Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
bartprokop

Czy ktoś ćwiczył CNG w Explo?

2008-11-06, 22:20

Stoję przed problemem zainstalowania instalacji gazowej w EXPLO. Trochę kusi mnie poeksperymentować i założyć CNG a nie LPG. Tylko nie bardzo wiem jak dobrać odpowiednią ilość butli. Podobnież auta na CNG jeżdzą dużo lepiej niż na zwykłym LPG, a i jest możliwość zatankowania (po zakupie kompresorka) z domowej instalacji gazowej (trwa to kilka godzin ale w końcu po to ma się garaż, żeby auto w nim stało). Akurat mam kotłownie za garażem, więc CNG by był najtańszym paliwem do Explo (odpowiednik litra benzyny już po podwyżkach gazu po jakieś 1,2 zł).

Czy ktoś z szanownych forumowiczów ćwiczył CNG? Szczególnie ciekami mnie aspekt ilości butli niezbędnych do w miarę rozsądnego zasięgu... choć mi w zupełności wystarczy 150 km zasięgu na gazie przy założeniu tankowania "domowego".

Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

Re: Czy ktoś ćwiczył CNG w Explo?

2008-11-06, 23:02

bartprokop, tez o tym myslalem,ale,,,,,za stary samochod na taka instalacje.Mam tu na mysli koszta-wartosc samochodu.
smartpar.pl

bartprokop

2008-11-07, 00:20

co do kosztów, to ja traktuje to tak:
- stacja tankowania w domu... przyda się dla drugiego auta (na razie Toyota Yaris żony), ale moze kiedys cos bardziej paliwozernego i wtedy przerobka tez na CNG. Wiec traktuje to jako inwestycje z zalozenia nastawiajac sie ze w przyszlosci zakup auta CNG nie bedzie az takim ekscesem

- instalacja CNG to przod - czyli to co w silniki i to mozna miec za okolo 2500 zl. Druga czesc to butle zdolne pomiescic gaz pod cisnieniem chyba 300 atmosfer. Tu cena zalezy od ilosci butli. Po okolo 1000 zl za sztuke. Jak sie "stare" explo rozsypie (ja daje mojemu czas 5 lat), potem ... chlip chlip pewnie gdzies pojedzie do krainy cieni na zasluzony odpoczynek, to z instalacji odzyskam przynajmniej butle do kolejnego auta.

auta u mnie sluza do jezdzenia codziennie, ja i zona do pracy, dzieciak do przedszkola, za chwile pewnie jeszcze jedno dziecko. Tak wiec dzienny przebieg to minimum 50 km na auto, wiec miesiecznie 3 tys tylko jazd lokalnych. Wiec kwestie zwrotu uwazam za rozstrzygnieta - tak oplaca sie gaz, raczej zastanawiam sie miedzy CNG a LPG a nie czy warto.

Miejsce w bagazniku zajete przez butle CNG? Nie problem i tak miejsca w Explo jest pod dostatkiem. W koncu i tak zwykle tym autem jezdze tylko ja + dziecko lub + zona lub sam. Ze za duze dla mnie? no i co ale po wertepach do domu jezdzi sie super a i na jezdni jakos wszyscy mi uprzejmie ustaepuja pierszenstwa [jak w ameryce poludniowej - pierszenstwo ma ten co ma mocniejszy zderzak :) ] tak wiec priorytet to minimalizacja kosztow exploatacyjnych. A tu CNG jest chyba najtanszy.

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2008-11-07, 07:06

Ja też się zastanawiałem nad CNG i z tego co wyczytałem auto zużywa mniej więcej tyle samo CNG co LPG, więc zbiornik może być standardowo w koło :)
Ja niestety odpuściłem ze względu na zbyt dużą odległość do najbliższej stacji i brak garażu :(
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
Leszek

2008-11-07, 08:02

więc zbiornik może być standardowo w koło
:(
niestety nie może bo to są takie butle jak od tlenu , tam występują dużo wyższe ciśnienia i taki zbiornik jak od lpg pękł by jak balonik.
CNG nie występuje w fazie płynnej i musisz upchać go tyle jako gaz.
Ostatnio zmieniony 2008-11-07, 08:04 przez Leszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Skazany na bluesa
Mając samochód z napędem 4x4 zakopiesz się w bardziej niedostępnym miejscu...

Awatar użytkownika
Dawid

2008-11-07, 08:31

bartprokop, nie wiem jak bardzo spadly ceny tej instalacji,ale jeszcze w kwietniu koszt takiej instalacji przekraczal 5tys.Jezeli masz kogos kto zaklada takie instalacje w cenie sekwencji daj znac.Jestem przed zalozeniem instalacji,wiec moze sie skusze jezeli ktos sie tego podejmie.

[ Dodano: 2008-11-07, 07:33 ]
warto przeczytac
smartpar.pl

Awatar użytkownika
Boni

2008-11-07, 08:46

Najpierw określcie jakie ZASIĘGI was interesują, potem policzcie czy zmieścicie i stać was na butle, potem dopiero oceniajcie ceny instalacji i tankowania, itd. Bo żeby np. w Ex mieć zasięg rzędu tylko 200km (co moim zdaniem jest zupełnym minimum sensu) trzeba mieć coś koło czterech zbiorników 50l CNG, co zabiera w pytę miejsca i waży około 200-250kg.

bartprokop

Co do ceny instalacji...

