Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
rimorbod

Re: Czy ktoś ćwiczył CNG w Explo?

2008-11-08, 12:43

No ja nie wiem skąd Ci wyszło te 1,20pln za 1m3 gazu - mi tu wychodzi od 1,8 - 1,9 do 2,1 a nawet więcej. Teraz gaz zresztą podrożał znacząco - o 20%! Dodatkowo silnik ponoć traci znacznie na mocy (!!) - tak twierdzi koleś który instaluje CNG (ma też TUVy Niemieckie i auta z tamtąd przerabia)i miałem taką instalację właśnie zakładać ale jak usłyszał, że chcę coś holować to powiedział żebym dał sobie spokój. Nie wspomnę już o masie butli - koszmar. Lepiej poczekać na LNG - powinna ta technologia za jakiś czas się upowszechnić (miejmy nadzieję:).

Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

2008-11-08, 13:07

A co to,to LNG?
smartpar.pl

bartprokop

2008-11-08, 17:40

rimorbod, 1,20 z ostatniej faktury od firmy PGNiGe :) Oraz z informacji, że auto na CNG bierze mniej m3 od litrów paliwa. to mniej cng od litrow przeznaczam na koszt energii elektrycznej do kompresora, wiec wychodzi mi 1,20 zl za ekwiwalent litra

LNG ??? Liquid Natural Gas??? da sie?
Ostatnio zmieniony 2008-11-08, 17:41 przez bartprokop, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boni

2008-11-08, 23:25

Dla CNG podają, o ile mi wiadomo, spalanie od 0,8 do 1m3 za litr benzyny, proponuję liczyć pesymalnie, 1 za 1, bo lepiej się ucieszyć z dodatkowej oszczędności 10% niż rozczarować,że się wykosztowałeś, narobiłeś, i masz jak LPG. Co do spadku mocy to raczej niemożliwe, kwestia instalki, nikt tego nie podnosi jako problem, i "na papierze" też go nie ma.

O LNG to proponuję zapomnieć, jak już się bawić w kriogeniczne zbiorniki itp delicje, to może od razu na wodór przeróbmy jakiegoś Explo, co? ;) To może jednak lepiej na spirytus? :D

No a tak wracają do początku, tak naprawdę jakie przebiegi i zasięgi cię interesują, bartprokop?

bartprokop

2008-11-10, 08:26

Przebieg miedzy 2 a 3 tysiace miesiecznie, lub do 150 km dziennie zasięgu (nie jezdze tym w trasy, raczej uzywam auta na codzien, do pracy, po dziecko, na zakupy, podskoczyc po jakas pierodole do miasta, etc.)

rimorbod

2008-11-11, 00:28

Kolego bartprokop - co Ty masz za taryfę na gaz? Czy może nie wziąłeś pod uwagę kosztów przesyłu gazu na fakturze z PGNiGe?:) Sprawdź lepiej dokładnie ile Ci wyjjdzie albo zadzwoń po aktualną taryfę po podwyżce bo wg mnie to bedzię coś na poziomie 2,20pln za 1m3 gazu ziemnego wysokmetanowego. U mnie w trójmieście wychodzi teraz ponad 2,20pln - może w innych rejonach kraju jest dwa razy taniej - ale to by było dość dziwne:) A co do spadku mocy to jak zagazujesz już CNG silnik pojedź na hamownię i zobacz jaką moc uzyskasz:)

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2008-11-11, 20:33

a co do podatku akcyzowego to jak udowodnia że zasilasz samochód paliwem od którego nie jest odprowadzana akcyza tomasz takie same kary jak za olej opałowy :D
podobnie było z kwestja jazdy zamiast na dieslu na oleju roslinnym spożywczym. da się jest taniej ale jak złapją to kara za brak akcyzy.
a poznaja odrazu bo za autem nalesnikami zajeżdża :D
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Boni

2008-11-12, 07:41

A jaka w końcu jest cena gazu ziemnego dla was? Bo w taryfie to jest na poziomie 1-1,2 za m3, ale nie mam pojęcia jakie sa dodatkowe opłaty itp, nie korzystam. A bez rzetelnej ceny za m3 to w ogóle nie ma co zaczynać liczenia.

bartprokop

2008-11-12, 22:59

No to koledzy zmusili mnie do odkopania ostatniej faktury. Cena za m3 na mojej fakturze to za gaz 92 grosze za m3 za przesyl 31 groszy za m3.

Przy czym ja jestem w taryfie W-3, bo dom ogrzewam gazem. Koledzy moga miec inne taryfy (mniejszy "abonament" ale i wiecej za m3 - choc u mnie podrozal juz 3 krotnie przez ostatnie pol roku). Zwyczajnie jak ktos tylko gotuje to placi cene jednostkowa za gaz duzo wieksza i ma np. taryfe W-1. Przy czym ja wychodze z zalozenia, ze abonament staly i tak place niezaleznie od tego czy tankuje tez auto czy nie... Dlatego licze jako koszt paliwa wylacznie koszt zmienny czyli to co na poczatku maila wymienilem [za gaz i za przesyl] "za kubik".

Zakladajac pesymistyczny wariant super podwyzek energii :( - taki to kraj cudów mamy, to mysle, ze cena gazu dojdzie do 1,50 za m3 na koniec 2009 roku. W tym samym czasie bena LPG raczej nie spadnie a co do benzyny sie nie wypowiadam.

http://www.autoflesz.pl/artykuly/1068,P ... alety.html
Ostatnio zmieniony 2008-11-12, 23:05 przez bartprokop, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „WARSZTAT”