Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
chil1

Demontaż panelu sterowania szyberdachem

2008-08-29, 12:53

Od pewnego czasu po ostrych deszczach na podsufitce po rogach przy przedniej szybie oraz wokół szyberdachu mam ostre zacieki. Woda spływa po przednich słupkach - oczywiście od środka - i zalewa mi tapicerkę na podłodze !!! Totalna załamka :cry: Muszę sprawdzić gdzie cieknie ale najpierw zdemontować podsufitkę i ten nieszczęsny panel - na zdjęciu poniżej - do którego nie wiem jak się zabrać co by go nie połamać. Tym panelem też cieknie tam gdzie strzałka. Czy ktoś już to przerabiał ?
Załączniki
szyb.jpg
szyb.jpg (38.3 KiB) Przejrzano 2565 razy

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

Re: Demontaż panelu sterowania szyberdachem

2008-08-29, 13:44

Widzę, że masz szyberdach - sprawdź stan uszczelki... czy może coś nie dostało się pomiędzy uszczelkę a szybę. Mogą być też zatkane rurki odpływowe. Sprawdź więc ich drożność... czasem trzeba zdjąć podsufitkę i sprawdzić czy rurki nie zsunęły się z rynienek. Miałem tak w moim MINI. Konsola jest mocowana na dwie śruby. Śruby ukrywają się pod panelem z przyciskiem do otwierania szyberdachu. Dokładne zdjęcie czy szkic powinienem gdzieś mieć więc załączę jak znajdę.
Załączniki
hoses.gif
hoses.gif (4.41 KiB) Przejrzano 2554 razy
Ostatnio zmieniony 2008-08-29, 13:50 przez Jankes, łącznie zmieniany 1 raz.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

chil1

2008-08-29, 15:18

Sprawdziłem. To nie szyberdach. Rynienki odprowadzają wode idealnie. Wszystkie cztery otwory drożne. Wylałem na szyberdach 2 wiadra wody i po jego odsunięciu okazało się że w rynienki spadło tylko kilka kropel wody. Za to przy uszczelce przedniej szyby jest przeciek, od środka auta miałem mały wodospadzik. Przednia szyba jest rozszczelniona, klej puścił i dlatego cieknie. Umówiony jestem na poniedziałek na naprawę. Wytną szybę, a następnie wkleją ją od nowa. Koszt 150 PLN wiec chyba nie jest źle :-D Oby nie padało bo nie mam garażu !!

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2008-08-29, 17:15

no to też możliwe. Myślę, że jednak leciałoby po szybie od środka a nie przez konsolę na suficie...
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

chil1

2008-08-29, 17:35

Fakt. Też mi to spokoju nie daje, jak wyjmą szybę to sobie obejrzę dokładnie jak to wygląda :mrgreen:

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2008-08-29, 18:03

Jeśli masz mokro w konsoli to może to być szyberdach... w jakiś sposób nie nadąża z odprowadzaniem wody czy co?

a na dywanikach woda to faktycznie może być szyba.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

chevidan

2008-08-29, 21:50

to chyba standard w EX.już nie raz się spotkałem z przeciekającą szybą.ciekaw jestem czy się odkleja czy rdza tam szaleje bo jeszcze nie wyciągałem szyby w EX.

Awatar użytkownika
mika

2008-08-29, 23:58

Wytną szybę, a następnie wkleją ją od nowa. Koszt 150 PLN wiec chyba nie jest źle Oby nie padało bo nie mam garażu !!
cześć chil1 wiem ze znasz angielski tu masz pli jak montować szybe
Ostatnio zmieniony 2008-08-29, 23:59 przez mika, łącznie zmieniany 2 razy.
IF YOU CAN READ THIS TURN ME BACK ONTO MY WHEELS
http://www.explorerforum.com/forums/sho ... stcount=17

EX II - XLT 95 4.0 V6 OHV (LPG) / lift 2" UP /265 75 R16

chil1

2008-09-01, 15:59

Dziękuję mika . Kolesie walczyli z szybą 2,5 godzinki. Po wyjęciu okazało się że uszczelka to totalny kibel i ją wymienili. Rdzy było trzoszkę co też usunęli i zakonserwowali. Póki co czekam na deszcz :mrgreen: Jankes z tym przeciekaniem przy włączniku sterowania szyberdachem to masz rację. Rynienki rzy ostrym deszczu nie nadążają chyba odprowadzać wody pomimo tego iż wszystkie 4 otwory odprowadzające są drożne. Nie ma możliwości aby w tym miejscu ciekło od szyby. Pozdrawiam i do zobaczyska na zlocie :509:

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2008-09-01, 19:05

No to dziwię się trochę, że aż tyle wody dostaje się pod szybę szyberdachu jak jest zamknięty. Czyżby uszczelka była porwana?
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Wróć do „WARSZTAT”