Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

Re: coś się dzieje z NIVO ....może ktoś mnie wesprze..:-)

2008-11-03, 09:27

Hmm ciekawe.Czyli jednak poduchy sa pompowane a nie nivo.Kurcze,jak cos takiego dobrac?
Masz jakas regulacje tego ustrojostwa,czy samo sie poziomuje?
smartpar.pl

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-11-03, 10:12

no zmota jak sie patrzy. alternatywa dla nivo. co do regulacji to sterowanie zostawic od nivo tylko rurki pod poduchy podpiac. i wtedy zwykle amorki. teraz tylko znalezc dawce poduch - musze przeszukac okolice i podpatrzec rendza. bo co do mocowan to sprawa banalna.
Ostatnio zmieniony 2008-11-03, 10:13 przez piotr_z, łącznie zmieniany 1 raz.
pzdr piotr_z
EX II - czarne i zabrane przez zone :(
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
Dawid

2008-11-03, 10:46

piotr_z, ale chodzi o to,zeby samemu regulowac wysokosc auta.Jest jakas mozliwosc sterowania reecznego kompresorkiem od nivo?
smartpar.pl

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-11-03, 12:18

piotr_z, ale chodzi o to,zeby samemu regulowac wysokosc auta.Jest jakas mozliwosc sterowania reecznego kompresorkiem od nivo?
no pewnie jest, ale to dosc skomplikowana czynnosc. trzeba przeciez zalaczyc kompresor (proste) ale i trzeba stworzyc niezalezne sterowanie zaworkami - aby w razie czego sposcic nadmiar powietrza z poduchy. wszystko da sie zrobic, ale mysle, ze prosciej wstepnie wyregulowac wysokosc resorami (dodatkowe pioro, dluzszy wieszak itd.)

temat ogolnie wart przemyslen
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

Waldi369

2008-11-04, 02:08

nie mam na to żadnego wpływu bo napedza to ukł. nivo,mogę wyłaczyć w bagazniku wtedy swieci kontrolka na desce ale co ciekawe dzisiaj gadałem z gościem USA service
i mówił,że widział juz te patenty w Explo - amortyzatory mam zwykłe ,białe chyba Gabriel,zastanawiałem sie przez chwilę czy nie wywaliić tego i zamontować oryginały Motorcraft ale nie jestem przekonany czy to cos zmieni w odczuciach pracy zawieszenia..jeżdziłem parę razy z wyłączonym układem i chyba nie było drastycznych różnic a o ile pamietam to chyba bardziej tył zostawał w dziurach

Awatar użytkownika
Boni

2008-11-04, 07:30

no zmota jak sie patrzy. alternatywa dla nivo. co do regulacji to sterowanie zostawic od nivo tylko rurki pod poduchy podpiac. i wtedy zwykle amorki. teraz tylko znalezc dawce poduch - musze przeszukac okolice i podpatrzec rendza. bo co do mocowan to sprawa banalna.
Jak kiedyś się przymierzałem do tematu w innych Fordach gdzie nivo zdechło, to najtaniej i najprościej dobrać coś z furgonów, z jakiegoś Iveco czy innego Merca, jest tego do wyboru do koloru, i kupa firm w PL robi względnie tanie zamienniki. Alternatywnie są jeszcze przemysłowe miechy np. Festo robi, w zasadzie to samo, tyle że droższe i może nieco lepsze. Sprawa mi wtedy utknęła, bo się nie mieściły do osobówki, najmniejsza poducha jaką znalazłem miała jakieś 13cm średnicy plus trochę na rozszerzenie przy "składaniu", ale w Explo zmieści się lajtowo, jak na zdjęciach Waldiego.

Waldi369

2008-11-04, 23:15

..w sumie nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie bo nie jechałem jeszcze Explo z oryginalnym nivo - mój jest nieco sztywny ale tyłem nie bardziej niż przodem a przód mam oryg. na nwych amorach,chyba taka już uroda tych autek..

