Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
kszesz

Re: RAJDOWE ŻARÓWKI 12V 130/90W

2008-08-26, 19:47

ale prawdziwą zmianę na lepsze zauważyłem po wymianie... lamp na nowe (po 30zł)
Prawde gada ! U mnie też poprawa.

chevidan

2008-08-26, 20:06

u mnie skopcił się włącznik świateł na 100-kach i światła zaczęły mrugać.dodatkowo w ten sposób zatrzymałem radiowóz policyjny na A4-pomyśleli że coś od nich chcę :-D
sprawdzili dokładnie i spisali wszystkich pasażerów na wypadek gdybym był właśnie uprowadzony.

Awatar użytkownika
Marcin Koło

2008-08-28, 07:42

Daniel dobre
jednak założe je i zabiore teściową na przejażdzke autostradą
(może w ten sposób się uwolnie od niej)

gizmo

2008-08-28, 22:35

Patent na teściową godny przemyślenia :)

Dużo mocniejsze żarówki zawsze coś w końcu przepalą. Szkoda kasy na naprawy lepiej od razu zamontować przekaźniki. Oprócz tego że nic nie spalimy zyskujemy pełne 12V na żarówkach (zbiegiem lat styki śniedzieją i zamiast 12V na żarówce jest o wiele mniej np.10,5V) U mnie (Passat B3) w po założeniu samych przekaźników na standardowe żarówki światło jest o wiele jaśniejsze.
Żarówki typu + 30%, +50% są drogie i o wiele mniej żywotne (żarnik jest z innego materiału i inny gaz) Są też bardziej czułe na wstrząsy a wasze Explozje to chyba nie tylko po czarnym jeżdżą ;-)

Awatar użytkownika
piotrek16v

2008-08-29, 11:30

na chwilę obecna chyba bym zaryzykował zestaw z allegro xenon koszt ok 250 zł a pewnie nie swieci gorzej niż markowe "lepsze żarówki" a pradu pobiera mniej podobno a za troszkę więcej widziałem że sa takie zestawy z długimi wiec juz wogóle bez przypału

Awatar użytkownika
Mysza

2008-09-01, 06:24

Walają mi się gdzieś w gratach żarówki BOSMA 100W. Kawał czasu temu przez pomyłkę kupiłem je na stacji benzynowej chcąc wymienić przepaloną żarówkę w Oplu Kadecie (w roztargnieniu nie zwróciłem uwagi, że mają niewłąściwą moc). Efekt był taki, że świeciły o połowę gorzej niż zwykłe 60W. Nie wiem dokładnie co było tego przyczyną. Może instalacja nie dostarczała odpowiedniej ilości mocy :?:
Tak właśnie mogło być. Długie przewody do zasilania wyłącznika i od wyłącznika do lamp, mały przekrój, słabe styki wyłącznika i cienka masa od lampy do karoserii powodowala spadki napięcia. (wszystko policzone na 60/55 W). Najsłabsze elementy będą generować ciepło az w koncu coś puści. Jeśli zakłada się zarówki 100/90, ewentualnie 140/100, to nalezy bezwzględnie pamiętać o zamontowaniu przekaźników. Najlepiej pod maską, zeby przewód od aku do przekaźników był jak najkrótszy, od przekaźników do zarówek równiez. Sterowanie przekaźnikami (86) wziąć z przewodów które oryginalnie idą do zarówki w lampie. Trzeba pamiętać tez o wzmocnieniu masy od zarówki do karoserii! Osobiście polecam NARVA lub Tungsram, dostępne na stacjach benzynowych. Są to zwykle zarówki o podwyzszonej mocy do min 100W na długich, ale bez przegięć z jakimś +30% itd.. Jest na nich świetny napis: NOT FOR USE IN EUROPE ;) Te 2 firmy polecam dlatego, ze dają białe światło (moze to przez lekko niebieskie zabarwienie szkła szczególnie widoczne na bańce Tungsrama przy zwezeniu w podstawie)
na chwilę obecna chyba bym zaryzykował zestaw z allegro xenon koszt ok 250 zł a pewnie nie swieci gorzej niż markowe "lepsze żarówki" a pradu pobiera mniej podobno a za troszkę więcej widziałem że sa takie zestawy z długimi wiec juz wogóle bez przypału
Zamontowałem w scorpio, zestaw HID, na H1 do świateł mijania. Mogę polecić, ale tylko te o temp barwowej 6000K. Wyzsze to bajer przy którym nic nie widać w deszczu. Moc to 30W, ale przy rozruchu więcej niz normalne. Przypał to jest jak się je zakłada do zwykłych reflektorów. Trochę dają wtedy po oczach. U mnie w oryginalnych soczewkach więc jakoś to działa.

Do explo zapodałem nowe lampy z alletanio (75,- za 2 z przesyłką) i tungsram 60/55W. Jeśli będzie za mało, to dołozę jakieś dalekosięzne halogenixy z długimi.
Ostatnio zmieniony 2008-09-01, 06:30 przez Mysza, łącznie zmieniany 1 raz.
Oprócz explo:
Ford Granada GXL '72 2.9 24v6 cosworth
Ford Granada Ghia X '84 2.8 v6 injection
Ford Scorpio GL '88 2.9 v6
Ford Fiesta CL '90 1.8D "Ropuszka"

Wróć do „WARSZTAT”