2008-11-07, 09:10

Co do ceny instalacji...

Znalazlem goscia na allegro, ma strone internetowa, rozmowa przez telefon wylacznie (dosc rzeczowa). Podal mi wlasnie cene w rozbiciu na "przod" instalacji (ok. 2500) + butle. I sam doradził, żeby kupić używane butle z atestem do gazow technicznych, bo zakup nowych mija sie z celem ekonomicznym.

Namiary (żadna kryptoreklama - po prostu wygooglowana cena i warsztat + rozmowa - wydawala sie rzeczowa z wlascicielem) sa tutaj:
http://www.bluelpg.pl/
http://www.allegro.pl/item469962920_6_c ... 00800.html

W zasadzie montowałbym LPG (znajac wady CNG - przede wszystkim ilosc butli), ale wCNG korci mnie cena. Co do zużycia i stacji tankowania to poniższy link (reklamowa stacji domowego tankowa w PDFie) na strone GZOG (górnośląski coś tam zaklad gazowniczy):
http://www.gzog.pl/download/Phill.pdf

[ Dodano: 2008-11-07, 09:22 ]
starwind, ja tez opieram sie na tym co slyszalem (wspolpracuje jako programista z firma co robi soft dla stacji z CNG) to:
- CNG jest lepszy od LPG pod względem "właściwości" paliwa - wyższa liczba oktanowa i ogólnie "lepsza kultura pracy silnika".
- przeliczanie zużycia jest bez sensu bo CNG liczy sie w kubikach (m3) a LPG i paliwo w litrach. Wiec porownójemy gruszki do jabłek. Pomijajć nieporownywalne jednostki to podobnież zuycie jest wg. takiej proporcji:

m3 CNG < litry paliwa < litry LPG.

Stąd zakładając ze Ex pali 20 litrow paliwa w eksploatacji "dzieci do szkoly i dojazd z podmiejskiego domku do pracy" to powinno być:

18 m3 CNG < 20 litrów benzyny < 25 litrów LPG. [Ja zużycia mojego Exa jeszcze nie ustaliłem].

Co przy cenie 1,2, 2,10, 4,00 wychodzi za 100 km:
22 zł CNG < 52.50 LPG < 80 benzyna

Oczywiscie pytanie ile faktycznie pali m3 CNG exsio w stosunk do litrow LPG. Ale zakładajac, ze pomylilem sie duzo na swoja niekorzysc to i tak w pesymistycznie eksploatacji na CNG powinna byc 40% tansza niz LPG.

Zasieg... mi wystarczy jak codziennie bede jezdzil na CNG a w trasie to sie moze benzynka wlaczyc.

Awatar użytkownika
Dawid

2008-11-07, 12:14

Mnie interesuje zasieg min 300km.Mamy stacje CNG w Bydgoszczy wiec nie ma problemu,ale martwia mnie te butle.Poczytam,zobacze,zdecyduje.Koszt sekwencji wyniesie mnie 3tys.Jezeli w 3.5tys zmieszcze sie z CNG,to zakladam.

[ Dodano: 2008-11-07, 11:31 ]
Koszt butli to ok 200-300zl,ale zeby osiagnac zasieg min 300km potrzebowalbym 3szt.Chyba nie ma sensu.Caly bagaznik idzie w pioruny... :mrgreen:
Chyba,ze cos zle policzylem. :-/
smartpar.pl

bartprokop

2008-11-07, 12:47

Dawid, mozesz jakis namiar na te butle?
Co do miejsca w bagażniku... tu trzeba sobie popatrzec w oczy: jak czesto woze pelna rodzine, tesciowa i psa razem z budą :). Zreszta ja zamierzam na butlach polozyc "drugie dno bagaznika" bo to co zostanie to i tak wystraczy dla potrzeb "auta rodzinnego". No bo w sumie podniecam sie duzym bagaznikiem w Explo a z niego raczej nie korzystam.

No a ciezar butli z tylu przy napedzie na tylna os to raczej poprawi warunki jezdne szczegolnie w zimie... nie?

Jaka jest cena CNG w Bydgoszczy za m3? Taka jak w rurze czy cos wyzej?
Ostatnio zmieniony 2008-11-07, 12:53 przez bartprokop, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Albański Góral

2008-11-07, 13:45

Hej
Wszyscy o tych butlach i instalacjach...
Parę słów o kompresorach przydomowych . Zgłębiaiłem trochę temat i wiem,ze
tankowanie w domu to ciekawa rzecz ale
koszty urzadzenia
1sprowadzamy ze stanów, gdzie kosztuje to to około 3000-6000 dol.
np fuelmarker phill -fajniste urządzenie
2. w Polsce ozna philla kupić chyba w GZOG Górnośląski Zakład Obsługi Gazownictwa ale jakis tczas temu jak pytałem to chcieli ponad 25 tys zł za to.
3. jakieś polskie samoróby kosztują po ok9 tys zł. lub regenerowane 12 tys w góre prowadzi jakis gościu na ebay niedaleko koszalina - nie wiem jak to się sprawdza szukałem informacji ale nic nie znalazłem.
sprawa podatku akcyzowego
jak na lewo sobie przyłaczysz i nie rozglaszasz to masz luz i nie obchodzi cię to
Teraz nie wiem jak Ministerstwo finasów traktuje tę kwestie, kiedys twierdzili,że nie trzeba płacićpotem ,ze trzeba -w sumie trzeba by poszukać.

