Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Mikado

Re: Nie kręci rozrusznik

2007-10-03, 10:46

to i ja coś dorzucę...
u mnie kilka dni temu właśnie padł rozrusznik, objawy takie jak u Ciebie identyko
po oględzinach okazało się, że przez zgrzane (niemalże) styki automatu rozrusznik dostał napięcie podczas normalnej pracy silnika [bez zazębionego bendixa] i efektem tego bło całkowite stopienie izolacji wirnika, nadtopienie komutatora, wyrąbanie szczotek przez nadtopiony komutator

koszt samej naprawy u elektromechanika to 350 zł (wymiana wirnika, automatu, tulejek + robota)

dzisiaj odbieram (mam nadzieję) swój rozrusznik :mrgreen:

Awatar użytkownika
ŁYSY

2007-10-03, 20:43

Niestety po cześciowym sprawdzeniu instalacji nadal nie pali. Sam nie będę wyjmował rozrusznika. Samochód muszę jakoś przemieścić do warsztatu. Ponawiam pytanie. Ile na niezapalonym silniku mogę go poholować ( oczywiście bez uszczerbku dla skrzyni ). W ostateczności będzie laweta.

Awatar użytkownika
Boni

2007-10-03, 20:49

Instrukcje i poradniki piszą o bezpiecznych 30km, ale moim zdaniem to już trochę ryzykowne, szczególnie jeśli z normalną prędkością. Ogólnie, holować jak najwolniej, i jak najbliżej ;)

Awatar użytkownika
ŁYSY

2007-10-03, 21:03

Do jednego mechanika mam jakieś 5 km do innego coś około 15 km. Kurcze ryzykować ?

BATORY

2007-10-03, 21:06

A nie możesz mechanika ściągnąć do samochodu? niech przyjedzie i wyciągnie rozrusznik.
w życiu piękne są/były/ tylko chwile....
----------------------------------------
...ale jedno wiem po latach,
prawdę musisz znać i TY,
zawsze warto być człowiekiem,
choć tak łatwo zejść na psy....

Awatar użytkownika
Boni

2007-10-03, 21:08

Myślę że spoko dojedziesz. Tylko jak najwolniej i bez szarpania (w sensie - przyspieszanie z kopyta ze świateł itp), bo po prostu skrzynia ma na holu i N słabe smarowanie, a miejscami - prawie żadne. Ale też nie jest tak zrobiona, że zatrze się po paru obrotach.

cruscher
Kontakt: Strona WWW

2007-10-04, 00:13

Miałem podobny przypadek jakiś miesiąc temu, tzn. podjechałem na pietryne stanąłem i po 20min wróciłem i chciałem odjechać i niestety już nie chciał odpalić. Przy każdorazowym przekręceniu kluczyka tykało coś pod maską i nie odpalał. Pukałem w rozrusznik bo to ewidentnie było w nim a myślałem że moze szczotki sie zawiesiły i je moze sie uda odwiesic (szczególnie że tata miał w swoim aucie identyczny przypadek i tam pomogło). Niestety musiałem zostać odholowany do serwisu i jak się okazało potem faktycznie to był rozrusznik. Szczotki zostały zrobione i coś jeszcze ale sie na tym nie znam wiec nie powiem co jeszcze. Od tej pory autko odpala momentalnie. Nie martw się to pewnie też tylko rozrusznik i do 30km możesz go przeciągnąć powoli.
Dwa duże fordy w mojej stajni: Econoline i Explorer - prezentowały się świetnie.
Pozdrawiam wszystkich Explorerowców z Łodzi i okolic.

Mikado

2007-10-04, 08:50

jeśli nie chcesz lawety to odkręć wał (tylni) to tylko 8 śrub (12 torks, ale oczywiście podchodzi też 12 gwaizdka) i możesz sobie spokojnie być holowany
co do holu z zapiętym napędem ja stanowczo odradzam - to już lepiej laweta za 2 stówki
Marcin tak jak koledzy wcześniej już pisali może odręcisz sobie rozrusznik? 2 marne śruby zwykłą 13?

u mnie już zaparkowany zregenerowany rozrusznik - nowy wirnik, automat, szczotki, tulejki - kurde jak on ładnie kręci... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Boni

2007-10-04, 09:46

No nie? Człowiek przyzwyczaja się do rozwalonego rozrusznika, i nawet nie wie jak powinien kręcić, jak śmiga nówka/regenerowany ;)

Co do wału, to miałem też to napisać, ale skoro Marcin nie chce wyjmować rozrusznika, to propozycja wyjęcia wału wydała mi się w złym guście :D

Awatar użytkownika
ŁYSY

2007-10-04, 20:23

Sprzęt już naprawiony. W rozruszniku poszły szczotki i wirnik. Koszt naprawy 150 zł. Samochód poholował mi teść (daewoo leganzą). Większego w zasięgu nie było. Tak jak pisaliście na N do 40km/h i tak jakieś 5 kilometrów. Nie chciało mi się grzebać samemu. Pogoda nie sprzyjająca do napraw pod chmurką. Jak wcisnąłem się pod auto w deszczu, tak od razu z pod niego wyszedłem ( i dobrze). Dla takich pieniędzy nie warto moknąć i marznąć choćby pół godziny. Dzięki za rady szczególnie co do tematu holowania.

Wróć do „WARSZTAT”