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-11-05, 18:41

..w sumie nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie bo nie jechałem jeszcze Explo z oryginalnym nivo - mój jest nieco sztywny ale tyłem nie bardziej niż przodem a przód mam oryg. na nwych amorach,chyba taka już uroda tych autek..
caly zysk w posiadaniu oddzielnych poduszek polega na mozliwosci stosowania zwyklych amorkow (duzo tansze lub dostepne w wersji do liftu). jednorazowy koszt zmotania oddzielnych poduch + amorki zwykle jest porownywalny do kosztow amorkow z nivo a moze i mniejszy. ale przy kolejnej wymianie amorkow juz sie duzo zyskuje.

widzialem na aledrogo poduchy od 200pln za sztuke od vito. zmotanie mocowan to pikus :mrgreen:
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2008-11-05, 19:33

jesli poduchy maja byc tylko po to zeby zastosowac "zwykle" amorki to chyba nie ma to sensu.

ja u siebie swiezo po kupnie explo wywalilem nivo - wstawilem amorki OME i dolozylem po piorze do resora - ile bym nie napchal towaru na pake - auto nie siadalo.

pamietajcie ze nivo wstawiono do explo tylko dlatego ze amerykanie nie mieli pomyslu na regulacje swiatel na rynku europejskim :) przy obciazeniu auta.

a w temacie wstawiania poduch znalazlem kiedys cos takiego (to u nich wlasnie pierwotnie mialem robic poduchy na tyl).
http://www.4x4tuning.pl/superlift.html
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-11-05, 20:17

....

ja u siebie swiezo po kupnie explo wywalilem nivo - wstawilem amorki OME i dolozylem po piorze do resora - ile bym nie napchal towaru na pake - auto nie siadalo.

....
a czy ten zabieg w znaczacy sposob nie zmienil charakterystyki tylu (taczka?), czy nie pogorszyl wykrzyzy?

[ Dodano: 2008-11-05, 20:20 ]
ja oczywiscie tez musze troche usztywnic zawieszenie bo jest zbyt miekkie, ale licze na to, ze poducha dami wymarzony efekt - kompromis miedzy tapczanem a taczka :mrgreen:
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2008-11-05, 20:28

znalazłem producenta takich poduszek zapytałem o cenę zobaczymy co mi odpowiedzą??
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2008-11-05, 20:46

a czy ten zabieg w znaczacy sposob nie zmienil charakterystyki tylu (taczka?), czy nie pogorszyl wykrzyzy?
Bardziej przod mam sztywny od kreconych drazkow, tyl po zdjeciu drazka stabilizatora jest idealny - ani za twardo ani za miekko :) no i wykrzyze znaczaco poprawione w stosunku do serii (tylko ze teraz mam amorki +4" zreszta pisalem w innym watku o tym)
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-11-05, 21:42

No i to jest dla mnie odpowiedz jaka daje mi kolejna sciezke myslenia w dziedzinie lekkiego utwardzenia. teraz tylko kwestia liftu. ile liftu dodatkowo dalo Ci to dodatkowe pioro. Bo ja juz mam sporo dluzszy wieszak i nie koniecznie chce wiecej do gory, bo nie wyrownam wtedy przodu (drazki prawie na maxa)
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
Dawid

2008-11-06, 12:59

Waldi369, sprawdz tam :
10 Marston Drive
Warlingham
Surrey CR6 9SY
UNITED KINGDOM
Organizuja imprezy 4x4 i przerabiaja auta,moze oni beda wiedzieli co to za patent i jak to zrobic,zeby moznabylo regulowac.No i....piekne tereny tam maja,ale niestety bez zezwolenia nie wiedziesz :-/ Nie pamietam nazwy tej firmy,ale jakos tak jak nazwa ulicy....

[ Dodano: 2008-11-06, 12:00 ]
adres zapisany mam w notesie a i nazwa sie znalazla MOTORVATION UK Ltd
Ostatnio zmieniony 2008-11-13, 17:41 przez Dawid, łącznie zmieniany 1 raz.
smartpar.pl

Waldi369

2008-11-29, 17:38

.. niedawno zupełnie przypadkiem udało mi się namierzyć poduchy jakie są w moim (te co na fotce ) otóż pochodzą dokł z Liaza spod fotela kierowcy cena za 1 szt.kompletną 140zł.

[ Dodano: 2008-11-29, 17:41 ]
..i z tego co się zorientowałem to dokładka pióra znacznie bardziej usztywnia niż to ustrojstwo które jest całkowicie elastyczne i podnosi tyle na ile jest ustawiony wichajster na moście..

Wróć do „WARSZTAT”