf VI petro-canada
107 zl za 5 litrow, weszlo ok. 1,5 litra, olej w zapachu, wygladzie i smaku :) miodzio.

Mam nadzieje, ze bedzie dobry. To tak na marginesie dyskusji o olejach. :-P

A jak to zrobic to tutaj foto story 8-) :

http://www.explorerforum.com/forums/sho ... p?t=152869

Awatar użytkownika
Boni

2007-09-27, 07:20

kapitalka była robiona przez poprzedniego właściciela u niby fachowców do skrzynek.zapłacił 4 tysie za naprawę,skrzynkę zajechał przyczepą campingową.wiem że wymieniali tarcze,jeden kosz i sprzęgło.
A to w takim razie na 99% mamy odpowiedź - po remoncie sprzęgieł prawie na pewno trza lać Dex3. Na górze zdjęcia masz tarczkę jak oryginał od A4LD, dolna to ewidentnie coś od *R** (nawet chyba 5R55) sprzedana jako "do A4LD", a sęk nawet nie w wyglądzie, tylko w materiale, te nowsze, ze spiralnymi nacięciami, z Dex2 wcale nie współpracują, coś jak u ciebie.

Obrazek

Mi się kroi ten temat w Explo - czy szukać "prawdziwych" części do A4LD, czy zadowolić się częściami które mają dostawcy, a które są niekoniecznie właściwe i mogą tworzyć zagadki i awarie, nawet jeśli są technologicznie nowsze i lepsze...

chevidan

2007-09-27, 09:45

możliwe że to jest powód.kupiłem nie dawno w midpartsie komplet naprawczy do skrzynki na zapas i tarcze są też takie jasne,nacięcia nie pamiętam jak wyglądają ale chyba takie w "kratkę"jak mi padnie skrzynka i wyciągnę wnętrzności to się przekonamy.

Awatar użytkownika
ŁYSY

2007-10-02, 20:53

Quarkera o którym wcześniej była mowa nie można nigdzie dostać w ilościach powyżej 10 l ( płynie do Polski i będzie około połowy października albo i później).Szkoda bo ma dobrą cenę. W "amerykanach" jest dostępny olej Texamatic w 5l, spełnia specyfikacje Forda ESP-M2C166-H. Inny olej to jeszcze wspomniana Petro-Canada. Jest jednak droższy. Skąd biorą się takie różnice w cenach między producentami od 5 do ponad 10 zł na litrze ( dla oleju o tej samej specyfikacji). Poza tym stosował ktoś filtr do skrzyni firmy Proking ? Koszt w „amerykanach” to 60 zł. Bardziej popularny jest chyba Fram, ale kosztuje około 90 zł. Który lepszy?

chevidan

2007-10-02, 21:02

co do quakera to w bydzi jest. :-P co do filtrów to niewiadomo.mam założony filtr z miedzianą(może mosiężną)siatką i przy wymianie oleju poprostu ją myję pod ciśnieniem,wydmucham powietrzem i zakładam z powrotem.kupiłem zestaw naprawczy do skrzynki i też był tam filtr ale nie doczytałem jakiej firmy tam jest wkład z jakiegoś włókna,materjału tego już się nie da wymyć.

Awatar użytkownika
ŁYSY

2007-10-02, 21:32

Szkoda, że trochę daleko. Przesyłka nie była by chyba opłacalna.Zmuszony bedę skorzystać z trochę droższego Texamatic 120 zł/ 5l ( w "amerykanach"). Przy okazji kupię tam też filtr z uszczelką ( jedną przesyłka widzie taniej).

Awatar użytkownika
Boni

2007-10-02, 21:41

Co do filtrów - fakt te z siatki (plastik albo miedź) da się domyć, te z włókna (dakron) nie, ale w US opinia jest ogólnie taka - jak ktoś ma filtr który da się wymyć to ma płytę też co jakiś czas "do wymycia", jak ma filtr dakronowy, to płyty nie rusza przez 15 lat ;)

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2007-10-02, 21:52

filtr oleju do skrzyni biegów był ostatnio na allegro zdaje się po 85pln
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

chevidan

2007-10-02, 22:43

Co do filtrów - fakt te z siatki (plastik albo miedź) da się domyć, te z włókna (dakron) nie, ale w US opinia jest ogólnie taka - jak ktoś ma filtr który da się wymyć to ma płytę też co jakiś czas "do wymycia", jak ma filtr dakronowy, to płyty nie rusza przez 15 lat ;)
możliwe i zrozumiałe.w oleju mam taki "mikro pył" i jak się gdzieś to nazbiera to czasem może stwarzać problemy.na razie jednak wszystko jest ok.za to plus takiego filtra(z siatki) to to że jest ciężko go zapchać nawet jak ktoś nie interesuje się olejem.zapchany filtr może narobić większych kłopotów niż czyszczenie płyty sterującej.tak więc wszystko ma swoje plusy i minusy.

Awatar użytkownika
Boni

2007-10-02, 23:06

Akurat w Scorpio też mam siatę ;) ale lepiej wiedzieć co i po co.

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”