Walają mi się gdzieś w gratach żarówki BOSMA 100W. Kawał czasu temu przez pomyłkę kupiłem je na stacji benzynowej chcąc wymienić przepaloną żarówkę w Oplu Kadecie (w roztargnieniu nie zwróciłem uwagi, że mają niewłąściwą moc). Efekt był taki, że świeciły o połowę gorzej niż zwykłe 60W. Nie wiem dokładnie co było tego przyczyną. Może instalacja nie dostarczała odpowiedniej ilości mocy

Tak właśnie mogło być. Długie przewody do zasilania wyłącznika i od wyłącznika do lamp, mały przekrój, słabe styki wyłącznika i cienka masa od lampy do karoserii powodowala spadki napięcia. (wszystko policzone na 60/55 W). Najsłabsze elementy będą generować ciepło az w koncu coś puści. Jeśli zakłada się zarówki 100/90, ewentualnie 140/100, to nalezy bezwzględnie pamiętać o zamontowaniu przekaźników. Najlepiej pod maską, zeby przewód od aku do przekaźników był jak najkrótszy, od przekaźników do zarówek równiez. Sterowanie przekaźnikami (86) wziąć z przewodów które oryginalnie idą do zarówki w lampie. Trzeba pamiętać tez o wzmocnieniu masy od zarówki do karoserii! Osobiście polecam NARVA lub Tungsram, dostępne na stacjach benzynowych. Są to zwykle zarówki o podwyzszonej mocy do min 100W na długich, ale bez przegięć z jakimś +30% itd.. Jest na nich świetny napis: NOT FOR USE IN EUROPE

Te 2 firmy polecam dlatego, ze dają białe światło (moze to przez lekko niebieskie zabarwienie szkła szczególnie widoczne na bańce Tungsrama przy zwezeniu w podstawie)
na chwilę obecna chyba bym zaryzykował zestaw z allegro xenon koszt ok 250 zł a pewnie nie swieci gorzej niż markowe "lepsze żarówki" a pradu pobiera mniej podobno a za troszkę więcej widziałem że sa takie zestawy z długimi wiec juz wogóle bez przypału
Zamontowałem w scorpio, zestaw HID, na H1 do świateł mijania. Mogę polecić, ale tylko te o temp barwowej 6000K. Wyzsze to bajer przy którym nic nie widać w deszczu. Moc to 30W, ale przy rozruchu więcej niz normalne. Przypał to jest jak się je zakłada do zwykłych reflektorów. Trochę dają wtedy po oczach. U mnie w oryginalnych soczewkach więc jakoś to działa.
Do explo zapodałem nowe lampy z alletanio (75,- za 2 z przesyłką) i tungsram 60/55W. Jeśli będzie za mało, to dołozę jakieś dalekosięzne halogenixy z długimi.