Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

Zabudowa przestrzeni bagażowej

2008-08-25, 08:14

oto moja propozycja na utrzymanie porządku w bagażniku.
Wiem, że do Explorera (i nie tylko) można kupić cały zestaw do zabudowy przestrzeni bagażowej, złożony z szuflad i dodatkowego "blatu" podłogi.

Zestaw taki nie należy raczej do najtańszych, a na "używkę" jak do tej pory nie trafiłem.
W związku z tym, że wożę w bagażniku różne klamoty mam później problem z utrzymaniem w nim porządku. Nie wspominając o trudnościach jakie występują kiedy muszę przewieźć autem nasze dwa dość duże psy (nie mam garażu, ani piwnicy, więc i nie ma gdzie tego upchać).

Mój zestaw składa się z "szuflady zdemontowanej ze starej sofy i drewnianego blatu ze starego składanego stolika. Szuflada jest na kółkach, żeby łatwiej było ją w razie potrzeby przesuwać. "Klapa" jest otwierana na dwa razy. Na łączeniach założone zawiasy.

Całość zgrała się u mnie idealnie z szerokością skrzynki narzędziowej, którą stawiam po lewej i małego kanisterka na paliwo, który stawiam po prawej (zapomniałem zrobić fotkę po zapakowaniu całości :P )

Oczywiście te "kupne" szuflady, to pełna profeska i sam bym chciał takie mieć :)
Moje rozwiązanie to bardzo uproszczona wersja ekonomiczna ;) Może z czasem dorobię porządny blat lub choćby obiję całość szarą wykładziną
Ostatnio zmieniony 2008-08-25, 08:32 przez Hubi, łącznie zmieniany 1 raz.
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

kszesz

Re: Zabudowa przestrzeni bagażowej

2008-08-25, 08:47

U nmie gazownicy skutecznie zabudowali przestrzeń bagażową butlą z gazem :-)
Klamoty wożę w plastikowej skrzynce bo też tego mam od metra.
Taka duża szuflada to jednak nie najlepsze rozwiązanie bo już słyszę te turlające się po niej drobiazgi w czasie jazdy. Trzeba tam jakieś gumy siatki pozakładać żeby to przytrzymać.
Z drugiej strony to wszyscy spece od ekonomiki jazdy w pierwszym punkcie zalecają wywalić wszystkie klamoty z bagażników :mrgreen:

Mam swój prosty patent na przysłonięcie bałagany w bagażniku, przykręciłem do słupków 2 uchwyty meblowe (gotowe wkręty aż się o to tam proszą) a do rolety linki z haczykami i można pakować aż do połowy okna a później to zasłonić.

Hubi a trzeci STOP to zamierzasz do podsufitki czy do klapy ???
Załączniki
uchwyt1.JPG
uchwyt1.JPG (48.3 KiB) Przejrzano 1199 razy
uchwyt2.JPG
uchwyt2.JPG (50.09 KiB) Przejrzano 1198 razy
Ostatnio zmieniony 2008-08-25, 09:02 przez kszesz, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

Re: Zabudowa przestrzeni bagażowej

2008-08-25, 10:18

Do tej pory wszystko się telepało w małych skrzynkach. Teraz przynajmniej mam jedną płąską powierzchnię. Do tego nie jeżdżę aż po takich wertepach, żeby mi tam wszystko z tyłu skakało ;)
Hubi a trzeci STOP to zamierzasz do podsufitki czy do klapy ???
akurat na fotce STOP jest chwilę po tym jak się odkleił :P dwustronna taśma nie wytrzymała temperatury po nagrzaniu się auta na słońcu :)

Kabel puściłem pod podsufitką. Światło jest teraz przymocowane (przyklejone) bezpośrednio do plastiku tylnej klapy - pasuje idealnie i nie przeszkadza po otwarciu klapy (fakt, że ciut trzeba uważać przy wrzucaniu rzeczy przez okno, ale tylko ciut ;) ). Potem mogę pstryknąć fotkę.
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Wróć do „WARSZTAT”