Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
chevidan

Re: dziwny chałas

2008-08-26, 19:27

w twoim roczniku nie-przynajmniej nie łańcuch.przy wyłączonych napędach w autach z 4x4 AUTO może się takie coś pojawić.poszukaj pod samochodem-wydech,poduszka skrzyni,stan łożyska na wyjściu z reduktora na tylny wał,krzyżaki wału.

nie wiem o jaki dokładnie dźwięk chodzi,skąd dobiega.

cruscher
Kontakt: Strona WWW

2008-08-26, 23:16

w twoim roczniku nie-przynajmniej nie łańcuch.przy wyłączonych napędach w autach z 4x4 AUTO może się takie coś pojawić.poszukaj pod samochodem-wydech,poduszka skrzyni,stan łożyska na wyjściu z reduktora na tylny wał,krzyżaki wału.

nie wiem o jaki dokładnie dźwięk chodzi,skąd dobiega.
Dzisiaj jeżdziłem i się wsłuchiwałem. Dźwięk dobiega spod auta tak po środku gdzieś przy/za silnikiem. To jest taki metaliczny dźwięk, pojawia się przy skręcaniu i przy jeździe na wprost, ale tylko jak jest wciśnięty gaz, jak nie wciskam gazu ani hamulca to zupełnie się nic nie dzieje i to jest dla mnie dziwne. Ten mechanik od skrzyni stwierdził że to zawieszenie, ale przed jego robotą nic nie było to raz a dwa to to że przy jeździe po mocno dziurawej drodze bez wciśniętego gazu nic nie słychać, a wystarczy lekko dodać gaz i ten dźwięk się pojawia. Czy to mogą być sworznie, albo coś innego w zawieszeniu? Na szarpakach nic nie słychać, na podnośniku też nic nie wychodzi...
Dwa duże fordy w mojej stajni: Econoline i Explorer - prezentowały się świetnie.
Pozdrawiam wszystkich Explorerowców z Łodzi i okolic.

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-08-26, 23:58

cruscher, a sprawdź krzyżaki na wałach :P
ja miałem też dziwne dzwięki podczas ruszania i szukałem w hamulcch, amorkach i zawieszeniu pprotu końcył się krzyzak :)
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

cruscher

2008-08-27, 00:04

cruscher, a sprawdź krzyżaki na wałach :P
ja miałem też dziwne dzwięki podczas ruszania i szukałem w hamulcch, amorkach i zawieszeniu pprotu końcył się krzyzak :)
Dobra gdzie, kiedy i do kogo mam podjechać :-P ? A tak na serio nie wiem jak to sprawdzić. Dopiero się uczę tego wszystkiego :-D
Dwa duże fordy w mojej stajni: Econoline i Explorer - prezentowały się świetnie.

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-08-27, 00:10

dawaj do wjca jak bezie miał wolny kanał :P
najlpiej odkręcic wał (klucz 12 :P ) i sprawdzić czy nie ma luzu na krzyzakach, bo na zapietym małego luzu nie pokaże :P
Stworzyłem POTWORA ;P

cruscher

2008-08-27, 00:13

A jaki to może mieć związek z naprawą skrzyni? Bo wcześniej tego nie było, a jak odebrałem auto to normalnie myślałem że najechałem na coś i urwałem sobie pół zawieszki taki był dźwięk...

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-08-27, 00:15

jak wyciągają skrzynię to odkręcaja wały :P
moze nie dociągneli śrub, lub któraś się poluzowałe :P
Stworzyłem POTWORA ;P

cruscher

2008-08-27, 00:20

Mam nadzieję, w piątek odstawiam do niego na wymiane gwarancyjną oleju (bo dziś się trochę spóźniłem) to każe im sprawdzić, a swoją drogą jutro zajrze pod auto o ile mnie gorączka trochę minie :-/

Wróć do „WARSZTAT”