Zarówno ten Gulf i każdy dowolny "Mercon / DX-IID" to są ogólnie równoważniki DexronaII (dopiero jeśli w opisie jest wyższa litera niż D po DXII czy DexronII, czyli coś w stylu "DX-IIE", to są nowsze oleje, takie przejściowe "Dexron dwa i pół", czyli dwójka z modyfikacją pod skrzynie z elektrozaworami, ale takich wynalazków nie polecam, to już lepiej dowolnego DexronaIII lać)
oleju comma nie znam,nie spotkałem się jeszcze z takowym.oleje quakera uważam za dobre,zacząłem je używać w mniej więcej 1990 roku.były trudno dostępne i dosyć drogie.
Też gdzieś na początku 90 miałem trochę doczynienia z Quaker, oni jakoś wtedy wciskali się na polski rynek i sporo było przedstawicieli, towar był przedni, ale ceny mieli pieruńskie

A Comma to Anglicy,
www.commaoil.pl
aha co do rocznika to mam 95 ale stera buda model do 94 i starą skrzynkę A4LD.do skrzyni A4LDe to już koniecznie musi być olej w/g specyfikacji ponieważ wymagają tego płyta sterująca i zawory elektryczne nie dokońca wiem dla czego ale wiem to fachowca od skrzynek usa.
O ile mi wiadomo, dokładnie to jest tak - do starej A4LD (bez lockup'a, jeden elektrozawór, np. staaare Sierry i Scorpio) idzie Dex2 najlepiej, do A4LDe (dwa elektrozawory, jak Explo1 i Scorpio1) zalecają Dex3, ale Dex2 też podchodzi spoko, czego moje Scorpio z A4LDe, po dwu latach na Dex2 przykładem; do A4LDE (płyta już jak w serii *R**, kupa elektrozaworów, ogólnie - każda skrzynia bez governora, za to z tym dość chorym

zaworkiem proporcjonalnym ciśnienia EPC) naprawdę koniecznie Dex3.
Trudno powiedzieć, czemu ci nie podpasił DexII - a nie była robiona kapitalka skrzyni przez kogoś? Bo może, jak pisałem, ktoś włożył sprzęgła od serii 4R**, one są w zasadzie lepsze, tak guru twierdzą, ale wtedy już na DexII nie pojeździ.