Czy ktoś z forumowiczów miał doswiadczenia z tym gosciem z Koszalina i ew. instalacją przydomową ?
Nie jeździj rowerem po balkonie.

bartprokop

2008-11-07, 14:29

Albański Góral, moge sie mylic ale na chwile obecna nie pobiera sie chyba podatku akcyzowego od CNG i ma sie nie pobierac do 2012 roku - info wyczytane na jakiejs stronie o tej tematyce (nie pamietam gdzie). Oczywiscie to gruszki na wierzbie, ale ponoc jest szansa ze CNG wlasnie bedzie mocno promowany i nieopodatkowany w zwiazku z dzialaniami unijnymi na rzecz czystej energii, ekologicznych paliw itd. Swego czasu np. moj zaklad gazowniczy dotowal przerobke samochodow na CNG ale juz sie wycofali.

http://paliwa.pl/go.php/pl/aktualnosci/ ... manie.html
http://www.gover.pl/k6/poslowie/szczego ... cej-stawki

Wniosek z linkow: spiesz sie z kupnem sprezarki do domu zanim beda nielegalne... I nie chwal sie sasiadowi na czym jezdzisz.
Ostatnio zmieniony 2008-11-07, 14:36 przez bartprokop, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Dawid

2008-11-07, 15:43

Dawid, mozesz jakis namiar na te butle?
jest niedaleko mnie sklep z takimi.Jutro zapytam co i jak.
Jaka jest cena CNG w Bydgoszczy za m3? Taka jak w rurze czy cos wyzej?
nie mam pojecia.Dowiem sie wszystkiego i dam znac.

Jedna butla,ktora sie zmiesci w bagazniku ma pojemnosc 6m3...troche malo nie? :-/
smartpar.pl

Awatar użytkownika
Boni

2008-11-07, 23:55

Koszt butli to ok 200-300zl,ale zeby osiagnac zasieg min 300km potrzebowalbym 3szt.Chyba nie ma sensu.Caly bagaznik idzie w pioruny... :mrgreen:
Chyba,ze cos zle policzylem. :-/
Chyba źle, bo jeśli Ex pali 20l/100 to potrzebujesz raczej 6 butli, a nie 3 (z grubsza 60l benzyny=60m3 CNG co przy 200bar daje jakieś 300l CNG, czyli 6 butli po 50l i 60kg), chyba że mówisz o jakichś wielkich butlach.

bartprokop - liczysz o wiele za optymistycznie ilość (objętość) butli, ich masę, ceny wszystkiego. No i proszę bez teorii o tym że się nie da przeliczać jednostek dla oceny spalania i zasięgu, bo zrobię się niemiły.

Zwracam wam uwagę na zasięgi, bo to jest błędne koło - żeby mieć zasięg w dużym wozie, trzeba mieć w diabła butli, co go obciąża, kasuje bagażnik (może i na co dzień niepotrzebny, ale u nas jakoś tak przeciętnie raz w miesiącu jednak się przydaje), i robi z wielkiego wozu dojazdówkę, czyli mały zasięg jeżdżący raz dziennie (bo przecież domowo to się tankuje jakieś 10h). No to może jednak se od razu kupić za cenę instalacji CNG plus sprężarka dojazdówkę typu kompakt z silnikiem 1.cośtam, jeszcze w klekocie na rzepak, czy z LPG, i będzie od razu tanio, bez bagażnika, i bez całej zbędnej zabawy z CNG.

bartprokop

2008-11-08, 09:16

No i proszę bez teorii o tym że się nie da przeliczać jednostek dla oceny spalania i zasięgu, bo zrobię się niemiły.
Mialem na mysli ze porównująć LPG / CNG / benzyna powinno się porownywac koszt paliwa potrzebnego do przejechania 100 km, a nie kubiki do litrów. Bo w wypadku CNG robote robi mozliwosc zatankowania z rury gazowej w domu co powinno dac ekwiwalent litra benzyny w granicach 1,20. Ideal mam hamerykanskie auto chce miec hamerykanskie ceny paliwa :)

Co do dojazdowki to zona ma Toyote Yaris. I za 150 zl benzyny jezdzi ponad 800 kilometrow. Ale ja jakos "od zawsze" nie lubialem kompaktow. A nawet jakbym ze wzgledow ekonimicznych mial polubic to 3 autato juz przesada dla rodziny w modelu 2 + 1(+2 w perspektywie).
Ostatnio zmieniony 2008-11-08, 09:23 przez bartprokop, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „WARSZTAT”