Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Heffi

moja niesforna "smoczyca" - check engine

2008-10-26, 18:58

ha witam ponownie - jak juz wiadomo smoczyca byla dosc długo na warsztatowni z powodu bolączki gazowo silnikowej - od odebrania jej minęło jakieś 4800km i zapaliła mi się kontrolka "check engine" stało się to podczas gwałtownego przyspieszania - czyt: troszkę zabawy w błotku na dużym placu "zabaw" takie tam robienie kółek itp itd - hihihi - i wszystko byłoby oki - gdybym był w ukochanej polandowni a nie na zadupiu gdzieś w skalistej norwegianowni, z w/w powodu najbliższy DOBRY warsztat który ma możliwość podpięcia mnie pod kompa jest jakiś 800km ode mnie - i teraż pytanko - czy znacie może jakiś sposób na odczytanie jaki to może być błąd - albo może jakieś przypuszczenia cóż mogło być przyczyną zapalenia się owej "niefajnej" kontrolki? aha silnik pracuje tak samo jak przed zapaleniem sie tego komunikatu - jedyne co może być - chociaż to nie jest pewne - to leciuteńki spadek mocy, taki prawie niezauważalny ( a równie dobrze może mi się to wydawać). pozdrowionka dla all.
"smoczyca" - expedition 5,4l v8 98r benzyna + gaz

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: moja niesforna "smoczyca" - check engine

2008-10-26, 19:50

mysle ze spadek mocy to odczucie subiektywne :) a check engine zapalil sie pewnie w zwiazku ze skladem mieszanki - byc moze gazownia potrzebuje dodatkowej kalibracji. U mnie w V6 jak zawalil sie filterek od gazu smieciem tez od razu check engine wywalal sie z bledem mieszanki.

Najlepiej zamow sobie na aledrogo interfejs OBDII i bedziesz mogl od reki odczytac sobie bledy - zamiast dwoch wizyt w serwisie za ta kase mozesz go kupic :)
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Heffi

Re: moja niesforna "smoczyca" - check engine

2008-10-26, 20:02

mysle ze spadek mocy to odczucie subiektywne :) a check engine zapalil sie pewnie w zwiazku ze skladem mieszanki - byc moze gazownia potrzebuje dodatkowej kalibracji. U mnie w V6 jak zawalil sie filterek od gazu smieciem tez od razu check engine wywalal sie z bledem mieszanki.

Najlepiej zamow sobie na aledrogo interfejs OBDII i bedziesz mogl od reki odczytac sobie bledy - zamiast dwoch wizyt w serwisie za ta kase mozesz go kupic :)
-jak uważasz czy coś takiego może być i czy to zadziała z moją smoczycą??? - niestety stronka na której można sprawdzić autka u mnie się nie otwiera.
http://allegro.pl/item459777470_obd2_ob ... sc_pl.html

[ Dodano: 2008-10-27, 17:34 ]
ha aby zresetować check engine wystarczy odłączyć na 1min akumulator - tak słyszałem gdzieś ale nie wieżyłem - do dziś - po podłączeniu aku po minutowej przerwie check engine działa normalnie - tak wiec mysle iż było to chwilowe niewyregulowanie mieszanki gaz+powietrze podczas ostrej "zabawy" - i komp odczytał to jako blad a pozniej miał w rejestrze - teraz wszystko wrocilo do normy - pozdro dla all

Wróć do „WARSZTAT”